Straftold på kinesiske solceller kan stoppe dansk solcelleboom

Som en trold af en æske kan en europæisk straftold springe frem og spolere det danske solcelleeventyr. For mens danskerne boltrer sig i billige solceller, er EU i fuld gang med at undersøge, om de billige kinesiske solceller er urimeligt billige.

Den europæiske solcelleindustri har nemlig anklaget de kinesiske producenter for at sælge solceller til kunstigt lave priser ved hjælp af kinesisk statsstøtte. Hvis det er tilfældet, vil EU pålægge de kinesiske solceller en straftold.

Ifølge Nis Høyrup Christensen, der er rådgiver i Dansk Industri og forsker i Kinas sektor for vedvarende energi, er der god grund til at tro, at de kinesiske solcelleproducenter er skyldige i anklagen.

»De kinesiske producenter kan modtage politisk farvede lån. Derfor kan de blive ved med at tonse priserne ned, uden at bankerne lader dem gå konkurs. Det er jo et problem for de vestlige producenter, som ikke konkurrerer på de vilkår,« siger Nis Høyrup Christensen.

Han påpeger, at det ikke nødvendigvis er i ond mening, men at Kina egentlig bare støtter en grøn dagsorden på en måde, der strider mod den måde, vi gør det på i Vesten.

Kina producerer 65 procent af verdens solceller, og EU aftager 80 procent af Kinas eksport. Med andre ord har kinesiske solcelleproducenter stor indflydelse på markedsprisen, og en straftold vil derfor medføre dyrere solceller.

I USA er der allerede blevet pålagt en midlertidig straftold på kinesiske solceller på mellem 24 og 36 procent, mens en amerikansk anti-dumping undersøgelse står på.

EU kan dog først lægge en midlertidig straftold på tidligst 6. juli 2013, mens den endelige afgørelse senest bliver truffet den 6. januar 2014.

Tilbagebetalingstiden vil stige markant

Selvom det skulle vise sig, at kinesiske solceller er statsstøttet, er det dog ikke en simpel sag at tillægge straftold, for det skal vurderes nøje, hvordan dyrere solceller vil påvirke udbygningen af solcellekapaciteten i EU og den del af industrien, som beskæftiger sig med salg og installation.

I Danmark producerer vi ingen solceller, men lægger EU en dæmper på købelysten, vil det alligevel ramme den danske solcellebranche negativt. I dag er cirka 4.000 danskere beskæftiget med solceller, og beregninger fra Deloitte viser, at der bliver skabt 12 nye arbejdspladser, hver gang der bliver installeret én ekstra MW solcellekapacitet i Danmark.

Det er dog kun inden for de seneste to år, at solceller er blevet billige nok til, at danskerne synes, at solenergi er en god investering. Før 2010 blev der nærmest ikke købt solceller, mens der i 2011 og 2012 er blevet solgt solceller som aldrig før.

Faktisk bliver det oprindelige mål for solcellekapacitet i 2020 allerede nået i år, og alene i oktober måned 2012 blev der opsat 7.400 anlæg, svarende til 40 MW produktionskapacitet.

Det kan ifølge Tekniq hurtigt ændre sig igen, for når danskerne investerer i solceller i dag kan de se frem til at solcelleanlægget er betalt tilbage inden for otte år.

Men allerede næste år er der udsigt til, at BoligJob-ordningen, som giver mulighed for at trække hånværkeren fra i skat, forsvinder. Samtidig forventer mange, at virksomhedsordningen også ryger, hvilket ellers giver mulighed for at trække solcelleanlæg fra i skat, som var det et produktionsanlæg.

Det betyder, ifølge beregninger fra Tekniq, at tilbagebetalingstiden stiger til 12 år. Altså en stigning på 50 procent.

Derudover har klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) varslet, at der kommer ændringer i den støtte, der gives direkte til solceller. Den såkaldte nettomålerordning. Ministeren mener, at den er for lukrativ, hvilket tyder på, at en mindre lukrativ ordning i en nær fremtid vil hæve tilbagebetalingstiden yderligere.

Oven i alle disse mulige ændringer, ser det altså ud til, at EU kaster en joker i form af en straftold på bordet.

Martin Lidegaard har ikke ønsket at fortælle til Ingeniøren, hvorfor forhandlinger om en ny solcelleordningen går i gang, inden EU har offentliggjort en eventuel straftold, og dermed den reelle markedspris på solceller.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Vi kunne også, i det konkrete tilfælde, glæde os over at Kina er parat til at give os billig solstrøm. Der er vist både up's and down's når man ifører sig den store tænkehat.

 • 0
 • 0

[quote][quote]Det bliver de kede af at høre i Holeby

Nææ.. De producerer modulerne, ikke selve solcellerne... [/quote] Nææ.. De producerer løsningerne, ikke selve panelerne...[/quote] De står vist for indholdet i brochurer, rådgivning, beregner stativer og den slags, de skriver om sig selv.

"Dansk Solenergi RI har siden 1993 været Siemens Solar autoriserede danske samarbejdspartner. I dag Solar World. Dog sælger vi også produkter fra, UNI solar, Grundfoss, Danfoss, Morningstar Fronius og er stadig deres autoriserede danske samarbejdspartner".

 • 0
 • 0

Vi kunne også, i det konkrete tilfælde, glæde os over at Kina er parat til at give os billig solstrøm. Der er vist både up's and down's når man ifører sig den store tænkehat.

Den største overvejelse vi skal gøre os er om vi i vesten vil have en produktion af solceller. Kineserne har jo tidligere haft held med at få monopol på f.eks. sjældne jordarter.

Hvis vi tillader kinesiske solceller at ødelægge produktionen i EU kan det være de er billige nu men senere vil blive markant dyrere.

 • 0
 • 0

Den største overvejelse vi skal gøre os er om vi i vesten vil have en produktion af solceller. Kineserne har jo tidligere haft held med at få monopol på f.eks. sjældne jordarter.

Hvis vi tillader kinesiske solceller at ødelægge produktionen i EU kan det være de er billige nu men senere vil blive markant dyrere.

Ja, det skulle så være et af modargumenterne du der kommer med. Jeg er ikke fagekspert, men som jeg har opfattet det, er det store problem med jordartsindustrien, at det er utroligt investeringstungt at starte minedrift, og det tager også lang tid at blive driftsklar. Derfor vil du være nødt til at acceptere, at monopolet kører lidt rundt med dig, hvilket jo er en dårlig situation at være i. Jeg mener her vi bør give statsstøtte og oprette en strategisk produktion.

Hvis det ikke er i nærheden af at være lige så kompliceret at starte solcelleproduktion, burde vi ikke kunne ende i samme situation. Jeg mener desuden heller ikke vi kan risikere at havne i et teknologisk afhængighedsforhold til solceller på samme måde som det er tilfældet med grundstofferne. På 20 år, eller levetiden af solcellerne, vil udviklingen formentlig betyde, at det på trods af at kineserne skulle have valgt at hæve priserne, alligevel vil være et bedre og billigere solcelleanlæg man kan købe til den tid. Og du vil også ubesværet kunne vælge at gå over til noget andet end solceller. Så du kan glæde dig over relativt billig miljøvenlig EL de næste 20 år, sponseret af Kina. Med den massive forskning på området vi har i Vesten kommer vi ikke til at mangle viden og erfaring i fremtiden, tror jeg.

Så jeg er ikke så bekymret for at kineserne får lov at producere vores solceller, hvis de ønsker at sælge dem til os med tab.

Når der alligevel er et argument for at lægge straftold på for at beskytte et europæisk marked, handler det om at skabe arbejdspladser i en svær tid. Det er måske en god beslutning under en lavkonjuktur. Men i det lange løb bør vi udnytte markedsfordelene og ikke have for mange statsstøttede brancher. Det binder nemlig arbejdskraft i urentable job, hvor den ellers ville søge over i det frie marked og skabe mere værdi (under højkonjuktur, forstås).

 • 0
 • 0

Det gode ved at lægge en dæmper på solcelleudbygning med solceller fra Kina er at miljøet (co2) på den måde kan gavnes.

Dette skyldes at en vækst i Kinas BNP over den seneste 10 år har været fulgt af proportional stigning i Kinas co2 udledning. Det er en faktor man ikke kan ignorere hvis man mener miljøet alvorligt. Solceller købt i Europa har altså en større miljøgevinst. Tilvækst i Co2 udledningen i forhold til vækst i BNP er afhængigt af hvor på den teknoloiske udvikling befolkningen befinder sig og befolkninges ønsker mm.

 • 0
 • 0

Dette skyldes at en vækst i Kinas BNP over den seneste 10 år har været fulgt af proportional stigning i Kinas co2 udledning. Det er en faktor man ikke kan ignorere hvis man mener miljøet alvorligt. Solceller købt i Europa har altså en større miljøgevinst.

Det er en utrolig vigtig pointe du kommer med her. Jeg ved ikke hvordan disse fabrikker arbejder i Kina ift. dem fra EU.

Men du rører ved noget andet vigtigt. At EU bør huske lægge grøn told på import af varer der ikke er fremstillet ordentligt. Ellers er vi til grin for os selv. Vi kan gøre alt grønt i Europa, men hvad hjælper det, hvis alt hvad vi importerer til vores hjem er lavet på kul i Kina!

 • 0
 • 0

Tjah, nu er solceller jo kun en lille del af Kinas produktion så ift. til CO2 er det tvivlsomt at det lige netop er solceller som vi skal lade være med at importere.

Noget andet er at hele EU's toldhurlumhej er noget hykleri så længe det afgørende er at en kinesers løn ligger på 10-20% af EU's lønniveau. Det har skæg nok ingen betydning for om kinesiske varers priser er holdt kunstigt nede ... jf. statskontrollen med kinesiske fagforeninger..

Rasmus Skovmand@

Så du kan glæde dig over relativt billig miljøvenlig EL de næste 20 år, sponseret af Kina. Med den massive forskning på området vi har i Vesten kommer vi ikke til at mangle viden og erfaring i fremtiden, tror jeg.

Så jeg er ikke så bekymret for at kineserne får lov at producere vores solceller, hvis de ønsker at sælge dem til os med tab.

Jeg tvivler stærkt på at forskningen i solceller vil blive holdt på samme niveau i Vesten hvis al solcelleproduktion kommer til at foregå i Kina. Det normale er da at forskning og udvikling foregår i tilknytning til produktionen. Man kan godt finde nogle midlertidige undtagelser, men der er altså fordele ved forskningens fysiske nærhed ved produktionen.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten