Stort jernbaneprojekt lagt i graven af SVM-regering

Plus14. december 2022 kl. 12:5730
Stort jernbaneprojekt lagt i graven af SVM-regering
En ny forbindelse på tværs af Vejle Fjord så i mange år ud til at skulle være en bro, men en tunnelløsning endte med at være den foretrukne. Nu er projektet helt skrinlagt. Illustration: Vejdirektoratet.
En ny togforbindelse på tværs af Vejle Fjord bliver ikke til noget. Fremtiden for de øvrige projekter i Togfonden er fortsat uvis.
Artiklen er ældre end 30 dage

En af forudsætningerne for den såkaldte timemodel, der skal reducere rejsetiden mellem landets største byer for togpassagerer, er droppet.

Den netop etablerede SVM-regering har droppet projektet med at etablere en ny forbindelse på tværs af Vejle Fjord, fremgår det af regeringsgrundlaget.

I stedet skal de seks mia. kroner gå til andre formål.

»Regeringen har besluttet, at forbindelsen over Vejle Fjord ikke gennemføres – de ca. 6 mia. kr. herfra reserveres til en fond, der f.eks. kan gå til at løfte børn eller klima,« står der.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
30 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
28
20. december 2022 kl. 20:02

får kvalme og varm te i skødet når man tager det hurtigste tog

Du omtaler to problemer centrifugalkraft i svingene og rystelser. Det første kan løses med tog der "læner"sig indad i svingene. Det gælder f.eks. det svenske X2000. Det virker. Rystelserne er en følge af manglende vedligehold af banelegmet. Det koster penge. Jo hurtigere toget skal køre jo hyppigere skal skinnerne slibes.

27
19. december 2022 kl. 23:18

Det bliver den sikkert, jeg siger bare at det er en dårlig investering, hvis man også bygger Kattegat.

Foreløbigt har den så 10-15 år til at tjene en del af investeringen hjem.

I dag er der rigeligt med kapacitet på den bane til både regional, InterCity og lyntog.

Nej det er der ikke, det mindste problem og regionaltoget bliver erstattet af togbusser. Banen følger ikke hovedvejen, derfor tager det 2 timer, mod 50 minutter med toget. Det hænder også at der er lange holdetider for at afvente overhaling. Der er idag 1-2 timers drift, således at hvert andet tog springer 4 stationer over, for at spare 5 minutter, og for ikke at blokere sporet. De lokale ønsker fuld halvtimes drift, med stop ved alle stationer.

Den nye bane skulle bygges for at give mulighed for superlyntog.

og flere togkanaler

Alle tog mellem København og Aarhus i fremtiden kører over Kattegat

Nu glemer du de rejsende til/fra IC-stationerne mellem Odense og Aarhus. Dem betjener man bedst ved at køre gennemgående tog Kbh. - Odense - Aarhus.

Selv om man lægger de flyrejsender Kbh. - Tirstrup oven i, så udgør de rejsende Kbh. - Aarhus kun en meget lille andel af DSB's fjernrejsers passagerer. Det er derfor DSB satser på 200 km/t IC-tog, med korte stationsophold, og kraftig accelleration.

I sidte ende bliver det nok kun IC-lyn, et tog i timen, der bortfalder over storebælt. Resten bliver til korterer tog, hvis ikke det bliver spist op af trafikvæksten.

26
19. december 2022 kl. 20:21

Den vestfynske bane er igangsat, og forventes indviet i slut 2028. Inden man kan nå at vedtage en anlægslov for en kattegatforbindelse.

Det bliver den sikkert, jeg siger bare at det er en dårlig investering, hvis man også bygger Kattegat.

De fleste andre steder er der 1-3 stationsbyer mellem hver købstad, på Vestfyn er der 9

Bevares, men InterCity tog stopper der jo ikke. I dag er der rigeligt med kapacitet på den bane til både regional, InterCity og lyntog. Den nye bane skulle bygges for at give mulighed for superlyntog. Alle tog mellem København og Aarhus i fremtiden kører over Kattegat er der mere end nok kapacitet til at man endda kan øge betjeningen af stationsbyerne gevaldigt.

25
19. december 2022 kl. 19:22

Det handler om befolkningskoncentration, ikke indbyggertal. Aarhus af et af de få steder i Jylland hvor den er tilstrækkeligt høj til, at et betydeligt antal mennesker kan bruge det offentlige i hverdagen.

De nordjyske metropoler Aarhus, Randers og Aalborg, har omtrent samme befolkning som Odense, Esbjerg og Trekantsområdet.

~40 % af Vestdanmarks befolkning bor i region syd, og de kunne aldrig drømme om at bruge en Kattegatforbindelse, det er jo en omvej !

Man bygger jo ikke en Kattegatforbindelse for Aarhus alene, og slet ikke med jernbane !

Det eneste der taler for Aarhus, er at det er en studieby, der genererer mange togrejsende. Især til resten af Vestdanmark, ikke til København.

Bygger vi Kattegat, kan den eksisterende bane over Vestfyn evt. opgraderes til højere hastighed, men det giver ikke mening at have to baner når trafikken mellem København og Århus forsvinder. Der er ikke passagerer til det.

Toget kører !

Den nuværende regering, der kan side til slut 2026, har ingen planer om en kattegatforbindelse.

Den vestfynske bane er igangsat, og forventes indviet i slut 2028. Inden man kan nå at vedtage en anlægslov for en kattegatforbindelse.

De fleste andre steder er der 1-3 stationsbyer mellem hver købstad, på Vestfyn er der 9

Man har da også regnet med en ny "Kattegatbane" fra Ringsted, for at undgå de 10 stationsbyer Roskilde - Kalundborg.

24
19. december 2022 kl. 14:28

Der er de vist ikke helt enige i Esbjerg og Sønderjylland, endsige i de Vestfynske stationsbyer.</p>
<p>Generelt fokuserer man for meget på Aarhus, og København - Aarhus, selv om Aarhus kun rummer 1/10 af Vestdanmarks befolkning .

Det handler om befolkningskoncentration, ikke indbyggertal. Aarhus af et af de få steder i Jylland hvor den er tilstrækkeligt høj til, at et betydeligt antal mennesker kan bruge det offentlige i hverdagen.

Bygger vi Kattegat, kan den eksisterende bane over Vestfyn evt. opgraderes til højere hastighed, men det giver ikke mening at have to baner når trafikken mellem København og Århus forsvinder. Der er ikke passagerer til det.

22
18. december 2022 kl. 20:51

Tænker du på ICL+? Det kører i forvejen direkte igennem Vejle.

Tillad mig en tangent her.

Jeg havde for nyligt den tvivlsomme fornøjelse at tage ICL+ på første klasse mellem Århus og København. Vel nok DSBs "fineste" produkt. På den to en halv time lange tur blev der serveret te og chokoladelakrids. Intet mad, ikke engang en sandwich kunne man købe, på trods af at vi ikke stoppede i halvanden time mellem Aarhus og Odense, og at turen foregik lige i det tidsrum hvor de fleste danskere spiser aftensmad.

Den begrænsede servering viste sig dog at være held i uheld. Hele vejen ned gennem Jylland kurede vores drikkevarer nemlig fra den ene ende af bordet til den anden, og det var umuligt at stå op uden at holde fast i noget. Jeg turde ikke engang rejse mig for at gå på toilettet, før jeg havde drukket min te - men det var ikke ligetil, for de mange stramme kurver gjorde mig decideret søgsyg! Banen langs Vejle Fjord var særligt grel, men der var ikke mange rolige øjeblikke før vi nåede Lillebæltsbroen, hvorefter turen blev ganske behagelig.

Derfor gør det gør mig så trist nu at høre, at den østjyske længdebane endnu engang bliver sendt om bagerst i køen. Er det virkelig for meget forlangt, at man ikke får kvalme og varm te i skødet når man tager det hurtigste tog mellem Danmarks to største byer i 2022?

21
18. december 2022 kl. 19:57

Så meget som jeg synes det er spild af penge, lader de danske politikere til at have beslutter sig for at bygge en kattegatforbindelse.

I den optik giver der ingen mening at bygge en Vejlefjordbro. Banen over Vestfyn giver heller ikke meget mening, når lyntoget i fremtiden skal kære udenom Odense.

Galimatias. Det ender vel også med, at forbindelsen over Kattegat bliver bygget uden jernbane, så offentlig transport mellem Sjælland og Jylland kan få dødsstødet.

20
16. december 2022 kl. 08:14

Prøv at kig på trafikken til Ålborg østhavn. Der kører dagligt godstog med mellem 6 og 25 vogne.

Ja, men hvad med togvægten, container/trailertog kommer nok sjældent over 1000 ton. De tal jeg har set på fiskemelstoget, øltoget og andre kombitog, de ligger typisk på 8-900 ton.

Et transigtog med stål kommer ofte op på de maksimale 1600 ton. Typiske 4-akslede lokomotiver som Vectron og Traxx, trækker 1600 ton op ad 15 ‰. Så skal man køre på 30 ‰ må man køre i forspand.

Hvis man bygger højhastighedsbaner som parallelsbaner, så kan man fortsat køre tunge tog på de gamle spor.

Men pointen er at unødvendige krav til stigninger, gør jernbaneprojekter urimeligt kostbare. Så kostbare at projekterne ofte bliver opgivet. Det er f. eks. det man ser på Kattegatprojektet.

19
16. december 2022 kl. 00:32

De eneste rigtigt tunge godstog i Danmark er stort set transittrafikken Sverige - Tyskland.

Prøv at kig på trafikken til Ålborg østhavn. Der kører dagligt godstog med mellem 6 og 25 vogne.

Dels har Ålborg østhavn vist at banegods er konkurrencedygtigt. Problemet er bare manglende sidespor og læsseveje til omlæsning.

Jernbanen i dag, kan sammenlignes med motorvejsnettet. Det er effektivt, men afkørslerne findes bare ikke.

18
15. december 2022 kl. 20:56

Tænker du på ICL+? Det kører i forvejen direkte igennem Vejle

Nej, jeg tænkte på "Superlyn" konceptet fra Timemodellen, som har færre stop end Lyn+.

17
15. december 2022 kl. 13:38

Det koster en formue i brændsel at trække noget op over den ene bakke efter den anden.

Problemet med stigninger er igangsættelse. Tog har en god energibevarelse, så den energi man bruger opad bakke, den genvinder man nedad. Man skal bare sørge for at alle stop ligger på en bakketop.

Undergrundsbaner er ofte bygget med højtliggende stationer, så tyngdekrafte hjælper ved accelleration og nedbremsning.

Problemet i Danmark er at man dimmensionerer til tunge godstog maks. 15 ‰. I Østjylland kunne man sagtens klare sig med 30 ‰, det kan man på ICE og TGV-baner i Tyskland og Frankrig. En EG'er skulle nok kunne klare et øl-tog, eller et andet typisk trailer/containertog på 30 ‰.

De eneste rigtigt tunge godstog i Danmark er stort set transittrafikken Sverige - Tyskland.

16
15. december 2022 kl. 12:31

Vejle ville fortsat have både regional- og intercitytog.

15
15. december 2022 kl. 12:07

Det er togenes fordel at køre til bycentre. At køre forbi en så stor by som Vejle er dumt, med mindre det kun er en lille del af afgangene som gør det.

Jeg tror der er mange passagerer der rejser mellem Århus-Odense-København der vil være uenig med dig der. Jeg har taget ruten mange gange, og det er nu de tre byer der virkelig rykker noget på passagertallet i togene. Så vigtig er Vejle nok ikke.

14
15. december 2022 kl. 09:53

Hvis man bliver ved med at nedprioritere investeringer i infrastruktur til mindre byer, vil "udviklingen" nok altid ende med at bekræfte det rigtige i nedprioriteringen. Måske ville "udviklingen" også have bekræftet det fornuftige i en opprioritering?

13
14. december 2022 kl. 22:49

Samme situation i Århus hvis hovedbanegården blev flyttet til omegnen af True, hvis Banegården flyttede til æmegen af Fladbro eller Væth og man ikke lagde strækningen mellem Århus og Randers via Langå ('st vest øst igen) men mere direkte syd nord,</p>
<p>Det er måske på tide at man dropper faste principper fra 1800 tallet, om at jernbanerne skal følge vandløbene, så de svagelige damplokomotiver ikke skal slæbe tunge vogne op ad alt for stærke stigninger.

Jeg er sikker på, at de passagerer, der vil stige af eller på i Århus vil elske at skulle køre til True. Så skal man først køre ind til centrum og så vente på en rutebil, der kan tage en det sidste stykke. Den tur kan tage næsten lige så længe som turen mellem Århus og København.

Det er nu ikke kun brystsvage damplokomotiver der er grunden til, at jernbaner undgår bakker. Det koster en formue i brændsel at trække noget op over den ene bakke efter den anden.

Hvad der måske kan svare sig på langt sigt ville være at bore jernbanen gennem bakkerne i det nordlige Århus (og måske Lisbjerg).

Men lad os nu se det positive. Måske kan vi få lidt motorvej mellem Hjardemål og Øsløs i stedet.

12
14. december 2022 kl. 21:05

Re så må togen snegle: At togene kærer ind midt i byer som Vejle Århus og Randers er helt tosset, prøv at se på et kort hvor kolosalen omvej det er, med lav hastighedi store buer og langt udenom og gennem byerne,

om et intercitytog standser nede i vejle centrum eller over vejle fjord dalen er ret uinteressant, der kører aligevel anden form for transport til og fra stationen, Samme situation i Århus hvis hovedbanegården blev flyttet til omegnen af True, hvis Banegården flyttede til æmegen af Fladbro eller Væth og man ikke lagde strækningen mellem Århus og Randers via Langå ('st vest øst igen) men mere direkte syd nord,

Det er måske på tide at man dropper faste principper fra 1800 tallet, om at jernbanerne skal følge vandløbene, så de svagelige damplokomotiver ikke skal slæbe tunge vogne op ad alt for stærke stigninger. på samme måde kan man se bort fra at der skal være ikkemå være for langt at køre med hestene fra bymidte til station.

11
14. december 2022 kl. 20:21

Nørrebro's Rundel (~1100k i 2021) har flere påstigere end Vejle (~980k i 2021), så skal vi også lade super-lyntoget gå derind?

Skal alle disse folk fra Nørrebro's rundel (i Kbh., formoder jeg?) til Århus eller Aalborg?

Det man lader til ikke har forstået / ikke er enig i, er at hvis man kan omlægge gennemgående trafik, er der ledig kapacitet til at lave pendler-tog.

Det tror jeg egentlig ikke. Jeg tror nærmere at folk ser muligheden for at bruge de penge bedre andre steder. Når man regner tiden fra punkt til punkt indgår der flere strækninger, hvoraf hovedlinien bare er een.

Man kunne feks. lave ekstra spor på en del strækninger for de penge. Man kunne sågar stoppe med at fjerne vigespor, så passage af langsomme tog ikke bliver endnu sværere.

Bortset fra det, så tror jeg heller ikke at pengene går til jernbane andre steder. Dertil er lobbypresset alt for stort fra vognmandsorganisationerne.

10
14. december 2022 kl. 19:54

I alle disse planer hvor man forsøger at optimere nogle hovedstræk ser det ud til at man glemmer at det der tæller rejsetiden fra dør til dør. Det er de færreste der bor ved Københavns Hovedbanegård og hvis mål er lige ved for eksempel Århus banegård. Hvis der, som Troels påpeger i #8, er for store ventetider så kan det være lige meget. Det der er brug for er at den samlede transport er koordineret og at der er margin så køreplanen holder, hele tiden. Det betyder så at fødeforbindelser til /fra disse knudepunkter skal være koordineret med hovedtrafikken. Det vil give problemer når der skal vælges mellem om bussen passer med skolernes tider, eller toget. Det kræver nok lidt armvridning når der skal koordineres mellem flere trafikselskaber.

8
14. december 2022 kl. 18:04

Det er togenes fordel at køre til bycentre.

Absolut, det er en stor fordel ved togene. Hvis destinationen har påstigere nok. Nørrebro's Rundel (~1100k i 2021) har flere påstigere end Vejle (~980k i 2021), så skal vi også lade super-lyntoget gå derind? Hvis Vejle skal laves til en gennemkørende station med 250-300 km/t ala en forstadsby som Suzhou i Kina, så skal der mere end 6 mia. kr. til anlæg - ikke mindst polistisk vijle, da man kan næppe nøjes med at grave Koldingvej op.

Det man lader til ikke har forstået / ikke er enig i, er at hvis man kan omlægge gennemgående trafik, er der ledig kapacitet til at lave pendler-tog. Samfundet som helhed vinder, dem der rejser imellem Odense og Aarhus og dem pendler fra Børkop til Vejle.

Timeplanen er (var) en reelt ganske smart løsning, med inspiration efter den schweiziske jernbane, det løser en gruppe timeplansproblemer og bringer Systems Thinking ind i det offtentlige transport. Der er intet mindre effektivt end at stå af i Odense fra Svendborg, hvorpå man kan vente 45 min. på næste afgang mod København. DB går efter samme koncept med deres Deutschland-Takt 2030.

7
14. december 2022 kl. 17:00

Det er en ambitiøs nedprioritering af togdriften. Vær nu lidt positiv. Man kan altid holde Store Bededag i toget.

6
14. december 2022 kl. 16:46

Så må togene stadig snegle sig ind gennem Vejle.

Det er togenes fordel at køre til bycentre. At køre forbi en så stor by som Vejle er dumt, med mindre det kun er en lille del af afgangene som gør det.

Problemet med Vejle er ikke at toget kører gennem byen. Det er derimod at banen kører helt ned til fjorden, drejer 90 grader, kører langs fjorden ind til byen, og så samme øvelse modsat på den anden side. DET bør rettes ud.

5
14. december 2022 kl. 16:04

Så må togene stadig snegle sig ind gennem Vejle.

Tænk hvis motorvejen over Vejle fjord var blevet aflyst i sin tid.

Jernbanen prioriteres langt lavere bilerne.

4
14. december 2022 kl. 16:01

Nu tænkte jeg nærmere på, at så hudt, jeg visker, kunne man også lave forbedring omkring Vejle på andre måder, men ikke hvis der skulle kunne opnås nøjagtigt 60 minutter mellem to bestemte stationer i en køreplan.

3
14. december 2022 kl. 15:09

Mon ikke også planerne om "grønne" flyvninger passer ind i prioriteringerne? Hvis det da kan lade sig gøre..

2
14. december 2022 kl. 14:43

6 milliarder er peanuts i forhold til at udvide Køgebugtmotorvejen med et yderligere spor. Det lader til at Vejle fik deres vilje, flere biler på vejene.

1
14. december 2022 kl. 14:06

6 milliarder for at alle tog kunne afgå kl xx.00 dut fra hovedstationerne var også mange penge. Eller tog jeg helt fejl?