Studie: Molekyle i blodet afslører, hvem der bliver mest syg af covid-19

Illustration: Wikimedia Commons

Et studie fra Storbritannien viser, at et bestemt signalmolekyle i blodet blandt smittede briter kan give et vigtigt praj om, hvem der risikerer at udvikle alvorlig covid-19.

Der er tale om proteinet GM-CSF (Granulocyt-Makrofag-Koloni-Stimulerende Faktor), som forskerne fandt ud af steg markant i antal allerede i de tidlige stadier af sygdommen hos dem, der senere blev alvorligt syge, skriver Imperial College i en meddelelse.

Sammen med universiteterne i Edinburgh og Liverpool har de undersøgt 500 covid-19-patienter i Storbritannien og sammenholdt med markører fundet i blodet hos patienter med influenza, herunder den alvorlige A-variant fra 2009 samt en rask kontrolgruppe.

Her kunne de se, at GM-CSF ikke viste sig markant hos influenzaramte eller hos patienter med mild covid-19, men primært hos de covid-19-ramte, der fik alvorlig sygdom. Og det viste sig i en ti gange øget koncentration hos de patienter, der endte med at dø af sygdommen.

Forskerne understreger, at dette er vigtig viden i forhold til at kunne behandle covid-19, da man ved sygdomsramte hurtigere vil kunne se, hvor alvorligt det ser ud, og sætte ind med målrettet medicin. Det forhøjede antal markører viste sig allerede inden for de første dage efter begyndende symptomer.

Læs også: Professor: Vaccine-bivirkninger handler ofte om genetik

Ifølge Imperial er der kliniske forsøg i gang med medicin, der netop rammer GM-CSF, men som endnu ikke er godkendt til brug på covid-19-patienter.

At få hæmmet eller balanceret signalmolekylets udbrud kan nemlig være afgørende for, hvor stor skade immunsystemet når at gøre på lungerne.

Forskerne understreger som forbehold, at der er mange signalmolekyler, som sætter i gang op til alvorlig sygdom, men at GM-CSF stak særligt ud og derfor må betegnes som en nøglemarkør.

De skriver også, at GM-CSF i blodet ikke er et sikkert bevis på, at man vil blive alvorligt syg, og at der derfor skal mere forskning til, før man kan være sikker på, at det er et godt prognoseværktøj.

Studiet er publiceret i Science Immunology.

Emner : Vira