Strømsvigt til Føtex-føntørrer stoppede raket
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Strømsvigt til Føtex-føntørrer stoppede raket

Det står nu klart for raketbygger Peter Madsen, at årsagen til den mislykkedes affyring er, at en billig føntørrer fra Føtex ikke fik tilført strøm.

Den oprindelige plan var, at generatoren ombord på ubåden Nautilus skulle levere strøm til føntørreren, der holder LOX-ventilen varm, så den ikke fryser til. Strømkablet var også tilkoblet indtil kort før affyringsrampen og ubåden blev rømmet, men der gik længere tid end planlagt med at komme af rampen, og derfor stod LOX-ventilen uden varme i cirka 20 minutter og frøs altså fast.

Ifølge Peter Madsen er løsningen på problemet meget simpelt og er allerede blevet foreslået af en debattør på ing.dk, der har tilbudt raketfolkene en såkaldt marinegenerator, som kan installeres på raketten og sørge for varme til ventilen.

"Og den vil vi helt sikkert installere på raketten før vores næste affyring," siger Peter Madsen, der vil tage kontakt til Ingeniørens læser Kurt Birk.

Næste affyring vil dog først blive til juni. Og de næste år vil der ske fast affyring i juni.

Under et pressemøde søndag aften fortalte Peter Madsen også om de store udfordringer, som Sputnik og Nautilus havde haft med bølgerne, der havde gjort situationen "meget ekstrem".

Især viste den tidligere soldat og sømand André Christensen sig at være en afgørende brik for at holde overblik og give alle folk overskud til at arbejde på trods at bølger, der i perioder løftede ubådens stævn flere meter i vejret.

Rolf, kan du så se det ikke var et forsøg på en dårlig vittighed, da jeg som det første indskød at det var strøm til hårtørreren der manglede! :-D

Hårtørrere, dyre såvel som billige, bruger meget strøm, og da symptomerne på flade batterier viste sig, vidste jeg jo at hårtørreren måtte svigte sin opgave, og at den nok også var årsagen til de flade batterier.

Nå, ikke mere "se hvad jeg sagde". Det glædelige er jo at det ligner et problem, der er meget lettere at løse, end hvis selve ventilen var problemet.

Men hvorfor ikke bare fylde LOX og en ny tændsats på, og så prøve igen inden d. 17.?

  • og hvorfor kun tests i Juni, fremover? Er CS begrænset af arbejde og sommerferie?
  • 0
  • 0

Hvis I mangler lidt fittings til installationen så har jeg sikkert noget der kan bruges.

Op med humøret!
I har gjort et godt stykke arbejde.

  • 0
  • 0

en såkaldt marinegenerator, som kan installeres på raketten

Den skal vel monteres på LMP'en, og sørge for strøm, indtil raketten fyres af?

  • vel ikke på raketten!?
  • 0
  • 0