Studerende vil udvikle kræftmedicin med magnetiske søbakterier

Bakterier fundet i almindelige søer har egenskaber, som studerende fra Københavns Universitet vil udnytte til at bane vejen for en bedre behandling mod kræft. Bakterierne indeholder magnetiske partikler, som de studerende foreslår, at man isolerer og fastgør til medicin.

Ideen bygger på, at blodårer mellem celler i kræftsvulster er mere utætte end mellem almindelige celler. Det betyder, at de magnetiske partikler kan trænge ind i kræftsvulsten, enten ved at de spontant spreder sig i kroppen, eller ved at behandlere fokuserer et stærkt magnetfelt i svulsten.

»Den idé tror jeg er bedre, end de studerende selv er klar over, fordi man dernæst vil kunne bruge en MR-scanner til at opvarme de små magneter, indtil de ødelægger kræftcellerne uden at skade resten af kroppen,« siger ledende overlæge ved Herlev Hospitals Radiologiske Afdeling X, Michael Nemery i en pressemeddelelse.

Han forestiller sig, at magneterne forbliver i svulsten, så man løbende kan følge effekten af behandlingen uden at indsprøjte nyt kontraststof eller benytte røntgenstråling.

Ideen er udviklet af 11 studerende på Københavns Universitet, der har brugt deres sommer på projektet for senere at deltage i dette års iGEM, der er en international konkurrence i syntesebiologi. Konkurrencen handler om at bygge en original og brugbar ‘maskine’ af en encellet organisme og dele dens funktioner som standardiserede genetiske brikker, kaldet BioBricks. De danske studerende har f.eks vist, at de kan fæstne proteinmolekyler i bakterierne, skriver de på deres projektside.

De studerende har døbt deres hold Team Magneto. Se deres præsentationsvideo her.