Strid om billigere præmie giver kampvalg i IDA Forsikring
Vil du have billigere forsikringer, eller vil du støtte forskning og livreddertårne? Skåret ind til benet, er det et spørgsmål, du bør tage stilling til lige nu, hvis du har dine forsikringer i IDA Forsikring og bor i Region Hovedstaden.
I dag begynder valget nemlig til det 70 mandstore repræsentantskab i TryghedsGruppen, som med et ejerskab på 60 procent af aktierne er hovedaktionær i forsikringsselskabet Tryg, som IDA Forsikring er en del af.
Er du utilfreds med dit arbejde? Så find nye græsgange på Jobfinder.
Kun de 21 repræsentanter fra Region Hovedstaden er på valg i år. I alt 35 forsikringstagere kæmper om pladserne, heraf også to medlemmer af Ingeniørforeningens repræsentantskab.
Valget til TryghedsGruppens repræsentantskab
De to IDA-politikere, Lars Bytoft, tidligere IDA-formand og medlem af IDAs repræsentantskab for Ingeniørlisten, og Monika Skadborg, der sidder i repræsentantskabet for Danske Ingeniørstuderende, står for hver deres synspunkt i en debat, der har bølget frem og tilbage i TryghedsGruppen de seneste år, og som har fået et ekstra skub op til valget i Region Hovedstaden.
Lars Bytoft stiller op, fordi han mener, at gruppens formue på 37 milliarder kroner bør komme forsikringstagerne til gode.
»I stedet for at akkumulere penge i Trygfonden skal pengene tilbage til forsikringstagerne enten i form af en årlig bonuscheck eller ved at sætte forsikringsprisen ned. Jeg mener, at pengene har det bedst i folks lommer,« siger Lars Bytoft.
Monika Skadborg mener derimod ikke, at forsikringstagerne skal begunstiges på bekostning af de projekter, som Trygfonden støtter:
»Det er sejt, at jeg er forsikret et sted, hvor der bliver lagt penge til gode projekter og forskning, og det ville være superærgerligt, hvis man holdt op med det. Vi skal ikke have billigere forsikringer på bekostning af hjertestartere og livreddertårne,« siger Monika Skadborg.
Overskud skal gå til medlemmerne
Lars Bytoft peger på, at TryghedsGruppen henter sine penge to steder fra: dels udbytte fra forsikringsselskabet Tryg og dels det årlige afkast fra milliardformuen:
»Afkastet fra formuen kan stadig uddeles gennem Trygfonden til gode projekter, mens de indtægter, der kommer direkte fra forsikringsselskabet selvfølgelig skal komme forsikringstagerne til gode,« siger han.
Lars Bytoft henviser til, at han som formand for IDA var med til at nedsætte kontingentet, og at det førte til flere medlemmer og dermed langt større indtægter – en øvelse han gerne ser gentaget i TryghedsGruppen:
»Tryg skal fortsat drives topprofessionelt, men overskuddet skal komme medlemmerne til gode. En årlig årlig bonuscheck ville f.eks. svare til en direkte årlig besparelse på ca. 1.000 kroner pr. medlem,« siger Lars Bytoft.
Flere midler til velfærdsteknologi
Monika Skadborg vil hellere bevare og udbygge projekter og give støtte til forskning:
»Det kan godt være, at det kan tiltrække flere, hvis vi nedsætter forsikringsprisen, men det vigtigste er at bevare de almennyttige og tryghedsskabende projekter. Jeg er glad for at være forsikret et sted, hvor man har så sympatisk en ordning,« siger Monika Skadborg.
Hun håber på at kunne være med til at sætte nye initiativer i gang i Trygfonden med udgangspunkt i nye typer tryghedsskabende projekter:
»Jeg tror, det kan være gavnligt for repræsentantskabet at have ingeniører med, så de ikke kun kigger på sundheds- og samfundsvidenskab, når de taler tryghedsskabende projekter, men også ser på initiativer, hvor der står ingeniører bag, f.eks. inden for velfærdsteknologi,« siger hun.
Skal kunne støtte Tryg
I et debatindlæg i Børsen i dag, påpeger formanden for TryghedsGruppens repræsentantskab, civilingeniør Jørgen Huno Rasmussen, at gruppens bestyrelse sidste år satte gang i en proces for at give mulighed for at udbetale en årlig bonus til medlemmerne.
Han advarer om at reducere gruppens formue og spørger retorisk:
»Vil vi eksempelvis udspalte en så stor del af formuen, at vi i perioder må reducere markant i Trygfondens projekter og eventuelt miste muligheden for at støtte Tryg finansielt, hvis det skulle blive aktuelt? Sidstnævnte vil vi fra bestyrelsens side ikke være med til,« skriver Jørgen Huno Rasmussen blandt andet.
