Stramme regler duer ikke her
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Stramme regler duer ikke her

Af Annette Hartung Akademiingeniør Jørgen Øllgaard har et lidt andet syn på ingeniørers overarbejde end arbejdsminister Jytte Andersen.

  • Jeg kan naturligvis kun tale ud fra egne erfaringer, siger han, der sammen med sin bror ejer Øllgaard Rådgivende Ingeniører i Hellerup.

Firmaet blev stiftet af deres bedstefar i 1902 og har seks ingeniører.

De beskæftiger sig med bygningsinstallationer og konstruktioner, vandforsynigs- og kloakanlæg. I 1993 har der været meget overarbejde, men hvordan det bliver i 1994 er endnu uvist.

  • Vi kan ikke selv styre tilgangen af opgaver og må leve med varierende arbejdsmængder, forklarer Jørgen Øllgaard. Når der er travlt, kan vi ingeniører godt have en arbejdsuge på henimod 60 timer, sådan at vi bliver et par timer ekstra til hverdag og desuden tager weekenden til hjælp. Normalt varer det dog kun et par uger, og bagefter kan vi som regel afspadsere overtiden.

  • Ville I kunne klare det, hvis en arbejdsuge maksimalt måtte være på 48 timer, svarende til EU's arbejdstidsdirektiv? - Det vil være svært at leve med, hvis de 48 timer skal udregnes helt præcist for hver enkelt uge. Men hvis reglen f.eks.

kan opblødes med, at arbejde ud over 48 timer skal afspadseres hurtigt derefter, så vil det nok kunne gå.

  • Hvordan ser du på ministerens forslag om en 11-timers regel? - Jeg tror ikke, det vil give særlige problemer, for selv om man har et par overarbejdstimer, er der langt til grænsen, hvis man først skal møde kl. 9 næste dag. Men der vil da være undtagelser. For eksempel er jeg som konsulent med til bestyrelsesmøder i flere private vandværker - og de holdes typisk om aftenen og kan godt trække ud til måske kl. 23.

Under tiden har jeg en medarbejder med, og jeg ville nok rynke panden, hvis han først kunne stille efter kl. 10 næste formiddag på grund af en 11-timers regel. Det ville være en dum binding.

  • Tror du generelt, at mange gerne vil øge arbejdstiden og eventuelt droppe ferien for at tjene lidt ekstra.

  • Man får jo ikke meget ud af den sidst tjente krone. Så jeg tvivler på, at ligefrem mange ønsker det. Og jeg vil bestemt tro, at næsten alle holder den ferie, de er berettiget til, siger den 50-årige Jørgen Øllgaard. Han er selv den, der har mest overarbejde i firmaet, men virker sjældent stresset og sørger for at holde sig i fin form med trave- og cykleture, skiløb og spejderliv.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først