Studerende skal bo på bølger

Studerende skal bo i brugte containere på betonpramme. Det er ideen bag projektet Urban Rigger, som selskabet Udvikling Danmark har skabt sammen med arkitektfirmaet Big, Grundfos, Danfoss, Miele, solcelleproducenten Q Cells og Niras.

Den første demonstrationsbolig er nu fortøjet i København – og de første egentlige boliger lægger til kaj i Gøteborg næste år.

Artiklen fortsætter efter grafikken

Illustration: MI Grafik / Lasse Gorm Jensen

Hver platform skal huse 12 studerende i 23-27 kvadratmeter store lejligheder. De deler desuden en 160 kvadratmeter ‘grøn gård’, 65 kvadratmeter tagterrasse og 230 kvadratmeter kælder, hvor der er rum til opbevaring, installationer og vaskeri.

Boligerne bruger havvand til opvarmning. 800 meter brineslanger er støbt ind i pontonens skrog. Heri cirkulerer en frostsikker væske, der føres forbi en varmepumpe, som strømforsynes fra en batteripakke fra Tesla. Batteripakken oplades af strøm fra de 60 kvadratmeter solceller, der er monteret på prammens tag.

På vej til Kalvebod Brygge

Demonstrationsboligen er lige nu fortøjet ved Refshaleøen i København, men Udvikling Danmark fik i august sidste år Borgerrepræsentationens opbakning til at placere en permanent pram lidt syd for Ingeniørforeningens hus på Kalvebod Brygge.

Ifølge Kim Loudrup, der er direktør for Udvikling Danmark, vil en bolig koste 4.000-6.000 kroner om måneden.

Ifølge selskabets seneste årsregnskab regner man med at kunne producere omkring 100 Urban Riggers om året.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Facaderne er indvendigt beklædt med en refleksiv aluthermo beklædning.

Boligerne skal vel overholde bygningsreglementets krav til isolering ?

 • 4
 • 0

Jeg synes at det er en mega fed ide, at placere noget liv i den ellers døde havn og især studieboliger, som der er mangel på. Jeg synes i princippet også at den er meget fedt tegnet, men jeg har dog en anke og det er prisen og antal kvadratmeter: Der er for mange kvadratmeter og det gør prisen for høj. De bygger essentielt studie lejligheder, der ikke har noget at gør med et kollegie.

De kollegier der er allermest ventetid på i København, er dem der er små (12-18 kvm), men som til gengæld kun koster 18-2500 kr om måneden. Jeg har selv boet på et kollegie med fælles køkken og fælles bad og kollegiet kunne kun optage 10% af ansøgerne. Set i betragtning af den massive boligmangel i kbh, synes jeg at flere burde fokusere på at optimere på de få kvadratmeter der udstykkes.

Så hvorfor ikke overdække den store plads i midten med et tage med tagvinduer i, sætte nogle vinduer imellem mellemrummet i containerne og bruge denne plads til fælleskøkken. Fordoble antallet af værelser (ved at halvere antal kvm) og lave så fælles båd og køkken i en af containerne. Således mindskes antalet af vådrum (der skal selvfølgelig stadig være toileter og håndvask på værelserne), samt at der ikke behøves at isoleres på væggen der vender ud mod fællesarealerne.

Dobbelt så mange studerende til en lavere pris. Bare en ide.

 • 11
 • 0

Ideen er super god og det lyder faktisk ret fedt! (Så længe de ungen ikke bare sviner vores hav endnu mere til af den grund).

Men det lyder som noget, som alle andre boliger i storbyer, der kommer til at koste RIGTIG mange penge mht- månedlige udgifter og derved egentlig kun er studieboliger fordi de er små. Men det er jo fedt, at man også i Danmark tager koncepter fra udlandet, som deleøkonomi kommer langsomt ind og i andre tilfælde en Uber og AirBnB, findes jo bl.a. lignende portal for malere (www.malertilbud.dk) hvori du ligesom kan finde den bedste og billigste.. Men også er med til at videreudvikle ideer som her hvor mange private virksomheder går sammen om et projekt der helt sikkert kan blive profitabelt og gavne de studerende i storbyerne.

Men det må godt nok være lidt spøjst i starten at bo der.. og hvis man kunne bruge det grønne område til at gro grøntsager kunne det være ret sejt!

 • 1
 • 2

Der mangler ikke plads på land til at bygge studieboliger, så de kunne lige så vel bygges på land som på vand.

Det ville da uden tvivl være et fedt sted at bo, men 4000 til 6000 kroner er i for meget for en studiebolig til én person.

 • 9
 • 0

Direktør i Urban Rigger Kim Loudrup: "...en isolering, der består af tynde alufolier fremstillet af recycled aluminimum fra fx øl- og sodavandsdåser. Folierne monteres på hver side af et skum-/plastmateriale, og resultatet er et få millimeter tykt materiale, der reflekterer temperaturen, hvilket betyder, at den samlede energiforbrug opfylder 2020-normerne."

Kilde: http://dk.grundfos.com/cases/find-case/urb...

Med venlig hilsen Lasse Gorm Jensen, Nyhedsgrafiker ing.dk

 • 2
 • 0

Gætter på at det her også har noget at sige mht. prisen for en studielejlighed på vandet?

Restaurations- og cafévirksomhed: 832 kr. pr. etage/m2 årligt Anden virksomhed (galleri, værksted, kontor mv.): 416 kr. pr. etage/m2 årligt

Det er Københavns havn's priser på vandleje (det er ikke gratis at fylde i kbh havn) Men måske det er noget der kan reguleres statsligt, når det nu handler om studielejligheder?

 • 3
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten