Studie: Masker beskytter bæreren mod coronasmitte

Plus1. november 2021 kl. 12:374
Studie: Masker beskytter bæreren mod coronasmitte
Illustration: Mihailo K | Bigstock.
»Et point til maskerne,« lyder det fra dansk ekspert, der tidligere har udtalt sig kritisk om det danske påbud.
Artiklen er ældre end 30 dage

Beskytter masker bæreren mod coronasmitte?

Hidtil har forskningen vist, at mundbind og ansigtsmasker beskytter andre mod smitte fra bæreren, men ikke bæreren mod smitte fra andre. Men nu kommer et nyt studie fra det anerkendte Oxford University i England frem til, at der er en klar sammenhæng mellem at dække mund og næse til uden for hjemmet og at være beskyttet mod covid-19-smitte fra omgivelserne.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
4 kommentarer.  Hop til debatten

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
5. november 2021 kl. 11:29

De data som fndes bør bearbejdes på anden måde! Umiddelbart har deres spørgeskema flere items som ser ud til at kode for det samme, samtidig bruger hvad der skulle være en kategorisk variable som kontinuert vartiable, hvilket man ikke kan. Sidst men ikke mindst kan det se ud som om der er, hvad man kalder, "collider bias", som kan betyde at man får forkerte estimater.

3
1. november 2021 kl. 19:35

Hvis deltagerne selv har valgt at tage maske på, eller lade være, afspejler valget deres risikovillighed.

En bekymret person er mere tilbøjelig til at bruge maske, men også bedre til at følge de andre indlysende råd, som ikke har ændret sig de sidste 500 år - nemlig at det er menneskelig kontakt der overfører smitten.

Så hvad kan man overhovedet bruge studiet til?

2
1. november 2021 kl. 13:25

Den overskrift er nok lige at strammen den en tand for meget.

»Men de aggregerer desværre en række aktiviteter og risikofaktorer under betegnelsen ‘outdoor’ eller det offentlige rum, såsom om man har haft svært ved at holde afstand til andre på arbejde, hvor ofte man bruger offentlig transport og mere til. Derfor er det ikke 100 procent validt, men deres resultater understøtter den eksisterende viden om, at hvis man har en vis risikoadfærd, så kan det give mening at bruge ansigtsmaske.«

Nok mest af alt er brugen af ansigtsmasker blot observeret og kan, ligesom forskerne fra Oxford også selv nævner, være et udtryk for, at bærerne af ansigtsmasker generelt er mere forsigtige i forhold til at undgå smitte.

Der er jo så mange andre faktorer, så:

Det er ifølge Lars Kayser særligt interessant, at der blandt dem, der har mindre risikoadfærd, faktisk er en lavere risiko for smitte hos dem, der ikke bærer mundbind eller ansigtsmasker i forhold til dem, der gør. Det underbygger, at der er andre og lige så vigtige adfærdsfaktorer i spil,

1
1. november 2021 kl. 13:15
  • når man ikke selv har haft mulighed for at lave et studie på en så stor population. Hvad var det ræven sagde om rønnebær ?

Det kan da være, at data som de nu er og forefindes, kan bearbejdes på andre måder? Det ville da være i forskningens ånd også at stille data til rådighed for andre. Men selvfølgelig: "not invented here" vil nok være udgangspunktet.