Studerende designer smart låg: Nu er det slut med at brænde sig på kaffen

8. januar 2017 kl. 10:0014
Studerende designer smart låg: Nu er det slut med at brænde sig på kaffen
Til venstre ses et almindelig låg til to-go-koppen, mens låget til højre er designet af studerende ved Aarhus Universitet. Det lange hældestykke på deres låg sikrer, at kaffe og andre varme drikke køler af, inden de rammer munden. Illustration: Adam Flytkjær, ingeniørstuderende ved Aarhus Universitet.
Ingeniørstuderende fra Aarhus Universitet har designet et låg til to-go-kopper, der sikrer, at varme drikke køler af, inden de når munden.
Artiklen er ældre end 30 dage

En gruppe ingeniørstuderende fra Aarhus Universitet har designet et låg til to-go-kopper, der sikrer, at man ikke brænder sig på frisktappet kaffe. Det skriver Aarhus Universitet.

Kort sagt kan det betyde farvel til lunken to-go-kaffe. For med designet behøver væsken i koppen ikke at køle af i samme grad som nu, hvis man skal undgå at brænde tungen, når man drikker kaffe på farten.

Læs også: Spørg Læserne: Hvordan designer jeg en kaffekandetud, der ikke drypper?

De studerendes låg er designet, så kaffen flyder over et længere stykke i fri luft – fra den løber ud af et hul i låget, til den rammer kaffedrikkerens mund. På den måde når en varm drik at køle en smule af, inden den når læber og tunge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For at kunne lave det rette design har det været vigtigt for de studerende at have kendskab til, hvor hurtigt en væske afkøles, og hvordan den flyder ved en given hældevinkel. Kaffens termodynamiske og fluidmekaniske egenskaber har af den grund været i fokus i designet af låget.

Opgør med brændte tunger

I modsætning til det nye kaffelåg er almindelige låg til to-go-kopper typisk relativt flade. Det betyder, at når en kaffetørstig studerende ivrigt tager den første mundfuld, vil kaffen ikke nå at blive kølet tilstrækkeligt af omgivelserne, inden den når munden.

Det var netop oplevelser med brændte tunger efter den første slurk kantinekaffe, der inspirerede de aarhusianske studerende til at indføre et længere hældestykke til deres kaffelåg. De studerende, som uddanner sig til maskiningeniører, fik rig mulighed for at teste deres låg, da udviklingen af låget var den bærende del af et projekt på deres første semester på studiet.

I semesterprojektet fik de studerende mulighed for at lave en prototype i laboratorierne på Aarhus Universitet. I første omgang er låget fremstillet i polystyren, men de studerende håber på at kunne fremstille låget af materialer, der er bedre til at varmelede og lettere bionedbrydelige.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efter at have fået henvendelse fra én større emballageproducent håber de unge ingeniører, at deres låg kan blive en konkurrencedygtig spiller på et voksende to-go-marked.

Se produktionen af den første prototype:

Remote video URL

14 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
10. januar 2017 kl. 22:23

Jeg tror også de unge mennesker med fordel kunne kigge på muligheden for at kommercialisere ideen om at spare millioner af mennesker (inklusive mig) for hver morgen, når de vipper deres kaffekop, at forventningens glæde blander sig med en angst for at skolde sig når kaffen på et uforudsigeligt tidspunkt - med en mere eller mindre uforudsigelig temperatur - rammer læberne.

Da jeg læste artiklen, tænkte jeg at det kunne være "den ny isterningpose". Jeg har før undret mig over at SUPRlid ikke var mere udbredt, men tænkt at det nok skyldtes omkostningen til at fremstille og montere det lille filter, i en formentlig ret cost-sensitive branche.

En grundig googling viser dog at det ikke vil blive helt uden konkurrence : https://www.vioralid.com. Men der er jo som regel plads til mere end en leverandør af en god ide, især når konkurrenten er på den anden side af atlanten.

13
10. januar 2017 kl. 19:56

Det ser ud til at området omkring drikke-åbningen og frem mod munden er ganske stejlt (med lille slip-vinkel) og det får betydning for hvor mange og hvor let det er at stakke disse låg. Mon ikke det har haft betydning for det oprindelige design. Jeg håber de studerende får succes med det nye design (aht. brugerne) og at man kan designe en løsning producenterne kan acceptere (også når en stak låg vil skulle hives fra hinanden).

12
10. januar 2017 kl. 18:58

Det var dog en ualmindelig sur, nedladende og bedrevidende kommentar! Hvis du fik sex i morges var det da vist ikke ret godt :-)

Jeg kan heller ikke finde billeder af de omtalte kopper fra Ikea, kun nogle traditionelle tudekopper.

Har du prøvet drikke varm kaffe af et McDonalds krus med låg siden du udtaler dig så skråsikkert? Som jeg husker det, har det kun et kryds i midten som der ikke kan løbe ret meget ud af, uden sugerør. Man kunne selvfølgelig udvide det og så være i stand til at hælde det meste ud men jeg har meget svært ved at se hvordan man skulle kunne drikke af det uden at få kaffen uønskede steder hen.

Og ja, der findes låg til dåser men har de den unikke slubre/nedkølingsmulighed/duftafgivelse som er ideen her Bjarne?

11
9. januar 2017 kl. 14:20

Ikke enig. Nu ved jeg ikke præcis hvordan Ikeas børnekopper ser ud, men den association jeg får er en kop / et låg, med en lang tud. Lågene til biografens kaffekopper og måske også to-go kopper er lidt det samme, bortset fra at tuden kun er i den ophøjede kant.

Forskellen i dette nye design, er at væsken kommer ud i det fri først. Det gør den ikke i et MD colakrus, hvor du så skulle holde munden ind på midten af krusets låg.....

Så nej, jeg synes også dette design er smart tænkt.

10
9. januar 2017 kl. 09:17

Suprlid danner jo også en lille "slubre-sø" så man ikke brænder sig, men jeg ville nu heller ikke tro deres patent ville være i vejen for en kommercialisering for en løsning uden det fordyrende filter, som det da vil være oplagt at undersøge muligheden for!

Jeg vil da gerne betale en krone eller to ekstra for at undgå at brænde læberne ved den første skoldhede tår.

9
9. januar 2017 kl. 09:00

Suprlid prøver på at løse et andet problem, synes jeg. Det er mere en engangskop med indbygget filter til at brygge direkte i koppen. Som i øvrigt giver den bedste kaffe IMO; og filteret er unødvendigt, hvis bare man kværner fint og stopper med at drikke i tide.

Den løser ikke problemet med at styre skvulpet, hvis man møder et bump på vejen mens man er ved at tage en tår sådan som låget i artiklen gør. Men derfor kan patentet måske godt være i vejen alligevel, hvis det skal blive et produkt og ikke bare en fremragende skoleopgave.

8
9. januar 2017 kl. 07:50

Enkelt og elegant løsning på et problem der dagligt irriterer tusinder!

Vær lige opmærksomme på et patenteret design der markedsføres under navnet SUPRlid.

Jeg kender dem fra flyrejser og de virker rigtig godt, man mærker kaffeduften i næsen og brænder sig ikke, men designet er ikke helt så enkelt som jeres og formentlig dyrere i produktion.

7
8. januar 2017 kl. 19:37

Men ikke nyt. Mit termo-stempelkrus fra bodum har samme udformning (plus et vippelåg til at dække det lille hul)

Men dejligt, hvis engangskopper endeligt kan få et ordentligt design.

Så, godt gået.

6
8. januar 2017 kl. 19:30

Bjarke, jeg kan simpelthen ikke finde dem hos Ikea - kunne du ikke være rar og smide et link til dem?

4
8. januar 2017 kl. 17:04

Virkningsmekanismen vil jeg nu skyde på er mere end blot flydevej med lidt passiv køling:

Nemlig ja. Altså slubrekanten TM ;)

Jeg vil forresten forvente, at designet har den sideeffekt, at man nu pludselig kan smage (lugte) kaffen; det kunne man ikke med det traditionelle hul-design.

Det kunne jeg også forestille mig som bieffekt. Selv om jeg er ivrig kaffedrikker gider jeg ikke den "drikketud" uden mulighed for at lugte at det faktisk er kaffe man drikker. Håber de har fået lavet en god aftale så de også får noget ud af det økonomisk for det gamle låg må ret hurtigt blive faset ud.

3
8. januar 2017 kl. 16:57

Den slags kopper, ikke præcis mage til men med samme virkning, har man kunnet købe i Ikea´s Børneafdeling de sidste mange år. Mine børn havde sådanne...de er nu 31 og 36.

Og drikke låg til coladåser fides også allerede. Og MacDonalds colakrus med låg vil give samme resultat hvis man hev sugerøret op og hældt varm kaffe i kruset

2
8. januar 2017 kl. 15:38

Ja, genialt! Virkningsmekanismen vil jeg nu skyde på er mere end blot flydevej med lidt passiv køling:

Låget er jo nu tilføjet en "slubre-kant", hvor kaffetemperaturen kan sanses med læben og drikkehastigheden afpasses temperaturen, samtidig med at der eventuelt suges kølende luft ligeledes med tilpasset hastighed ind over kaffestrømmen. Synes man den forklaring lyder fortænkt, så prøv selv at nærstudere drikketeknikken ved næste kop varm kaffe; det foregår normalt ret ubevidst.

Jeg vil forresten forvente, at designet har den sideeffekt, at man nu pludselig kan smage (lugte) kaffen; det kunne man ikke med det traditionelle hul-design.

1
8. januar 2017 kl. 13:59

Genialt ;)