Studerendes app til overvågning af mobilnet indstillet til Produktprisen

På trods af masser af daglig brug af mobiltelefoner i Danmark, findes der ikke noget overblik over, hvordan mobilnetværket i realiteten fungerer. Men det har en gruppe studerende fra Aalborg Universitet besluttet sig at gøre noget ved. Derfor har de udviklet Android-app'en NetMap, der bruger den almindelige smartphonebrugers positioner til at samle store mængder data blandt andet om netværk, signalforhold og ydelse af enheder.

'Ud fra det indsamlede data kan der udledes tendenser og statistiske forhold om de netværk, som brugerene anvender til daglig, målt imens og hvor de benyttes. Den store fordel ved NetMap er, at drivkraften er brugerene, som er interesserede i at måle, om de får den ydelse, som de betaler for og er lovet af teleudbyderne og teleproducenterne. Samtidig skaber de et informationsgrundlag, som udbyderne kan bruge til at identificere, hvor der er problemer, som er nødvendigt for at kunne tage hånd om det og forbedre servicen,' hedder det i indstillingen.

De studerende forventer at kunne bruge de indsamlede data til visuelt at kunne give danskerne et billede af mobildækninger, der skifter meget fra område til område og fra telefon til telefon.

Illustration: AAU-studerende

'Ideen er, at den almindelige bruger skal kunne overskue de enkelte mobilnetværkselskabers dækning i det område, hvor de har brug for det, afhængig af hvilken telefon forbrugeren har. For eksempel, kan det måske være bedre at købe en almindelig candybar-telefon, hvis man bor i yderområdet, hvor der er langt mellem masterne, og en smartphone ikke vil være fordelagtig. Dette betyder også, at de enkelte selskaber kan få et realistisk dækningskort af deres netværk, og hvis antallet af bidragere er tilstrækkelig højt, kan bruges til at forudsige om belastningen på et netværk overstiger acceptabel værdi,' skriver de studerende videre. De håber at kunne hente en indtjening ved at køre mere specifikke kørsler på de mange data for mulige kunder.

De fire studerende fra Aalborg Universitet er Martin Sloth Dam, Steffen Riber Thomsen, Lars Møller Mikkelsen og Michael Sølvkær Pedersen

Ingeniørens Produktprisen 2012 - kom og vær med

Illustration: Marci Papineau Gottlieb

Læs alt om Produktprisen herEt væld af produkter er indstillet til Produktprisen 2012, og dommerne går nu i gang med at vurdere hver og et.
I år har der været så stor interesse for arrangementet, at vi har besluttet at udvide det til en hel dag med et skarpt konferencespor - alt sammen om produktudvikling. Det bliver afholdt hos Aalborg Universitet i Nokias gamle bygninger i København.

Her vil man eksempelvis høre om trends inden for produktudvikling som 3D-print og brugerdrevet innovation, og man har mulighed for at få praktiske råd om patentering og finansiering.

Uddelingen af priserne sker ved et arrangement den 7. november. Se programmet og tilmeld dig her

Dokumentation

Læs studerendes indstilling af NetMap