Studie: Antibiotika hæmmer drenges vækst

Illustration: Dyba Images / Bigstock

Når drenge modtager antibiotika inden for de første to uger efter fødslen, hæmmer det signifikant deres vækst i både højde og drøjde. Men det samme gælder ikke for piger.

Desuden medfører brugen af antibiotika efter de første to uger, men inden for børnets første seks leveår en øget risiko for overvægt både for drenge og piger. Det viser et nyt israelisk-finsk studie af 12.422 børn fra fødslen til en alder af seks år, der netop er blevet publiceret i det anerkendte tidsskrift Nature.

»Vi tolker vores resultater som en antydning af, at nyfødtes eksponering for antibiotika hænger kausalt sammen med reduceret vækst, men at brugen af antibiotika senere i barndommen kan have den modsatte virkning og øge risikoen for fedme eller overvægt,« skriver forskerne.

Alle børnene blev født på Turku University Hospital i byen Turku i Finland i årene 2008-2010. Næsten hvert tiende barn (i alt 1.151 børn), som indgik i studiet, modtog antibiotika-behandling i løbet af de første 14 dage efter fødslen.

Babyer får typisk antibiotika-behandling ved mistanke om infektioner med bakterier eller for at forhindre sepsis (der i daglig tale kaldes blodforgiftning).

Forskerne mistænker antibiotikabehandling for at påvirke babyernes tarmflora (mikrobiota), i særdeleshed i forhold til at mindske forekomsten og diversiteten af de såkaldte bifidobakterier (der findes blandt andet i spædbørns tarme, hvor de hæmmer væksten af andre bakterier) i løbet af barnets første to år.

Derudover viste forskernes resultater, at fæcestransplantationer med tarmbakterier fra antibiotika-eksponerede børn til mus uden bakterierne medførte en signifikant opbremsning af musenes vækst. Ligesom hos menneskebørnene gjorde dette sig kun gældende i de hankønnede mus, men ikke hunnerne.

»Således konkluderer vi, at neonatal eksponering af antibiotika er forbundet med en langvarig forstyrrelse i tarmmikrobiomet og kan resultere i reduceret vækst hos drenge i de første seks leveår, mens brugen af antibiotika senere i barndommen er forbundet med øget kropsmasseindeks,« skriver forskerne bag det nye studie.