Støvstorm kan give marsbiler dødsstødet
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Støvstorm kan give marsbiler dødsstødet

Nasas marsbiler, Spirit og Opportunity, er i fare for at løbe tør for strøm under den gigantiske støvstorm, der de seneste uger har hærget Mars' sydlige halvkugle.

Stormen hvirvler store mængder støv op i planetens atmosfære, hvor det blokerer for det sollys, der skal oplade marsbilernes batterier via solfangerne. Nasa frygter, at det i værste fald kan betyde, at marsbilernes batterier bliver helt flade, så man helt må opgive køretøjerne.

I løbet af de seneste to uger er den store storm vokset fra at dække et område på 600.000 kvadratkilometer til nu mere end 18 millioner kvadratkilometer.

Samtidig er det opstået en anden mindre støvstorm, som også kan udgøre en trussel. Den mindre storm er vokset til 7,7 millioner kvadratkilometer. Tilsammen dækker de et areal svarende til USA, Canada og Grønland tilsammen. Dermed er støvstormen den kraftigste på Mars siden de store storme i 2001 og 1971.

Solpaneler mangler lys

I løbet af den seneste uge har de store mængder støv i Mars' atmosfære betydet, at effekten fra Opportunitys solpaneler er faldet fra 765 watt til blot 280 watt. Samtidig er klarheden af sollyset ved middagstid er blevet reduceret med 96-99 procent i forhold til en helt klar atmosfære.

Heldigvis modtager solpanelerne også noget af det lys, som bliver reflekteret fra støvet, derfor er faldet i effekten ikke helt så stor endnu. Begge marsbiler foretager daglige målinger af støvet i atmosfæren.

Nasa har indstillet alle aktiviteterne med marsbilerne. Opportunity holder ved Duck Bay, en skråning ned i det 800 meter store Victoria-krater.

Nedkørsel i krater udsat

Oprindelig var det planen, at Opportunity skulle være kørt ned i krateret i slutningen af denne uge, men nu er nedkørslen udsat til tidligst 13. juli, oplyser Nasas projektleder på marsbilerne, John Callas fra Jet Propulsion Laboratoriet i Californien. Men måske bliver det først langt senere - hvis Opportunity overhovedet overlever.

Alle unødvendige systemer på Opportunity er blevet lukket ned for at spare på strømmen. Nasa håber, at batterierne ikke bliver helt afladede under stormen, for så falder temperaturen i dem, og så vil marsbilen ikke længere kunne benyttes.

Nasas-rumsonden Mars Reconnaissance Orbiter har leveret data om stormen, som den følger via sit farvekamera. John Callas håber, at forholdene bliver bedre i de kommende uger, men de seneste data viser, at nogle enkelte områder har meget højt støvindhold i atmosfæren.

Samtidig er stormene er begyndt at bevæge sig mod øst og øger nu også støvindholdet i atmosfæren på den anden side af planeten, hvor Spirit befinder sig i Gusev-krateret. Mængden af støv her er dog stadig langt mindre end ved Opportunity.

Dokumentation

Nasa om marsbilerne

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten