Støvstorm risikerer at kvæle marsbiler
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Støvstorm risikerer at kvæle marsbiler

Nasas teknikere er begyndt at blive meget bekymret over temperaturen i den kritiske elektronik på Marsbilen Opportunity.

Opportunity befinder sig i Meridiani Planum på Mars og har i øjeblikket lukket det meste af sine systemer ned for at spare på strømmen. En kæmpe støvstorm, som nu har varet i næsten en måned, har fyldt himlen med støv, således at Opportunity's solpaneler kun får ganske lidt lys til at kan lave strøm.

På den anden side af Mars i Gusev-krateret er marsbilen Spirit også kørt ind i en støvstorm og har samlet sig et støvlag på solpanelerne, men situationen ser lysere ud end for Opportunity.

Output er højere end input

Nasa havde håbet på at vejret ville klare op, og det har det også gjort ganske lidt, men samtidig er mængden af støv på Opportunitys solpaneler vokset.

De seneste data fra Opportunity er fra den 30. juli. De viser, at den mængde energi der produceres i øjeblikket er mindre end, hvad det skal til for at holde Marsbilens kritiske systemer i gang.

Opportunity kan ikke holde varmen

Siden den 18. juli har Opportunity arbejdet med et absolut minimalt strømforbrug, hvilket betyder, at den kun har kontaktet Jorden hver tredje dag.

Det minimale strømforbrug har også betydet, at den mængde energi som sendes ind i Marsbilens elektronik har været minimalt. Derfor er varmen fra elektronikken blevet reduceret, og Nasas teknikere kan konstatere, at nattemperaturen i Opportunitys elektronik er faldet konstant, siden man indførte det minimale strømforbrug.

Nasas projektleder John Callas oplyser, at temperaturerne er faldet til minus 37 grader celsius, hvilket er 2 grader fra, at Marsbilens varmelegemer bliver aktiveret.

Varmelegemerne skal sikre, at bilen ikke fryser og dør for altid. Problemet er dog, at hvis varmelegemerne bliver aktiveret i øjeblikket, vil de hurtigt dræne Opportunitys batterier.

Marsbil er tæt på at gå i dvale

For at forhindre varmelegemerne i at blive aktiveret har Nasa ændret Opportunitys aktiviteter, således at elektronikken forbliver aktiveret længere end hidtil.

John Callas oplyser, er at der med den nuværende plan er fare for at Opportunitys nødprogram i softwaren aktiveres. Nødprogrammet betyder, at Marsbilens batterier kobles fra, og Opportunity går i dvale.

Opportunity vil så automatisk hver Marsdag, checke om der er nok energi til at vågne op og kommunikere med Jorden. Hvis der ikke er nok energi, vil bilen forblive i dvale.

Afhængigt af vejret kan det betyde, at Opportunity vil forblive i dvale i dage, uger eller måneder, mens den forsøger at oplade sine batterier med den smule sparsomt sollys, der måtte være.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten