Strømnedbrud i kæmpeskala efterlod 48 millioner uden strøm

Ifølge argentinske medier er nedbruddet begyndt med en fejl ved i eltransmissionen fra Yacycretá-dæmningen på grænsen mellem Argentina og Paraguay. Den mere end 60 kilometer lange dæmning blev bygget i 1992 og er blandt de længste i verden. Illustration: Eby Gov Py (CC BY-SA 2.5)

Næsten 50 millioner mennesker stod søndag morgen op uden strøm efter et massivt strømnedbrud i Argentina og Uruguay. Det store strømnedbrud efterlod landets transportsystem lammet, da togene blev tvunget til at holde stille, og trafiklysene gik i sort. Bedre blev det ikke af, at strømafbrydelsen skete, mens der blev afholdt lokalvalg i Argentina.

Natten til mandag var der stadig mere end ti millioner mennesker, der var uden strøm. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Det vides stadig ikke, hvad der har været årsag til det massive nedbrud, der har ramt elnettet i de to sydamerikanske lande. Argentinas præsident, Mauricio Macri, har lovet, at der vil ske en fyldestgørende efterforskning.

Ifølge BBC er der dog kommet en række informationer frem. Argentinske medier har rapporteret, at nedbruddet skulle stamme fra en fejl i el-transmissionen fra Yacycretá-dæmningen, som ligger på grænsen mellem Argentina og Paraguay. Den mere end 60 kilometer lange dæmning blev bygget i 1992 og er blandt de længste i verden. Dæmningen har en kapacitet på mellem 2.700 og 4.050 megawatt og er dermed en central brik i Argentinas strømproduktion.

BBC skriver endvidere, at Argentinas statslige energiselskab udtalt, at strømafbrydelsen ligeledes påvirkede dele af Chile og Paraguay. En talsperson for elselskabet Edesur kalder strømafbrydelsen for »uden fortilfælde«. Det er første gang, at det er sket på en skala, der har påvirket hele landet.

Det er dermed det største strømnedbrud i Sydamerika siden 2009, hvor omkring 60 millioner mennesker i Brasilien mistede strømmen i op mod ti dage. Årsagen var dengang kortslutninger på en række transformerstationer som følge af voldsomme regnskyl og vindstød, der gjorde, at Itaipu-dæmningen på grænsen til Paraguay pludselig blev nødt til at lukke ned og stoppe med at levere strøm.

Endnu værre var strømafbrydelsen i 1999, hvor et sted mellem 75 og 97 millioner mennesker blev efterladt uden strøm i Brasilien over en periode på 11 dage. Dengang skyldtes nedbruddet en uheldig kædereaktion efter et lynnedslag i en lokal transformatorstation, der endte med sende chokbølger gennem det underfinansierede elnet.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Wiki siger selve betondæmningen, med de hydroelektriske generatorer installeret, er 808 meter. Dertil kommer en "jordvold", som vi på dansk vist også kalder for en dæmning, på ca. 65 kilometer.

"In addition to the dam, a barrage of materials 65 kilometres (40 mi) long closes both arms of the river divided by the island Jasyretâ; the hydroelectric dam is in part located over this" https://en.m.wikipedia.org/wiki/Yacyret%C3...

 • 4
 • 0

der endte med sende chokbølger gennem det underfinansierede elnet.

Det er klart at hvis man ikke bruger de fornødne midler, så bliver resultatet derefter.

Men at elnet nu ligefrem er udtrykt i penge er noget nyt.

 • 2
 • 0

Den engelsek Wiki side angiver en maksimal kapacitet på 3.100 MW og en årsåroduktion på 20.000 GWh (synes fejlagtigt angivet som TWh) https://en.wikipedia.org/wiki/Yacyret%C3%A...

Dette synes i overenstemmelse med dæmningens egen hjemmeside, https://www.eby.org.ar/index.php/yacyreta-... (oversæt med google) der angiver at en planlagt udvidelse på 276 MW vil udgøre en 9% forøgelse og at produktionen i 2014 nåede 20.314 GWh.

Yderligere info https://web.archive.org/web/20140222201203...

Kortskitse af dæmning og jordvolde: https://www.eby.org.ar/wp-content/uploads/...

Lars :)

PS! (Artiklen og den tyske wiki angiver en maksimal effekt på 4050 MW, men hvor er dokumentationen herfor ?)

 • 0
 • 0

Det seneste jeg har hørt, er at en produktionsenhed udsendte signal om at frekvensen var 90 Hz, hvorefter alle andre producenter lukkede ned for produktionen for at stabilisere frekvensen - jeg vender tilbage, hvis der kommer noget mere konkret. Flere samtidige fejl skal være årsag til, at det gik så galt. Resultatet var at en 500 kV forbindelse kolapsede.

Strømudfaldet berørte Chile, Argentina, Paraguay, Uruguay og Brasilien og er måske en forsmag på, hvad der venter Danmark, når Vikinglink står klar. Det er rigtigt, at nettet kører på grænsen, og at der er behov for at udbygge produktionskapacitet. Det skulle dog ikke have været udslagsgivende, da manglende kapacitet normalt løses lokalt.

 • 0
 • 3
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten