Stort forsøg: Maskekampagner skærer 11 procent af covid-smitte

Plus5. september 2021 kl. 14:0113
Stort forsøg: Maskekampagner skærer 11 procent af covid-smitte
Bangladesh flyttede store dele af dagligvarehandelen udendørs under Covid-19. Illustration: Ahm Masum, CC BY-SA 4.0.
Et forsøg i Bangladesh viser, at informationskampagner og gratis mundbind er effektiv mod smitte. Men mundbind vil ikke gøre den store forskel i Danmark lige nu, påpeger dansk professor.
Artiklen er ældre end 30 dage

Mere end 340.000 voksne beboere i 600 landsbyer i Bangladesh deltog sidste efterår og vinter i et videnskabeligt forsøg, hvor halvdelen af landsbyerne blev påvirket med informationskampagner og fik adgang til gratis mundbind eller masker. Resten af landsbyerne blev kun observeret. I løbet af otte uger blev antallet af maskebærere i forsøgslandsbyerne tredoblet og risikoen for at blive syg med corona var 11 procent lavere end i kontrollandsbyer.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
13 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
7. september 2021 kl. 14:21

Jeg ved jeg ikke har smittet nogen - så mit system har fungeret. Jeg har heller ikke været syg.

Gott im Himmel - atter en, der argumenterer fra det specielle tilfælde til det generelle. Pinligt på et ingeniørsite.

Lad os finde en person, der slet ikke har brugt mundbind, ikke har smittet nogen og ikke har været syg. Så er det altså bevist, at vedkommendes system virker - eller er det bare held. Eller en, der hver dag drikker citronsaft, og hverken bruger mundbind eller er vaccineret. Alligevel er vedkommende aldrig blevet syg, så systemet med citronsaft virker.

I øvrigt kan absolut ingen vide, at man ikke har smittet nogen...

12
7. september 2021 kl. 13:39

Re: Miljøets betydning</p>
<p>så var min vurdering, at et mundbind godt kunne bruges mange dage</p>
<p>Ja pyt da med, hvad de, der ved noget om tingene, siger. Bedrevidende pensionister med en selvopfundet løsning på alle verden problemer er noget af en plage.

Jeg ved jeg ikke har smittet nogen - så mit system har fungeret. Jeg har heller ikke været syg. Det siger sig selv, at hvis et mundbind må bruges i 4 timer, og det kun bruges højst 20 minutter om dagen, og når at tørre for hver dag, så vil det kunne bruges mindst 12 gange, eller 12 dage, og en pakke med 20 styk, vil holde til ca. 200 dage. Min erfaring er, at de tilmed "slides" mere, når de bruges i længere tid af gangen uden at tørre, og efter en længere bustur/togrejse smides de ud. Dertil kommer, at man ved en bustur har større risiko for, at der kommer spyt og snavs på ydersiden fra andre passagerer, og så er de mest sikre at skille sig af med.

Under alle omstændigheder, så er vaccination bedst, og det er det man skal satse på - også f.eks. i Bangladesh. Jeg tror, at et mundbind i en storby, ikke holder så længe som på landet, hvor de kun bruges i en kortere periode, når man er i en butik. Og forbruget, af mundbind vil være langt større i en storby, hvor mange går blandt hinanden, og de bruges timer i træk. Efter et år, vil prisen for mundbind i en storby, sandsynligvis være højere, end vaccination koster. Hvis selve vaccinationen koster 50 kr. og mundbind koster 2 kroner per styk, så koster en vaccination som 25 mundbind. Og i Bangladesh har de tid nok - så timeløn behøver man ikke at tænke på.

10
7. september 2021 kl. 11:52

Nå nej, de skal vel også tørre deres brugte mundbind, så de kan bruges igen, som du jo har advokeret for.

Det husker jeg nu ikke, at jeg har advokeret for. Jeg har selv gjort det, men ikke hvis jeg har været syg, hostet, og de er blevet skiftet, hvis de er blevet "ulækre". Typisk, har jeg brugt mundbind så kort tid som muligt, dvs. kun i butikkerne, og med ca. 20 minutter per dag, så var min vurdering, at et mundbind godt kunne bruges mange dage. Går man på gaden i 4 timer uafbrudt, så mener jeg at det kræver et nyt mundbind. Længere tids anvendelse er hårdt for mundbindet. De gange jeg har taget med bus eller tog, har jeg skiftet mundbindet bagefter.

6
6. september 2021 kl. 21:58

Du (Jens i #4) joker formentlig? Hvis der fandtes en sikker vaccine, som producenten ville sælge for ca 50 kr per dosis, ville man også skulle betale dem, der giver stikkene og støttepersonale samt (ikke at forglemme) en "app" til tidsreservationerne o.s.v o.s.v...

Ja, men der skal også betales for at udele masker. Omkostningen til arbejdsløn er dyr i danmark, men den er mindre i mange lande. Og der findes sikkert andre løsninger end en app til tidsbestilling - hvis det bare er om at vaccinere så mange som muligt, kan det gøres uden tidsbestilling. Og det tager ikke mange minutter for et stik. Man kan måske vaccinere helt tilfældigt, f.eks. have personer der går rundt og vaccinere sælgere på gaden, i butikker og lign, så i første omgang at dem der kommer i kontakt med andre mennesker vaccineres. Hvis alle har et ID så det kan tjekkes at der ikke vaccineres flere gange er rækkefølgen ligegyldig - men, det er bedst at vaccinere dem, der formentligt har størst omgang med andre først. Vi har høje lønninger i danmark, vi går meget op i millimeter korrekthed, og vi kan godt lide at have styr på den mindste detalje, og at logge og notere alt elektronisk. Det kan godt øge prisen.

4
6. september 2021 kl. 19:51
3
6. september 2021 kl. 18:48

I forhold til at omsætte resultatet til danske forhold, er jeg skeptisk.

Jeg kender ikke Bangladesh, men til gengæld Sydamerika.

I Chile var det før almindeligt at byde også folk man ikke kender, på et sug matete, af det de kalder en cimarron ("kop med sugerør").

I Brasilien er det nærmere reglen end undtagelsen at der mangler papir og sæbe på toiletterne på tankstationen, og selv om brasilianerne tager flere bad dagligt, og man aldrig møder en person der lugter af sved, ligger håndvask ikke i kulturen.

Det gør til gengæld håndtryk og kindkys, og jeg har selv erfaret at det kørte videre som før, selv under epidemiens peak sidste efterår.

Busserne var lige så propfyldte som altid, for ingen arbejdstimer=ingen løn.

I eksperimentet som artiklen beskriver, uddelte man gratis masker.

I DK tager selv vores dejlige statsminister sin stofmaske af, ned i lommen, og så på igen. En perfekt adfærd til at få tværet de andres snot helt op i snuden, hvis man skulle være en almindelig taber der færdes i busser og den slags steder hvor hundredevis af mennesker berører de samme håndtag.

Jeg har til gode at se eller høre om en eneste dansker, der bruger masken korrekt.

Frem med en ny, for munden, og dernæst i skraldespanden. Fingererer man ved indersiden, er den til mere skade end gavn.

2
6. september 2021 kl. 13:33

Vil efterhånden ikke kunne vaccineres til en pris der matcher prisen for gratis masker?

1
5. september 2021 kl. 19:09

Mon det betyder, at maskerne kan bruges her i 3. bølge?