Studie: Atombomber kan afværge asteroidenedslag
Du er sikkert stødt på scenariet før i diverse science fiction-film eller tv-serier: En asteroide har kurs direkte mod Jorden. Og hvis ikke vi gør noget, betyder det den sikre død eller udslettelse.
En sådan situation har man nu muligvis fundet løsningen på. Og frem for, at det er en heltemodig hovedkarakter, der skal sendes ud i rummet eller hive en løsning op af hatten i sidste øjeblik, så kommer hjælpen fra uventet side – atombomben. Det skriver Astronomy Now.
Læs også: Gigantisk komet har kurs direkte mod vores solsystem
Ifølge et nyt amerikansk studie, der har undersøgt, hvorvidt man kan ændre kurs på asteroider med retning mod Jorden, så vil man ved at sende en atombombe mod asteroiden kunne ændre banen i en sådan grad, at 99,9 % af fragmenterne ville styre uden om Jorden. Studiet tager udgangspunkt i, at asteroiden har en bredde på 100 meter, og at eksplosionen indtræffer ca. to måneder før, asteroiden ellers ville have ramt Jordens overflade.
»Hvis vi opdagede et farligt objekt med kurs mod Jorden for sent til at kunne ændre banen, så ville den bedste tilbageværende mulighed være at bryde objektet op i så høj en grad, at de resulterende fragmenter i overvejende grad ville styre uden om Jorden,» siger Michael Owen, som står bag softwaren brugt i studiet til at udregne banen, asteroideresterne ville tage efter en eventuel atomsprængning.
Ingen atomsprængninger foreløbig
At atombomben kan være et effektivt våben mod asteroider betyder ikke nødvendigvis, at det bliver den mest udbredte metode til at beskytte mod asteroider. Ifølge studiet vil den mest effektive taktik være at nudge asteroiden, så den ændrer kurs uden at eksplodere og styrer uden om Jorden. På den måde risikerer man ikke, at eksplosionsrester fra asteroiden rammer Jorden
Det ville ske via en såkaldt kinetic impactor – for eksempel et ubemandet rumskib, man styrede ind i asteroiden og på den måde slog den ud af kurs. Det kræver dog en noget længere tidsramme at kunne udføre sådan en manøvre – ifølge studiet ville det skulle ske minimum seks måneder før, asteroiden ville have ramt Jordens overflade.
Læs også: Nyt rumfartøj skal skubbe kæmpe asteroide ud af kurs
»Vores studie fokuserede på sene afværgelser, hvilket vil sige, at det indkommende objekt brydes op, kort før det rammer overfladen. Når man har længere tid, typisk årtier lange tidsrammer, så er det generelt foretrukket, at man ændrer banen på asteroiden,« siger Patrick King fra John Hopkins University, en af forskerne bag studiet, til Astronomy Now.
Ekstremt udfordrende beregninger
En af de største udfordringer ved studiet var ifølge forskerne at beregne, hvilken kurs eksplosionsresterne fra asteroiden ville tage efter en eventuel atomsprængning:
»En af udfordringerne er, at man bliver nødt til at tage højde for samtlige eksplosionsfragmenter, hvilket er langt mere kompliceret end at lave en simpel model for baneændring. Ikke desto mindre bliver vi nødt til at tackle de her udfordringer, hvis vi skal kunne vurdere opbrydning af asteroider som en mulig strategi,» siger Patrick King.
Læs også: PODCAST: Er vi klar til at redde Jorden fra asteroider?
Han bakkes op af Michael Owen, manden der skrev softwaren brugt i studiet til at udregne banen for hvert eksplosionsfragment. Owen fortæller, at fragmenterne typisk samler sig i skyer, som hver følger deres egen kurs og interagerer med hinanden og de omkringliggende planeter i forhold til tyngdekraften:
»Skyen vil typisk sprede sig ud i en kurvet strøm af fragmenter omkring asteroidens oprindelige bane, og det er hvor hurtigt dét sker – at fragmenterne strækker sig ud – i samspil med afstanden til Jorden, som fortæller os, hvor mange fragmenter, der vil ramme jorden,« siger Michael Owen til Astronomy Now.
Læs også: Rumfartøj med infrarøde øjne skal holde øje med asteroider, der truer jorden
