Studerende vil bruge røgdetektor til at afsløre fordærvet fisk

Her viser Louise Thorup og Sigurd Klasson Fishent-prototypen, og som det fremgår af billedet, er humøret højt. Illustration: Hanne Kokkegård

Når fangsten lander på en fiskeauktion i dag, vurderer auktionarius manuelt kvalitet og holdbarhed ved at se på fiskens farve, øjne og lugt og ud fra det fastslå, hvor gammel fisken er.

Prisen på et kilo fisk kan derfor variere meget, selv om den er ’frisk fra fad’, fordi vurderingen foregår på øjemål.

Nu har et hold på fem DTU-studerende fundet på at benytte sensorteknologi fra røgalarmer til at vurdere fiskens kvalitet ud fra lugten.

I fredags præsenterede holdet den såkaldte Fishent-forretningsidé ved den årlige Spin-Out Day på DTU SkyLab, hvor 33 hold gav deres bud på startups inden for innovation og produktudvikling – alle baseret på avanceret teknologi og udviklet over tre måneder. Fishent-holdets idé, prototype og præsentation var så genial, at det blev kåret som dagens bedste.

Sådan ser prototypen ud grafisk. Illustration: Fishent.dk

Tjekkede brancher og endte på madmarkedet

Da de studerende begyndte deres projekt i februar, blev de opfordret til at se på, om en nyudviklet teknologi til røgalarmer fra firmaet FireEater kunne bruges til andet end at spore røg.

Læs også: Greenwashing? Bioplast kan ikke altid nedbrydes i naturen

Teknologien kan detektere forskellige gasarter og lugte i rummet og på den måde give en alarm, længe før der udvikler sig en brand.

Fishent-teamet testede løsningen og kontaktede omkring 70 virksomheder i Danmark for at høre, hvor teknologien kunne være interessant hos dem.

De endte på madmarkedet, hvor der i forvejen findes forskellige lugtdetektorer til oksekød og svinekød, men ikke rigtig noget inden for fiskeindustrien, fordi det hele kører manuelt.

En frisk fisk kan være gammel

Holdet besøgte Hirtshals Fiskeriauktion og testede teknologien på nogle små torsk, og det gav så gode resultater, at de besluttede sig for at arbejde videre med ideen.

Læs også: Spørg Scientariet: Hvorfor opbevarer vi maden koldere end i Sverige?

Problemet er, at når fisken er død og lægges på is, varierer holdbarheden alt efter, hvordan man behandler fisken.

»Hvis en fisker ikke behandler fisken godt nok, kan en fisk, der er bare én dag gammel, se ud, som om den er tre dage gammel. Og kvaliteten er derfor ringere, fordi den ikke er behandlet ordentligt,« siger Louise Thorup fra Fishent.

»Men den manuelle vurdering kan også være forkert, og der kommer Fishent så til sin ret, så man er sikker på, at fiskeren får den rette kilopris, og at kunden får en frisk fisk, der reelt er frisk,« fortæller hun.

Nanofibre måler molekylemodstanden

Prototypen er en kasse, der kan rumme de fiskekasser, som fiskerne leverer ind til fiskeriauktionerne.

Den avancerede sensorteknologi består af nanofibre, der er baseret på at måle modstand fra de forskellige molekyler, der passerer gennem nanofibrene, forklarer Sigurd Klasson, der er udvekslingsstuderende fra Norges tekniske universitet i Trondheim, NTNU.

Talrige målinger på frisk fisk hentet hver morgen på Vedbæk Havn har vist, at fiskelugten har en genkendelig signatur. Så når man kender mønstret for duften på fisk, der er én, to eller tre dage gamle, kan man bruge machine learning til at afgøre kvaliteten af fisken.

Sådan ser prototypen ud. Illustration: Fishent.dk

Selve målingen kan ses via en app, der med farvekoder viser fiskens holdbarhed.

Datagrundlaget skal underbygges

Maskinen er tænkt til at stå på fiskeauktioner, så når fisken kommer på auktion, kan man teste fiskens kvalitet på det tidspunkt. Man udtager forskellige kasser til kvalitetssikring og printer en label til at sætte på kassen.

Læs også: Håndholdt scanner afslører det sande indhold i supermarkedernes mad

Fishent er ikke færdigudviklet. F.eks. tager det lige nu 20 minutter at stabilisere lugtene inde i prototypen, før man kan måle kvaliteten. Men målet er, at det ikke skal tage mere end fire sekunder at tjekke fisken og få resultatet op på skærmen. Og straks efter er maskinen klar til en ny kasse fisk.

Samtidig er det nødvendigt at tage mange flere fiskeprøver for at sikre, at fødevarekvaliteten er i orden, og at datagrundlaget er velunderbygget, så standarden for kvalitet ikke varierer.

I den forbindelse samarbejder Fiskent også med DTU Foods fiskeeksperter.

Ansøgt om startup-forløb

Fishent-teamet er en blandet flok af studerende fra blandt andet design og innovation og computer science, og de føler sig som en fisk i vandet for nu at blive i den terminologi.

»Det har været megasjovt og interessant at undersøge, hvad lugt egentlig kan sige inden for mange parametre,« fortæller Sigurd Klasson.

Og udover, at teamet som nævnt vandt årets Spin-Out Day i fredags, har det har også ansøgt om at blive en del af startup-konkurrencen Danish Tech Challenge for nyetablerede eller lidt erfarne virksomheder, der arbejder på at udvikle succesfulde hardwarevirksomheder.

Læs også: Dansk apparat skal revolutionere PET-scanninger

En udvælgelse vil give Fishent et fire måneders sparringsforløb, et kontor og adgang til prototypeværksted på Scion DTU. Teamet vil samtidig kæmpe med andre deltagere om førstepræmien på 500.000 kroner, der kan hjælpe med til at få virksomhedsidéen ud at flyve.

Arbejdet fortsætter uanset hvad

»Sejren i fredags har selvfølgelig givet ekstra blod på tanden, og samtidig lidt ekstra ressourcer til at arbejde videre for,« siger Louise Thorup.

Præmien bestod nemlig af 50.000 kroner til videre udvikling af Fishent og en rejse til Berkeley University i Californien, hvor teamet skal på en innovations-bootcamp til august.

Samtidigt møder teamet i næste uge to DTU-undervisere for at diskutere muligheden for at starte et specialkursus op i efteråret, hvor de kan arbejde videre med projektet.

Fishent har en aftale på plads med FireEater omkring den videre brug af røgdetekter-teknologien, og man diskuterer lige nu de sidste detaljer.

»Uanset hvad er det vores intention at gøre, hvad vi kan for at lykkes med Fishent. Og vi er alle fem meget motiverede for at arbejde videre med projektet og glæder os til at komme i gang efter vores sidste eksamen i næste uge,« fortæller Louise Thorup.