Stort spørgsmålstegn ved PCB fra bygninger

11. november 2011 kl. 06:03
Artiklen er ældre end 30 dage

Langt hovedparten af danske kvinder behøver ikke at frygte at føde små børn, sådan som det er tilfældet for kvinder på Færøerne og Grønland. De har kun omkring en hundrededel af den færøske koncentration af PCB i blodet. Men har man boet eller opholdt sig i en PCB-forurenet bygning, er svaret mere komplekst.

For det første er der typisk tale om andre typer PCB i indeluften end i kosten. Deres virkning i kroppen kan være meget forskellig. For det andet er det endnu ikke fastslået, hvor høje koncentrationer PCB fra indeluften som kan ophobe sig i blodet.

En stor undersøgelse af beboerne i Farum Midtpunkt, et af Europas mest PCB-forurenede boligkomplekser, er undervejs. Overlæge Niels Ebbehøj, Bispebjerg Hospital, har analyseret blod fra beboere både i de forurenede blokke og i blokke uden PCB. Overlægen har dog endnu ikke draget sine konklusioner. Han kan derfor ikke svare klart på spørgsmålet, om danske kvinder kan nå op på samme koncentrationer som på Færøerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jeg vil ikke udelukke, at der er et problem, men jeg kan ikke fortælle, hvor stort det er,« siger han.

Professor Eva Cecilie Bonefeld-Jørgensen, Aarhus Universitet, har påvist, at PCB øger risikoen for brystkræft. Hun er enig i, at der er for lidt viden om skadevirkningerne af PCB i indeluften.

»Men det har skræmt mig, hvor høje niveauer af PCB der kan være på nogle danske skoler, når solen skinner,« siger hun. Varme får mere PCB til at dampe af til omgivelserne.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger