Studerende ved MIT 3D-printer raketmotor i plast

Illustration: The Rocket Team

De fleste forbinder nok raketmotorer med ekstreme temperaturer og glødende stål. Men nu har en gruppe studerende ved MIT 3D-printet en hel raketmotor i plast.

Gruppen hedder The Rocket Team og har eksisteret i 14 år. Her kan studerende arbejde med raketteknologi. Gruppen har for eksempel bygget Odin’s Spear, som er en tretrinsraket, der forventes at nå op i 30 kilometers højde.

Trykdata for raketten. Illustration: The Rocket Team

Læs også: Lego hylder fem Nasa-kvinder – med heltefigurer i plast

Den 21. april blev den nye plastmotor antændt, og hele testen forløb som forventet. For ikke at belaste motoren alt for meget blev der brugt et brændstof, som gruppen selv beskriver som 'less energetic', uden i øvrigt at komme nærmere ind på, hvilket brændstof der blev benyttet. Det skulle give en lavere temperatur og mindre tryk.

Alligevel opnåee brændstoffet overlydshastighed og producerede tryk. Hele motoren overlevede faktisk testen, og testholdet kunne konstatere, at den var i nogenlunde stand efter afkøling. Kun få millimeter af plasten var forsvundet fra dysen.

Alle gode gange to

Selvom motoren kun var designet til at virke en enkelt gang, besluttede gruppen efter første test at prøve igen, denne gang med et mere energiholdigt brændstof. Anden gang var dysen dog blevet så stor, at brændstoffet ikke kunne opnå overlydshastighed, og der blev ikke produceret tryk.

Læs også: SpaceX skriver (atter) rumfartshistorie – denne gang med genbrugsraket

Rumfartsingeniør Charlie Garcia fra MIT siger i forbindelse med testen, at det nok er første gang, nogen overhovedet har testet en raketmotor lavet af plast:

»Flere grupper, inklusive SpaceX og Nasa, printer raketmotorer i metal. Men metalprintere er dyre. Vores plast-motor er fremstillet på en lavprisprinter til en pris, som passer små teams og hobbyfolk,« siger han til 3dres.com.

Læs også: Monster-raketmotor klar: Blue Origin når vigtig milepæl

Den anvendte printer er en Markforged Mark Two. Selvom den i indkøbspris befinder sig et godt stykke under metalprintere (der normalt koster flere millioner kroner), så er det dog ikke en billig sag. Prisen ligger på cirka 90.000 kroner.

Næste skridt for gruppen er nu at udvikle større og mere holdbare raketmotorer for i sidste ende at fremstille en raketmotor, der kan flyve.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Ser ud til der brænder i ca. 4-5 sekunder og de siger den kan bruges 2 gange...

Det vil sige en 10sek.. der kommer man nu ikke langt

  • 0
  • 2

3D print har mange fordele, men når det gælder en raket dyse, så vil jeg påstå at en tilsvarende dyse nemt kan laves med en klump metal og en drejebænk. Dyser er for det meste symetriske omkring et hul i midten, hvilket en drejebænk er perfekt til.

Jo mere teknisk dysen bliver, med diverse kanaler og lignende vil 3D print give fordele, men hvis dens eneste formål er at lede udstødningen bagud, er 3D plast ikke en god løsning.

På filmen ses at udstødningen skifter retning og længde hen mod slutningen, det må være på grund af at dysen ændrer sig, i takt med at materialet brænder væk. Hvis man spin stabiliserer raketten kan man modvirke at udstødningen ikke går perfekt lige bagud, men udfra grafen ser det ud som om, at trykket falder meget hurtigt som tiden går.

Hvis udstødningens hastighed falder lige så hurtigt, så er der måske ingen acceleration det sidste sekund, fordi raketten er hurtigere end udstødningen, hvilket forværrer ydelsen endnu mere.

  • 0
  • 1

Når nu de har testet den i plast, så sender de tegningen til Shapeways som kan printe den billigt i stål:

https://www.shapeways.com/materials/steel

Ok det tæller måske ikke som at have printet det på egen printer, men hvem har også råd til en 90.000 kr printer? Så er det billigere at få det printet ude i byen i metal.

Det stål som Shapeways laver er dog ikke den helt ægte vare da det er en bronze/stål legering der ikke klarer helt så høje temperaturer som andre stållegeringer. Men mon ikke man kan lave en hæderlig raketmotor alligevel? Særligt burde der være gode muligheder for at printe kølekanaler til aktiv køling ind i designet eller alternativt at printe kølefinner på.

Hvis man har et budget på 90.000 kr er man bedre tjent med at bruge pengene på en CNC fræser, eksempelvis Tormach: https://www.tormach.com/product_pcnc_1100....

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten