Stradivarius-violinens hemmelighed bliver afluret med CT-teknologi
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Stradivarius-violinens hemmelighed bliver afluret med CT-teknologi

Kan man skabe en kopi af en Stradivarius-violin, som også lyder som en Stradivarius-violin? Forsøget er blevet gjort utallige gange med fokus på alt fra lak til dæktykkelse.

Nu har en røntgenekspert og to violinbyggere taget CT-teknologien i brug for at aflure nogle af hemmelighederne bag lige netop denne violins berømmede egenskaber, skriver BBC New Technology.

Ideen er at få et fuldstændigt 3D-billede af en ægte Stradivarius-violin og reproducere den ned til mindste detalje ved brug af en CNC-fræser. Modellen til den 'nye' gamle violin er den Stradivarius, som befinder sig på U.S. Library of Congress. Som de fleste Stradivarius-violiner har den sit eget navn - den her hedder 'Betts' og er fra 1704.

CT-scanning af dækket på den originale Stradivarius-violin med navnet Betts. (Fotos: RSNA) Illustration: RSNA

Tusindvis af billeder bliver fodret til CNC-fræser

Røntgenekspert Dr. Steven Sirr fra FirstLight Medical Systems i Minnesota og de to violinbyggere, John Waddle og Steve Rossow, vil bruge produktionen af en Stradivarius-kopi til bedre at forstå, hvad der gør en Stradivarius-violin så fantastisk.

Til opgaven har de brugt en 64-detector CT-scanner, som har optaget mere en 1.000 billeder. Billederne er omdannet til CAD-filer og fodret til en specialbygget CNC-fræser.

På den baggrund fræsede de violinens bund, dæk, gribebræt og snegl, hvorefter violinbyggerne satte den sammen og lakerede den:

»Kopien ligger utrolig tæt på originalen med hensyn til lydkvalitet,« siger Steven Sirr.

Han forklarer det selv med, at man med CT-scanningen er i stand til at genskabe effekten af de mange års brug. For eksempel den måde stolen (som holder strengen) trykker på dækket, eller små revner og ormehuller, som er med til at give den enkelte violin sin helt specielle lyd.

Han håber, at kopierne kan give violinspillere mulighed for at spille på en 'rigtig' Stradivarius, uden at det koster en formue.

Dokumentation

BBC News technology

Hemmeligheden ved Stradivarius-violiner er at de er bygget af regelmæssigt tæt-året gran fra Alperne. Og problemet med de nye violiner er at de bygges af gran fra Norge. Det norske gran har en årrings-bredte som svinger i en 11 års periode.

  • 0
  • 0

Skal det ikke tages med et gran salt, det der med at en Stradivarius lyder bedre end andre violiner.
Er det ikke snarere, fordi man skal presse prisen op, så de rige kan prale med at de har et meget meget fint instrument til millioner i deres besiddelse ?

  • 0
  • 0