Strømper af Nylon-garn viser overordentlig elasticitet og styrke

Klik på billedet for at læse artiklen fra 4. januar 1942

Læs også: Københavnske hestedrosker skal have taxameter

Læs også: Forslag: Inddæm Vadehavet mellem Fanø og Rømø

Læs også: Sådan blev Storebæltsbroen bygget

Læs også: Fjernsynet får en farvereportagevogn

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Tak til kapitalismen hvor ting så har planlagt udløbstid, især for elektronik forurener det voldsomt med blyet i printplader.

Jeg er professionel elektronikudvikler og kan sige, at det er en skrøne, at man planlægger efter en begrænset levetid. Da en temperaturændring på bare 10 grader C betyder en fordobling eller en halvering af levetiden, er det umuligt f.eks. at satse på svigt kort efter garantiperiodens udløb uden at få for mange garantiforpligtigelser og et dårligt ry af produkter, der fejler for tidligt.

Det er ikke den "stygge" kapitalismes skyld, hvis elektronik fejler hurtigt, men forbrugerens, for han eller hun kikker stort set udelukkende på prisen, hvilket tvinger leverandøren til at vælge de billigt mulige komponenter, for ellers er han out-of-business. Hvad forventer du af kvalitet i f.eks. en lader til 40 kr., når både fabrikant, importør og forretning skal tjene på den?

Med hensyn til blyet, er det forlængst fjernet fra forbrugerelektronik i henhold til RoHS direktivet - se https://www.ds.dk/da/standardisering/ce-ma... , så hvad med at undersøge sagen og kikke lidt indad, inden du beskylder elektronikbranchen for det værste?

 • 14
 • 2

Jeg kan ikke tale med, jeg har aldrig gået i nylonstrømper.

Eftersom uldgarn til sokker/strømper i dag bliver iblandet 20-25% nylon for at give mere slidstyrke, så kan jeg sige at det er meget sandsynligt at du har. ;)

 • 2
 • 2

Nej, de printere jeg har haft fra 90'erne virker stadig, hvor alle de andre printere jeg har købt i nyere tid dør efter 2 år eller efter et max antal print.

Og prøv så lige at se på hvilken procentsats af din indtægt, du skulle bruge i 90'erne for at købe en printer, i forhold til nu, hvor du får en langt mere avanceret printer til en langt lavere pris. Kvalitet koster; men det vil forbrugerne normalt ikke betale, så de køber noget billigt skrammel og brokker sig så over, at det går i stykker relativt hurtigt.

 • 1
 • 2

Det er utroligt tankevækkende hvor kortsigtet og galt afsporet den bog er i sin helhed.

Selvfølgelig skal den have kredit for at være skrevet i mangelsituationen i starten af anden verdenskrig, men selv med det i mente er det næsten uhyggeligt at se i hvor stort omfang den hepper på kortsigtede løsninger der blev dyre på den lange bane og fejer de løsninger der var langtidsholdbare af banen.

Den burde næsten være fast pensum inden folk får lov til at brug udtryk som "bæredygtig" og "cirkulær økonomi".

Hvor meget klogere er vi mon egentlig blevet på 77 år ?

 • 4
 • 0

Eftersom uldgarn til sokker/strømper i dag bliver iblandet 20-25% nylon for at give mere slidstyrke, så kan jeg sige at det er meget sandsynligt at du har. ;)

Erm, nej. Jeg går heller ikke i uldne sokker, men bomuld. Både uld og bomuld ivæves gerne elasthan, men ikke nylon. Damestrømpebukser er idag heller ikke af nylon, men hovedsaglig elasthan. Nylon er ikke særlig elastisk. Gammeldags nylonstrømper er suverænt gode til epoxy-lamineringer af samme grund.

 • 5
 • 0

Bent, jeg må desværre være uenig med dig.

Nærmest alt kommercielt uldsokkegarn på markedet i dag er 75% superwash uld og 25% polyamid/nylon blandet sammen før spinding og tvinding.

At der i nogle sokker så er gummitræk/elasthan i toppen, det er en helt anden sag.

 • 0
 • 0

Der undgår du så heller ikke forstærkningsfibre. For bomuld bliver lige så meget forstærket med polyamid eller polyester, omkring de 15% normalt.

Det samme gælder for fly-/kompressionssokker. De er i en del tilfælde rene kunstfibre, polyamid eller polyester med lidt elasthan.

 • 0
 • 0

Elektronik designet at bryde sammen. https://ing.dk/artikel/opgoer-paa-vej-med-...

Det er, som jeg skrev tidligere, umuligt at designe elektronik til at bryde sammen efter kort tid uden samtidig at løbe ind i dyre serviceforpligtigelser på udstyr, der fejler for tidligt, og for mange fejl giver også et dårligt ry, så det kan slet ikke betale sig - selv om en journalist også har hørt den skrøne og gentager den på ing.dk.

Artiklen omhandler iøvrigt primært muligheden for reparation, som kunne være bedre i mange produkter; men også her er sagen noget mere nuanceret. I gamle dage kunne man let finde fejl på elektronik ud fra diagrammet og f.eks. skifte et radiorør, en transistor og/eller de andre ganske store komponenter; men idag er fejlfinding på især elektronik med mikrocomputere og elektronik med feltbus kommunikation mellem komponenter (I2C) særdeles kompliceret, og finder man endelig fejlen, ligger den måske i en stor ball-grid-array ( https://en.wikipedia.org/wiki/Ball_grid_array ) med flere hundrede "balls", som ikke kan skiftes uden meget specielt og dyrt udlodde- og montageudstyr med bl.a. varm kvælstof. Derfor er det ofte meget billigere blot at skrotte et helt modul end at prøve at fejlfinde på enkeltkomponenter og så prøve at skifte dem, og i takt med miniaturiseringen og den øgede kompleksitet, bliver det bare værre og værre at reparere.

 • 1
 • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten