Materialet er fibre udvundet af planter, der kan vokse i Danmark. Så langt er Simone Westergaard, Frederikke Dahl og Emilie Søby Eriksen parate til at fortælle, men så heller ikke længere.
Lige nu er de nemlig ved at udtage patent på et nyt materiale til et bæredygtigt hygiejnebind. Sådan et havde de svært ved at finde, da de var studerende og skulle i gang med specialet:
»Der findes jo allerede både menstruationskoppen og genbrugsbind. Men det er ikke alle, som synes, at det fungerer for dem eller er praktisk. Derfor ville vi gerne udvikle et engangsbind, som også var bæredygtigt,« fortæller Frederikke Dahl.
Nu er der måske nogle, som vil fremhæve, at der også findes engangsbind, der hævder at være bæredygtige, men her pointerer Frederikke Dahl, at de alle indeholder bomuld, som af gode grunde ikke kan dyrkes i Danmark og derfor skal transporteres over lange afstande:
»Og så ved vi, at dyrkningen af økologisk bomuld kræver cirka 5.000 liter vand pr. kg,« siger hun.
I stedet gik de i gang med at undersøge lokale alternativer og fandt altså et materiale i Danmark, som tilmed er et restprodukt fra en anden produktion. Vandforbruget er cirka en femtedel i forhold til bomuld, og transportvejen er naturligvis kortere.
Materialet skal behandles mekanisk for at opnå de rette egenskaber:
»Men vores tests viser, at det faktisk har en sugeevne, som er en anelse bedre end bomulds,« siger hun og understreger, at den undersøgte plante faktisk kan vokse over det meste af verden.
De tre kvinder, hvoraf Frederikke Dahl og Emilie Søby Eriksen er blevet færdiguddannet som diplomingeniør i integreret design, har nu oprettet virksomheden Mewalii med det mål at sælge bæredygtige engangsbind via en abonnementsordning – og på sigt tamponer.
Men først skal en egentlig prototype-produktion i gang, forklarer Simone Westergaard:
»Vores analyser fortæller os, at salgsprisen for bind ligger fra 9 øre til 4 kroner pr. stk. Heldigvis har vi fået tilknyttet en meget erfaren erhvervsperson som mentor for virksomheden, og vurderingen er, at vi vil være i stand til at være konkurrencedygtige inden for det spænd, så vi håber selvfølgelig, at vi kan ramme en pris, hvor alle kan være med.«
Det er planen, at en prototype-produktion kan være klar i slutningen af 2020.
Lige nu går arbejder de tre virksomhedsstiftere på at ansøge om patent på materialet og kigge på udbuddet af brugt produktionsudstyr:
»Og derfor skal der også søges investeringer fra fonde, så vi kan gå i gang med at udvikle virksomheden,« siger Simone Westergaard.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard