Strømmåler i bakgear kickstarter salg af vindmøller til private
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Strømmåler i bakgear kickstarter salg af vindmøller til private

Landbobefolkningens begejstring for selvforsyning gælder ikke kun fødevarer, men også strøm. Siden ejerne af mindre solcelleanlæg og vindmøller i 2010 fik lov til at modregne deres egen VE-produktion på elregningen, er salget af de op til 25 meter høje husstandsvindmøller eksploderet. Det viser en opgørelse, som Ingeniøren har lavet.

Ved lovændringen fik ejerne af fritliggende ejendomme på landet mulighed for at opstille husstandsvindmøller med en kapacitet på maksimalt 6 kW og modregne produktionen på deres elregning. Og det er der i dag omkring 230, der har gjort. Det viser svarene fra de otte virksomheder, der sælger de største husstandsvindmøller, som kan bruges under ordningen.

»Det går da rimeligt stærkt lige nu,« konstaterer direktør Leif Pinholt fra Thy Møllen og fortsætter:

»Når vi kommer over næste uge, har vi stillet 40 møller op siden 1. september, og der ligger nok 80-90 ansøgninger.«

300 har søgt om tilladelse

Opgørelsen viser, at sælgerne af husstandsvindmøller i alt har omkring 300 ansøgninger om byggetilladelser liggende hos kommunerne. Så inden året er omme, vil der sandsynligvis være mindst 500 husstandsvindmøller i Danmark. Udviklingen er voldsom, for Energistyrelsen har tidligere beregnet, at det totale potentiale for husstandssvindmøller i Danmark er omkring 3.000 styk.

»I starten gik det ikke så hurtigt, men nu sælger vi 20-30 møller om måneden,« fortæller direktør Carsten Kock fra Ecowind om sine ca. 300.000 kr. dyre møller, som han foreløbig har solgt 192 af, hvoraf 95 er opstillet. Ecowind er husstandsvindmøllebranchens største virksomhed, men hos konkurrenter som Zeteco Energy er der også travlt, fortæller salgschef Steen Mortensen:

»I sidste uge nåede vi op på 76 tilsluttede husstandsvindmøller. Og i øjeblikket har vi et par og fyrre møller i pipeline, hvor broderparten af dem ligger som ansøgninger hos kommunerne nu.«

Dårlige oplevelser kan skræmme

Den voldsomme vækst i salget kan skyldes, at mange mølleinteresserede har ventet på ændringerne af betalingsreglerne, før de ville investere flere hundredetusinde kroner i en husstandsvindmølle, men Carsten Kock tror ikke på, at salget vil gå ned.

»Vi forventer, at vi kommer til at sælge omkring 250 møller i år,« siger han.

Den eneste trussel mod salget, han kan se, er, hvis mange af køberne får dårlige oplevelser med husstandsvindmøllerne.

»Selv om man skal have typegodkendt sin mølle, så har der været produkter på markedet, der ikke var særligt egnede. Hvis sælgerne også er overoptimistiske i forhold til, hvor meget de kan producere, så giver det kunderne en meget høj forventning, som møllen ikke kan leve op til,« siger han.

Udmeldingen er ikke kun et slag fra markedets største spiller til de mindre.

»Vi prøvede selv med en billig mølle i starten, men vi måtte smide håndklædet i ringen og finde en anden mølle af højere kvalitet. Så mit råd er bare, at køberne skal se sig for,« siger Carsten Kock.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Super gode nyheder, dog mangler vi at regeringen fjerne reglerne om max kapacitet / produktion.

Et forslag kunne være, du må producere lige så meget du vil, men der er ikke afregning af overproduktion.

Dette kunne skabe en Win-Win, da kunderne kan spare penge, og elselskaberne hvis de sælger ideen kan få gratis strøm som de kan videre sælge uden at skulle investere i produktions apparatet.

Dette kunne faktisk give et boost i vedvarende energi uden at der er nogen der taber på det.

 • 0
 • 0

I lovgivningen er en husstandsvindmølle defineret til møller op til max 25kw.
Mit håb er at den nye energiaftale vil fjerne det nuværende - og stærkt diskriminerende - loft på 6kw, og dermed ligestille husstandsvindmøllerne (og solcelle anlæg) så nettoordningen gælder for alle!

Jeg har personligt en Gaia Wind 11 kw, og da reglen om 6kw nettoordning blev indført var jeg allerede langt i forløbet med opstillingen. Desuden rækker 6 kw ikke til min husstand. Når nu folketinget har defineret hvad en husstandsmølle er, så synes jeg det er urimeligt at man efterfølgende splitter gruppen op på denne måde.

Men når dette er sagt, så er det rigtig positivt at salget af husstandsvindmøller går frem! Nu skal vi bare have ligestillet husstandsvindmøllerne :-)

 • 0
 • 0

Hvorfor skal der være ligestilling mellem solar og små vindmøller?

Jeg kan måske se et formål i at støtte PV energi da solen kan skinne på tider hvor det ikke blæser. Den fordel er man så åbenbart villig til at betale ca. 1.35 kr/kWh overpris for.
Den pris kan næsten betale for vind strøm lageret på redox batterier.

Men da store og små møller producere på samme tid, det er dissideret dumt at betale denne overpris da man kan få alt det vind el man vil have for 0.10-0.20kr ekstra pr. kWh.

Små vindmøller er for dyre, og for dårligt placeret.

 • 0
 • 0

Hov! Hvem snakker om redox batteri ???

Er det mulig selv at bygge sådan et redox batteri ?

Et par pumper og nogle palletanke og nogle rør er ikke det store problem.

Men hvordan bygger jeg så lige en 11kW celle. Eller hvad det nu hedder, der hvor strømmen dannes ?

Hvorfor er det, at solcelle anlæggene have alt det stats støtte !
Hvis det er for at fremme udvikling af solcelle anlæg, så ville det være bedre at bruge pengene til forskning.

 • 0
 • 0

Hvorfor skal der være ligestilling mellem solar og små vindmøller?

Jeg kan måske se et formål i at støtte PV energi da solen kan skinne på tider hvor det ikke blæser. Den fordel er man så åbenbart villig til at betale ca. 1.35 kr/kWh overpris for.

Nettomålerordningen er ikke skabt fordi det giver økonomisk mening eller på anden måde er rationelt. Det er udtryk for en VE “lad de tusinde blomstre blomstre”-strategi, uanset om det giver rationel mening. Eksistensen af nettomålerordningen kan derfor ikke bruges som et prissignal fra et rationelt marked, som du gør her.

Den pris kan næsten betale for vind strøm lageret på redox batterier.

Men da store og små møller producere på samme tid, det er dissideret dumt at betale denne overpris da man kan få alt det vind el man vil have for 0.10-0.20kr ekstra pr. kWh.

Det er fuldstændigt korrekt at solstrøm lagt på nettet fra nettomålerordningen defacto koster elselskaberne og deres kunder omkring 2 kr. eksklusiv moms og afgifter af enhver art og at man kan få vindmøllestrøm langt billigere end det.

Når man så samtidig kan beregne at vindmøllestrøm erstattet af solstrøm produceret i Danmark ikke bringer produktions- og forbrugskurverne nærmere hinanden, stort set uanset hvor lidt vindenergi der erstattes med sol, så giver solceller endnu mindre mening.

Små vindmøller er for dyre, og for dårligt placeret.

Det er fuldstændigt korrekt. Små møller må anses for at være dyre hobbyprojekter, hvor kun de allerbedste er solceller økonomisk overlegne. Når man ser bort fra ejernes privatøkonomiske forhold er energiproduktionen dog en anelse bedre i samklang med efterspørgslen, selvfølgelig uden at komme op på kommercielle anlægs brugbarhed. Så små vindmøller på nettomålerordningen giver kun en anelse mere mening for elselskaberne og deres kunder end solceller, dog slet ikke så meget at man burde opretholde en særlig nettomålerordning for små møller, når ordningen engang skrottes for solceller.

 • 0
 • 0

Dine selektive sammenlægninger af produceret strøm, for at fremme dine europæiske planøkonomiske drømme, er tendentiøse og ulækre.

Ulækre? Jaja, den sædvanlige velkvalificerede argumentation…

Du har kausaliteten helt forkert her. Jeg går ind for at kvalificere mine synspunkter og smide dem ud, som ikke holder til virkeligheden i stedet for at massere virkeligheden for at leve op til

I et skridt for at gøre dette analyserede jeg for et par år siden produktions-, udveksling- og forbrugsdataene fra energinet.dk for fem år og modellerede forskellige situationer. Det overordnede mål var samtidighed: Hvordan opnår man størst mulige samtidighed imellem lokal VE elproduktion og forbruget, herunder ved at bruge forbrugsstyring, så man så vidt muligt undgår at gøre brug af thermisk elproduktion. Jeg formodede at der ville være brug for en masse løsninger: udveksling med vind- og vandkraft i udlandet, solkraft ved siden af vindkraft, forbrugsstyring, elbiler, energiatoller (som jeg i min naivitet var positivt overfor).

Den nøgne samtidighed imellem daværende dansk vindkraft og forbrug var 60-65% (dvs. at der skulle være en gennemsnitlig nettoeksport/import på 35-40% hvis vi skalerede de daværende vindmøllers samlede produktionskurve op til i gennemsnit at dække DAnmarks elforbrug). Målet var at få det tal ned.

Da jeg fik regnet det igennem, så viste det sig at intelligent forbrugsstyring (i hvert fald i privaten) battede meget lidt, elbiler er så energieffektive, at antallet skulle højt op for overhovedet at kunne mærkes og deres indvirkning ville bestå af lige dele godt (opladningstolerance på 1-2 døgn) og dårligt (de kan ikke vente en hel uge på opladning), mindre energiatoller kunne håndtere variationer op til en dag, men blev grotesk store (og MEGADYRE), hvis de skal forskyde produktion i uger eller måneder. Den optimale blanding imellem vind og sol var tæt på 0% sol og 100% vind (i nogle scenarier var det 5% sol og 95% vind, i andre gav et NEGATIVT bidrag fra sol det bedste mix) og det har med moderne højkapacitetsvindmøller kun forbedret vindmøllerne position i forhold til sol.

Tilbage var rent faktisk kun udveksling imellem geografisk spredte vindmølleområder og udveksling med den energiteknologi, som komplimenter vind bedst: vandkraft, tilbage

Så jeg startede med at have nogle helt andre drømme om en meget heterogent elsystem, men endte efter analysen med at måtte erkende, at det ikke er en fordel og ville blive alt for dyrt. Så hvis man vil have et VE tungt energisystem og ikke spilde alt for mange ressourcer (som vil koste opbakning til det grundlæggende mål), så må man lægge sine kræfter der, hvor man får mest effekt for færrest penge. Og det er de to løsninger, som jeg taler for (plus det løse, f.eks. flere varmepumper)

Og jeg synes faktisk det er ærgeligt. Elbiler er f.eks. en rigtig god idé af andre grunde, men det redder ikke VEs udfordring med at producere samtidig med forbrugsbehovet. PÅ samme måde prøvede jeg at presse mine forældre til at investere i solfangere for miljøet skyld, indtil jeg fik set på tallene. Det ville passe mit mål bedre (mere VE), men når data går imod mig, så gider jeg ikke at kæmpe for et falsk billede.

Så nej, jeg er ikke styret af ideologi. Jeg har ryddet ud i mine ideologiske fejlskud med data.

 • 0
 • 0

Jeg er stor tilhænger af at vi skal have så meget VE som muligt. Også at det vil koste ekstra.

MEN hvorfor ikke investere i VE på den måde det er billigt ?
Jeg er med i vindmøllelaug hvor jeg har givet ca 3.500.- / andel ( svarende til 1000 kwh / år) Hvis jeg skal købe en solcelleanlæg koster det ca 20.000.- / 1000 kwh produceret strøm.

Dertil kommer at solceller og små vindmøller ikke er en mulighed for alle. Hvis du er lejer, bor i et hus hvor det ikke er muligt at installere solceller eller vindmølle ja så kan du ikke bruge denne ordning . Er det fear ?

Solcellerne, de fleste invertere og vel også de fleste små vindmøller bliver produceret i udlandet. Så industrieventyret er tabt for længst.

Så vindmøller på land JA TAK -som er lokal forankret i et vindmøllelaug.
I stedet for at firmaer kan købe aflad via co2 kvorter (hvor der så bare er andre der kan svine med energien) kan de indgå i financieren af nye vindmøller til havs. Det har bla Lego lige gjort.

 • 0
 • 0

Ifølge www.hornsrev.dk koster det ca 12,5 mio pr MW at installere en havvindmølle
Ifølge nive.dk koster Thy Møllen ca 4 gange mere dvs 50 mio pr MW.instalelret kapasitet

På samme hjemmeside estimere man det totale potentiale til at være ca 3.000 møller, eller det der svare til under 10 havvindmøller.

Hvor er ideen i at skulle have 3.000 autonome land-piskeris stående og larme, ud over at staten giver et tilskud på ca 2 kroner pr MW/h ?

Jeg indrømmer at der er mange flere variable i ligningen, men jeg har svært ved at forestille mig at det er en samfundsmæssig god ide at satse på micro-møller. Som jeg forstår det er det svært at kommer over 50% produktion af den teoretiske maximal effekt, en værdi begge teknologier ligger tæt på.

 • 0
 • 0

Det må du jo spørge dem om som sætter dem op. Det er deres egne penge og vi kan kun takke de vilde afgifter på el for at nettomåleordningen gør det rimeligt økonomisk. Det er jo også registreringsafgiften der overhovedet får nogle til at overveje elbiler.
Det der undrer mig er, at de ser ud til at være omkring tre gange så dyre som solceller, og de producerer måske kun dobbelt så meget el.

 • 0
 • 0

Jeg er 100% for VE, men mangler en politisk udmelding på, hvem eller hvad der skal finansierer indtægttabet staten alt andet lige vil få grundet maglende afgifter samt manglende skatteprovenue, idet alm. mennesker nu kan afskrive.

Uden at have regnet ret meget på det, vil jeg vurderer at vi som samfund ville få signifikant mere grøn energi for pengene gennem flere havvindmøller støttet af PSO ordning

 • 0
 • 0

Der er ikke tvivl om at ideen er god for den enkelte mølleejer, mit spørgsmål gik på om det samfundsmæssigt ikke var mere fornuftigt at stille 10 havmøller op.
Mht. dit udsagn om at mølleren er 3 gange så dyre som solceller, er det ikke det jeg kan regne mig frem til.
En 6KW mølle med en produktionsgrad på 50% har en pris på ca 100 mio/MW
Ved solpaneler med et max output på 6KW og en produktionsgrad på 10%
er prisen 170 mio./MW
Til sammenligning er prisen ca 25mio/MW på Hornsrev

 • 0
 • 0

Fik for nylig et TILBUD på solceller. Tilbagebetalingstiden var HELT NEDE på 26,3 ÅR. Og det var uden renters rente!
Kære finassminister. Hvis vi skal have VE her i landet til villaejere så fjern moms på solceller og giv et voksent tilskud til miljøbevidstheden.

Småmøllerne er noget man stiller op ude på landet, hvor det kun kan 'genere' ejeren.

 • 0
 • 0

Fik for nylig et TILBUD på solceller. Tilbagebetalingstiden var HELT NEDE på 26,3 ÅR. Og det var uden renters rente!
Kære finassminister. Hvis vi skal have VE her i landet til villaejere så fjern moms på solceller og giv et voksent tilskud til miljøbevidstheden.

Småmøllerne er noget man stiller op ude på landet, hvor det kun kan 'genere' ejeren.

Prøv lige at få et andet tilbud, det kan ikke være rigtigt, tilbagebetalingstiden er under 10 år idag.

 • 0
 • 0

Jeg har endnu ikke set nogen udregninger, som giver over 10 i tilbagebetaling, hvis afskrivningsordning benyttes.

Staten skal under ingen omstændigheder støtte småmøller og solcelleanlæg mere end tilfældet allerede er. Istedet burde muligheden for afskrivning og tilbageløbsordning fjernes.

Ordningen er bindegal og en gigantisk underskudsforretning for staten

Som beskrevet ovenfor af Dan Poulsen, så er det tussedyrt at få VE energi fra minimøller og solcelle anlæg

 • 0
 • 0

Hvad kan du afskrive i en privat husholdning, der holder til i en lille villa på under 200 m². Mig bekendt er afskrivninger noget man kan udføre i 'virksomhedsrelateret regi'. Hvad kan en pensionist gøre?

Det generer mig, at ganske alm. borgere, der gerne vil spare på ressourcerne, og derfor sparer op til en gang solceller, skal være så tykt til grin og vildledes af forhandlerne.
Det er meget i stil med varmepumperne der er 'borte med blæsten'.
Opvarm med briketter eller piller i stedet. Det er LANGT billigere. Så bliver der fint råd til at betale for strømmen der flyder i husholdningen. (eller EL-energien der forbruges)

 • 0
 • 0

Jeg har fået at vide hos Zeteco Energy at netto ordning og afskrivning kan kombineres for private.

Så vidt jeg kan gennemskue er investeringer i Solceller i udlandet dog den absolut dyreste for fælleskassen.
Her er der fradrag for renter, nedslag i topskat og ... Ja og når pengene så skal udbetales mon de så bliver beskattet i DK ? Jeg tvivler.
Dertil kommer så at der i første omgang er statsgaranti for elpris på solceller i eks Spaninen, men når de så ikke har råd til det mon så ikke det bliver de andreeropæiske skatteborger der kal betale gildet.
Heldigvis er VE investeringer da langt bedre for miljøet en investering i skifferolie/gas hvor der er de samme afskrivnings/-investerings muligheder.
Var der nogen der sagde "Kejseres nye klæder " ?
Er du en af dem der er med ? eller er du bare en af dem der betaler for de andre holder fest ?
http://www.energyinvestor.dk/projekter-i-u...

 • 0
 • 0

Artiklens første linie lød: "Landbobefolkningens begejstring for selvforsyning gælder ikke kun fødevarer, men også strøm".
Ak ja, gentagelse fremmer forståelsen! - Det er ikke selvforsyning, for det ville kræve, at mølleejeren kunne gemme energien fra blæst til vindstille.
Så han får - som hidtil - al sin strøm fra nettet, når det ikke blæser.
Og Anders B J skrev: "Dette kunne faktisk give et boost i vedvarende energi uden at der er nogen der taber på det".
Det er ikke nu helt rigtigt! - Den strøm, han producerer og selv bruger, skulle han (før møllen) have købt med afgifter og moms fra nettet. Så vi andre betaler (eller mister) ca. 210 - 35 øre = 175 øre/kWh, som ved nettomålerordningen bliver lagt på vores elregning.
Så husstandsmøllerne (og små solcelle-anlæg) får langt større tilskud pr kWh end de store vindmøller. - Men det er en politisk beslutning.

 • 0
 • 0

En husstandsvindmølle på kun 6kW, sammenlignet med en moderne stor vindmølle på 2 - 6MW. Kan det virkeligt betale sig, med de små møller? Selvom der sælges 500 styk, er det ikke mere end en enkelt stor. En stor vindmølle er 4-5 gange større i fysisk størrelse - og producere ca. 500 gange mere.

 • 0
 • 0

Jens - og alle gæve vindmølle-tilhængere:
Nej de små møller kan endnu mindre betale sig - end de store!
Men når der gives 160-175 øre/kWh i tilskud til de små - og 40-60 øre/kWh tilskud til de store på havet, så kan de betale sig privatøkonomisk - men er en katastrofe for samfundet, - altså for os, der køber strømmen.
Det kaldes "grøn energipolitik" - og vores økonomiske vismænd har gentagne gange advaret regeringen imod den fortsatte bygning af vindmøller: "De er dyre og kan (pga. flyttede CO2-kvoter) faktisk skade klimasagen.- Sidst blev det beskrevet i Jyllands-Posten, 12.3.2012.
Læs det her: http://jp.dk/opinion/breve/article2720001.ece

 • 0
 • 0

Ja Holger, det er skræmmende læsning, men politikerne fatter nok ikke konsekvenserne - nemlig de ekstremt store udgifter til transmissionssystemerne HVDC.
Det var nok lidt sent ELdrop blev fyret hos DONG. Han bliver en DYR dreng for Danmark, hvilket opdages som tiden går med tilhørende realiteter.

Så er der de 'sjove' tilskudsregler til solceller.
Jeg har altid haft den praksis at jeg sparede pengene op som jeg ville investere i et eller andet. Imidlertid kan man kun trække noget fra hvis man skylder penge væk. Renter m.m. trækker i topskatten.
Da jeg hverken betaler topskat eller har andre sjove økonomiske ordninger og agter at betale kontant for teknikken, så kan jeg kun få tilbagebetalingen til at være ca. 25 år svarende til levetiden => ret skidt forretning. Der kommer ingen solceller her foreløbig.

Jeg ser kun én mulig forbedring af tilstanden hvis man udvikler brintanlæg, der kan forbruge al overskydende vindenergi tæt på produktionsparkerne, hvorefter 'gassen' fordeles i naturgasnettet til brug i kraftvarmeværker og private gasfyr.

Glem EL-bilerne som lagerstødpuder! Sødt i teorien, surt i praksis.

For lige at tage overskriften med i betragtningerne, så er der vist gået alt for meget Regerings-Kickstart i alt for meget. Kan være det 'sparker Røv' så der ikke kan siddes på den. Det bliver en værre kommedie - nåhr jo for resten, måske mere en tragedie.

 • 0
 • 0

Du skal virkelig have nye batterier i din lommeregner. Man kan aldrig komme op på 25 års tilbagebetaling. Prøv med det halve - hvis du er pessimist.

Nå - så se lige på følgende tilbud!

Solcelleanlæg - Prisoverslag nr.35XX
De valgte solceller af typen:Monokrystalistisk (sort)
Solcelleanlægget er dansk produceret og fra Gaia Solar A/S i Hvidovre
Anlægstype Sort
Solcelleanlægsstørrelse 2 kW
Bygnings design Flere plan
Afstand til eltavle 0-20 m
Taghældning 45 °
Orientering Sydøst
Anslået årlig elproduktion ved jeres orientering / taghældning 1.615 kWh
Anslået årlig besparelse ved en elpris på 2 kr. 3.230 kr./år
Solcelleanlæg 47.629 kr.
Montage 22.375 kr.
Arbejde fra rygningsstige 2.655 kr.
Fragt 2.125 kr.
Samlet pris inkl. montering, levering & moms 74.784 kr.
Ved hus i flere plan skal der påregnes merpris til stillads eller lift pga. taghøjden

Tager du dét tilbud og bruger tallene helt råt => 23,15 år før tiulbagebetalt.

Tager vi det så som et Gør det selv projekt, 50.000 til stumper - Indtjening 3.230 kr./år ~ 1.615 kWh så havner den på ca. 15,5 år.

(Det er altså PC-en der regner den ud! Der bruges ikke batterier! ;-D )

 • 0
 • 0

[quote]Du skal virkelig have nye batterier i din lommeregner. Man kan aldrig komme op på 25 års tilbagebetaling. Prøv med det halve - hvis du er pessimist.

Nå - så se lige på følgende tilbud!

Solcelleanlæg - Prisoverslag nr.35XX
De valgte solceller af typen:Monokrystalistisk (sort)
Solcelleanlægget er dansk produceret og fra Gaia Solar A/S i Hvidovre
Anlægstype Sort
Solcelleanlægsstørrelse 2 kW
Bygnings design Flere plan
Afstand til eltavle 0-20 m
Taghældning 45 °
Orientering Sydøst
Anslået årlig elproduktion ved jeres orientering / taghældning 1.615 kWh
Anslået årlig besparelse ved en elpris på 2 kr. 3.230 kr./år
Solcelleanlæg 47.629 kr.
Montage 22.375 kr.
Arbejde fra rygningsstige 2.655 kr.
Fragt 2.125 kr.
Samlet pris inkl. montering, levering & moms 74.784 kr.
Ved hus i flere plan skal der påregnes merpris til stillads eller lift pga. taghøjden

Tager du dét tilbud og bruger tallene helt råt => 23,15 år før tiulbagebetalt.

Tager vi det så som et Gør det selv projekt, 50.000 til stumper - Indtjening 3.230 kr./år ~ 1.615 kWh så havner den på ca. 15,5 år.

(Det er altså PC-en der regner den ud! Der bruges ikke batterier! ;-D )[/quote]

JEg har ikke gennemgået dine beregninger, men det springer i øjnene, at anlægget er så lille (2 kW). Da etableringsomkostningerne er nogenlunde konstante uanset om det er et 2 kW eller et 6 kW anlæg, samtidig med, at du får langt mindre elproduktion ud af anlægget, kan det være en del af årsagen til den lange tilbagebetalingstid.

SKAT anerkender desuden forskellige skattemæssige fradragsmuligheder, som normalt bringer tilbagebetalingstiden yderligere ned. Se linket her: http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=13954&vId...*
mvh
Thomas

 • 0
 • 0

Thomas forstå lige at JEG ikke har beregnet noget som helst udover at dividere totalprisen med produktionsværdien. Dét har jeg brugt computeren til at regne ud. ;-D Det er et professionelt firma der har sendt tilbudet.

Jeg har ikke tagflade til mere end det der er tilbudt! Tagfladen vender mod SØ med ca. 45 grader hældning. Så er der sgu ikke så meget man kan regulere på - VEL.

Derfor kommer praktikken ind og skubber teorien hen hvor den hører hjemme, så teorien kan få samlet alle de nødvendige parametre nop inden den braldrer ud med guld og grønne skove til de stakkels forbrugere der får fyret blålys af i mængder, der gør dem totalt blinde - der er kun så meget til overs, at de kan se nok til at underskrive kontrakten.

DØGTIGE SÆLGERE - bare der kom en lov, hvor de havde økonomisk ansvar for garanteret produktion - så skal du bare se realiteter på disken.

SKAT: Jeg betaler kontant. Det giver en stor forskel da afdrag styrer på skatten så vidt jeg er orienteret. Jeg skylder jo ikke noget nogen steder, hvorfor fradraget bliver 0.

 • 0
 • 0

Erik og Thomas: I diskuterer den privatøkonomiske tilbagebetalingstid, som naturligvis er drivkraften (eller det modsatte!) for at anskaffe solcelleanlæg (og husstandsvindmøller).
Men for at beregne anlæggenes samfundsmæssige betydning, skal alle tilskud væk fra beregningen. Og de udgør ca. 160 øre/kWh, når alt medregnes. P.t. desuden fradrag (=tilskud) for håndværkerudgifter.
Og så bliver den reelle tilbagebetalingstid meget længere, faktisk længere end levetiden for anlæggene.
Eriks tal kan benyttes, hvis han eller andre vil regne på det.

 • 0
 • 0

Jeg ser ikke fordelen ved vindmøller når priserne samt effektiviteten af solceller er blevet så gode - priserne (www.hmh-solceller.dk) ligger på ca. 105.000 kr for et 6KWp anlæg hvilket på siges at være billigt i forhold til mange andre samtidig skal man huske de skatte og tilskuds ordninger som man kan benytte så det bliver endnu billigere.

Mvh Jens Hansen

 • 0
 • 0