Studerende på vej med centrifuge til fattige guldgravere

De mellem 15-20 millioner fattige minearbejdere i verden kommer måske til at udskifte deres foretrukne redskab. I stedet for at adskille guldet med en pande og kviksølv kan de i fremtiden komme til at bruge en dansk centrifuge.

I går vandt et hold kandidatstuderende fra DTU 250.000 kroner ved årets Venture Cup for deres centrifuge, Oroclean. De 250.000 kroner går til at bygge en prototype af centrifugen, der skal afløse kviksølv i mindre minedrifter og øge de fattige minearbejderes indtjening og dermed levestandard.

»Det var den største dag i mit liv ind til videre, for det var en rigtig fed oplevelse at få anerkendelse for alt det arbejde, vi har lagt i det her over det sidste år. Men det her er bare startskuet. Vi skal videre herfra,« siger Jakob Philippson Parslov, der er en af udviklerne. Han håber, at hans produkt kan være med til eliminere kviksølvforureningen fra små minedrifter i den tredjeverden.

Centrifugen skiller guldpartiklerne fra resten af mudderet ved hjælp af vand. Vandet bliver sprøjtet ind bag på centrifugen, hvor der sidder nogle riller. Når centrifugalkraften øges, så bliver partikler med en højere densitet påvirket med større kraft end lettere partikler, og dermed ender guldet længere ude fra centrum af centrifugen end for eksempel mudder fra floden.

Vandet bevæger sig mellem partiklerne og forhindrer den friktion, der ellers ville få både mudder og guld til at klumpe sig sammen, så det ikke bliver lige så fint adskilt.

Og den nye teknik henvender sig ikke kun til fattige minearbejdere, der bekymrer sig for miljøet. Minearbejderen undgår nemlig at kviksølvet pletter guldet. Det giver en større indtjening til både ham og mellemledene, og det er en del af strategien for produktet, forklarer Jakob Philippson Parslov.

»Det er interessant, at man godt kan drive forretning i den tredjeverden, man skal bare skabe værdi hele vejen op i kæden,« siger han.

Men han er samtidig også godt klar over, at 250.000 kroner til en prototype er langt vej fra målet. Nu skal beregningerne prøves i praksis, og der skal laves en strategi for at lancere produktet, der skal det afprøves i samarbejde med minearbejdere i enten Colombia eller Tanzania.

»Implementeringen er den største hurdle, og der kan vi ikke bare som blåøjede skandinavere tage ned i afrikanske landsbyer og sige: "brug det her." Produktet skal også udvikles sammen med minearbejderne. Man skal ikke undervurdere at de er rigtigt dygtige med panden efter 20-30 år, og giver man dem sådan et produkt her, så skal de nok finde ud af, hvordan det skal køre bedst,« siger Jakob Philippson Parslov.

Dokumentation

VentureCup

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

....at tage til Sverige og Finland hvor der findes mange små "guldminer" med vasketrapper og pandedrift.

Grønland har også gode muligheder i den retning, men man "må" sikkert ikke i forbuds Danmark..

  • 0
  • 0

På baggrund af beskrivelsen i artiklen lyder det som en gammel opfindelse.

Den ligner svært meget en Knelson Concentrator som virker efter samme princip og bliver produceret i mange størrelser afhængig af produktionskravene, herunder også en prospektormodel.

Så at det er en ny opfindelse virker lidt tvivlsomt umiddelbart.

  • 0
  • 0

Det er helt korrekt at det er en gammel opfindelse. Centrifuger har været brugt i industrien i mange år, hvilket var en af styrkerne ved projektet. Det er en veldokumenteret teknologi.

Det der gør Oroclean projektet anderledes er "Design for affordability". Produktet er designet til den målgruppe som skal bruge det; Artisanal-small-scale miners. Der er taget udgangspunkt i deres behov og indkomst.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten