Stort udbrud af søstjerner æder af Great Barrier Reef

7. januar 2018 kl. 16:00
Stort udbrud af søstjerner æder af Great Barrier Reef
Illustration: Jon Hanson / Flickr (CC-BY-SA 2.0).
En enorm bestand af den koralædende tornekrone-søstjerne blev i sidste måned fundet ved Great Barrier Reef, siger forskere i dag. De australske myndigheder er gået i gang med at dræbe søstjernerne for at redde revet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Forskere har slået alarm, efter at et omfattende udbrud af de koralædende tornekrone-søstjerner i sidste måned blev fundet, mens de gnavede løs på en afsides del af Australiens Great Barrier Reef kaldet Swains Reef.

Det skriver Reuters.

»En tornekrone-søstjerne æder omkring sin egen kropsdiameter hver nat. Over tid bliver det til en betydelig del af koralrevet, der forsvinder,« siger Hugh Sweatman, forsker ved Australian Institute of Marine Science til den australske radiokanal ABC.

Den tornede søstjerne æder ved at sprede maven over korallerne og udsende enzymer, der blødgør korallernes væv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fire gange tidligere er Great Barrier Reef blevet ramt af store udbrud, og hver gang har revet gendannet sig selv, men det 350.000 kvadratkilometer store rev er mere udsat nu end tidligere på grund af gentagne koralblegninger i 2016 og 2017, hvor en betydelig del af korallerne døde.

Læs også: Korallerne i verdens største rev dør for andet år i træk: Er det new normal?

Søstjerne-udbruddene skyldes som regel ekstra næringsstoffer i vandet, men årsagen til det nuværende udbrud er endnu uklart.

Besværligt at beskytte udkanten

Den australske regering holder hyppigere bestanden af koralædende søstjerner nede ved de mere besøgte centrale dele af koralrevet. Swains Reef er besværligt at beskytte mod de sultne søstjerner, siger Fred Nucifora, der er direktør for Great Barrier Reef Marine Park Authority til ABC.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Kompleksiteten af Swains Reefs beliggenhed gør, at det er svært rent logistisk at tilgå, og at det er et ret fjendtligt arbejdsmiljø,« siger Fred Nucifora.

Læs også: Robot-ubåd skal redde koralrev fra dræbersøstjerner

I sidste måned, da udbruddet blev opdaget, tog myndighederne dog ud til Swains Reef for at dræbe dele af bestanden, og de har planer om en ny aktion i denne måned.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger