Strømfrit køleskab kan holde øllerne kølige på Roskilde
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Strømfrit køleskab kan holde øllerne kølige på Roskilde

30 grader varm øl er hverken sagen på Roskilde Festival eller i kolonihaven. Men ved hjælp af ret simple midler er det muligt at køle mad- og drikkevarer betragteligt ned helt uden brug af strøm.

Det viser et bachelorprojekt fra DTU, som er kommet med på Roskilde Festival, fortæller Mathies Herskind, som sammen med makkeren Kristian Sidelmann har lavet køleskabet.

De er begge studerende på DTU’s Design og Innovations-linje og har arbejdet med køleskabet i 4-5 måneder.

»Vi begyndte med at se på naturen for at se, om der var noget, vi kunne blive inspireret af eller kopiere,« siger Mathies Herskind, som derfor brugte meget af tiden på research og interview med biologer.

»Vi havde et håb om at ramme noget helt specielt – måske en potentiel guldgrube – men det viste sig selvfølgelig sværere end som så inden for den tid, vi havde. Men vi kom da frem til nogle koncepter,« fortæller han.

Læs også: Urinmåtte skal holde hegnene lugtfri i Roskilde

Ideen blev at tage udgangspunkt i fordampning af væske til nedkøling – en metode, der allerede er vidt benyttet i dag, både i eksisterende køleskabe, men også i menneskers sved og i damp fra hundes tunger.

Man skal bare hælde vand på en gang imellem for at holde køleskabet kørende. Illustration: Kristian Sidelmann

»Mange her på festivalen prøver at lægge en våd avis rundt om en øl for at køle den ned, så folk kan godt forholde sig til analogien,« siger Mathies Herskind og fortsætter:

»Ideen var da også, at man kunne bruge køleskabet her til opbevaring af mad, så man slap for at købe den dyre mad, men ideen blev jo hurtigt draget over i noget med at få kolde øl ud af det,« erkender han.

Og så kan køleskabet bruges. Vandreservoiret er i låget. Illustration: Kristian Sidelmann

Resultatet blev en ottekantet aluminiumsboks med en kapacitet på 15 liter og et aftageligt låg, så maden – eller øllet – kan lægges ned oppefra. Derpå kan man tanke fire liter vand gennem håndtaget ind i låget, som har forbindelse til tekstiler ned langt køleskabets sider.

Gennem op til 40 timer vil vandet kunne holde tekstilerne våde, inden der igen skal påfyldes vand, men effekten afhænger meget af vejret, fortæller Mathies Herskind.

»Det optimale setup for køleskabet her er lav relativ luftfugtighed, lunt vejr, og at det blæser. Er det 25 grader og 30 procent relativ luftfugtighed, så er vådtemperaturen 14,4 grader. Det svarer selvfølgelig ikke til et køleskab på 5 grader, men det er trods alt en forskel, der gør noget for øl – og især madvarer,« siger han.

Kristian Sidelmann og Mathies Herskind er mændene bag BioCooling. Illustration: Kristian Sidelmann

Læs også: CO2 skal gøre Roskilde Festival mere klimavenlig

Eftersom køleskabet først fik sin fysiske form for en uges tid siden, har der ikke været mulighed for at afprøve forskellige typer madvarer endnu, men de har læst sig til, at en asparges kan holde sig i én dag ved 20 grader C og i seks dage ved 15 grader C.

»Nu er det selvfølgelig ikke lige asparges, man måske har med på festival, men hvis man f.eks. har mad varer i en pose i et telt, så ved vi jo, at telte er lidt som drivhuse. Derfor kan der sagtens være noget at hente,« siger han.

Køleskabet står lige nu i et udstillingstelt på Roskilde Festivalen, så det er ikke i brug, men ifølge Mathies Herskind kunne der sagtens være udviklingsmuligheder i det.

»Steder i Afrika eller i flygtningelejre, hvor elektricitet er svær at komme til, kunne det bruges. Man behøver jo ikke at bruge rent vand. Nu får det i hvert fald lidt opmærksomhed her, og det kunne meget vel stå i lejren næste år,« lyder det fra Mathies Herskind.