Strålingsfaren var for høj til politiets vandkanoner
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Strålingsfaren var for høj til politiets vandkanoner

Vandkanonerne fra Tokyos politi måtte opgives i kampen for at stoppe nedsmeltningen af brændselsstavene i vandbassinerne på Fukushima atomkraftværk. Strålingsfaren var for høj til at bilerne kunne komme tæt nok på til at ramme bassinerne.

I stedet indsatte forsvaret lastbiler med i alt fem specialpumper, der oversprøjtede bassinerne med 30 ton vand inden for lidt over 20 minutter. Det var muligt at udføre opgave uden, at personer behøvede at forlade lastbilerne for at betjene pumperne.

Helikoptere kastede også fire omgange af 7.500 liter vand ned over bassinerne. For at beskytte mandskabet var helikopterne blevet udstyret med blyplader i bunden og beordret til ikke at holde stille over værket.

Ifølge Det Internationale Atomagentur er mere end 40 ansatte på atomkraftværket kommet til skade som følge af eksplosioner eller stråling.

Emner : Atomkraft
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg kan ikke se tidsstempel på artiklen, men det lader til at TEPCO hævder at (selv)forsvarets sprøjter virkede bedre:

http://english.kyodonews.jp/news/2011/03/7...

PS. Hov, artiklen er pt. forsvundet fra serveren, her er min kopi:

Water shots effective in cooling fuel pool as steam rose: TEPCO

TOKYO, March 17, Kyodo

Tokyo Electric Power Co. said Thursday that high-pressure streams of water shot earlier in the evening by the Self-Defense Forces' fire trucks were effective in cooling an apparently overheating spent fuel pool as steam rose from the partially destroyed building housing it.

The five trucks shot 30 tons of water at the No. 3 reactor building of the stricken Fukushima No. 1 nuclear power plant, in an attempt to cool the pool storing spent nuclear fuel rods outside the reactor containment.

The operation, part of an unprecedented cooling attempt that also involved SDF helicopters dropping tons of seawater earlier in the day, came later than expected because of a high level of radiation in the vicinity of the building, it said.

But the radiation level remained more or less unchanged at around 3,600 microsievert per hour after the trucks completed their work, just as there had been no appreciable change in the level after seawater was dropped from the air in the morning, it said.

==Kyodo

 • 0
 • 0

Uden at kunne finde tilbage til kilden mener jeg at have læst, at hver "badekar" med brugte brændselsstave rummer 100m³ vand - altså næsten dobbelt så meget som det man har forsøgt at pøse på i alt. Hvis det er rigtigt og det ligeledes er rigtigt at disse badekar har været kogt tør, så rækker det som en skrædder et vist sted ?

 • 0
 • 0

Vis de er kogt tørre, så er det sket i løbet af et tidsrum, der kan dække adskillige dage. Så de angivne overøste mængder kan stadig hjælpe med at købe tid indtil der er reetableret ekstern strømforsyning til værket - hvorefter en mere almindelig og effektiv køling forhåbentlig kan startes.

 • 0
 • 0

Selvfølgelig skal de gøre hvad de kan, og det gør de tydeligvis. At de har været tørkogt kan der vel næppe være tvivl om, når meldingen lyder, at der IGEN kommer damp fra de ødelagte bygninger. Der har tidligere i disse tråde været udregnet hvor meget vand der kan fordampes fra 1GW effekt, og det er altså ikke så lidt. Så vidt jeg husker ca. ½m³/sek. Hvad effekten er i mange tons brændselsstave der i gang med en nedsmeltning skal jeg ikke gøre mig klog på. Det er der sikkert andre der er bedre til.

 • 0
 • 0

Der har tidligere i disse tråde været udregnet hvor meget vand der kan fordampes fra 1GW effekt

Reaktor 2 - 5 har hver en maximal termisk "produktion" på 2381GW.

Hvordan går det til at deres bassiner med den brugte brændsel afgiver en varme i samme størrelsesorden ?

Jeg mener med andre ord ikke at det kan passe at 1GW varmeeffekt (30%) ikke indgår i produktionen af el.

 • 0
 • 0

Der må være tale om betragtelige varmemængder fra henfaldsvarmen der skal ledes bort. Jeg så en forklaring og en kurve for forløbet her: http://mitnse.com/2011/03/16/what-is-decay... Jeg kender intet til a-kraft i øvrigt men synes faktisk at siden forklarer tingene godt.

Det må dreje sig om adskillige kubikmeter vand der skal dampes af i timen for at holde temperaturen nede.

 • 0
 • 0

I flg. TV-udsendelse fra den Japanske kanal NHK er basinerne på reaktor 3 og 4 ca. 14 m dybe svarende til 3 gange højden på brændselselementerne. Breden og længde så ud til at være lige så stor. Jeg mener de sagde der skulle være ca. 2000 tons vand i bassinerne samtidig med brændselselementerne, der iøvrigt så i ud til at være placeret ret tæt ved siden af hinanden i bunden af bassinet.

 • 0
 • 0

Hvor meget af vandet i de åbne bassiner er blevet smidt ud af rystelserne under jordskelvet? Forudsat ferskvandsforsyningen ikke også blev afbrudt herved, har pumperne så i den 1/2 time der gik inden tsunamien stoppede disse, kunnet nå at fylde bassinerne igen?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten