Stort bioraffinaderi i Maabjerg skrottet

Måbjergværket ved Holstebro skulle fra 2020 have produceret grøn strøm, varme, biogas og andengenerations bioethanol baseret på restprodukter fra det lokale landbrug. Alt var klappet og klart, og med et tilsagn om 293 mio. kroner i EU-støtte havde konsortiet bag fordoblet egne indskud til 460 mio. kroner. Den samlede projektsum for værket ligger på 2.1 mia. kroner.

Men manglende politisk vilje og manglende kommunale lånegarantier har nu fået konsortiet til lukke projektet permanent:

»Uden lånegarantier kan projektets økonomi ikke hænge sammen, og så må Danmark vinke farvel til 293 mio. kroner fra EU. Men værst af alt betyder det et farvel til 1.000 permanente job og muligheden for dansk eksport af grøn teknologi,« siger Jørgen Udby, der er bestyrelsesformand for Maabjerg Energy Center (MEC), i en pressemeddelelse.

Læs også: Omstridt bioethanolfabrik udskydes tre år

Projektet fik ellers ekstra vind i sejlene, da regeringen i maj måned meddelte, at man ville fremsætte et lovforslag om et iblandingskrav, der betyder, at benzin fra 2020 skal indeholde 2,5 procent andengenerations bioethanol.

»Det er utrolig ærgerligt, at vi nu må tage den tunge beslutning om at droppe projektet. Vi står med et yderst gennemarbejdet projekt, som er trykprøvet på kryds og tværs gennem fem år,« siger Jørgen Udby.

Læs også: Energistyrelsen slår fast: Andengenerations biobrændstof behøver støtte

Iblandingskravet var, sammen med lånegarantierne, afgørende for, at værket kunne blive etableret.

Anne Grete Holmsgaard, der er direktør i BioRefining Alliance, kalder det utrolig bittert, at projektet nu må opgives:

»Teknologien er gennemtestet, og det samlede projekt er ret enestående, fordi det i praksis kan præstere en meget høj ressourceudnyttelse af halmen. Og desuden fordi det kan levere nogle af de grønne biobaserede brændstoffer, der er en forudsætning for at få omstillet transportsektoren fra sort til grøn,« siger hun.

Læs også: Kronik: Bioethanol udnytter halmen alt for dårligt

Ud over de to lokale forsyningsselskaber, Struer Forsyning og Vestforsyning, var det også meningen, at Dong Energy og Novozymes skulle investere i bioraffinaderiet.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Danmark skal leve af at udvikle nye teknologier, fordi vores naturlige råstoffer er så begrænsede. Og vi har de dygtige folk, som kan føre idéer frem til virkelighed. Når så nogen vil igangsætte initiativer, der kan munde ud i eksport, arbejdspladser og renere miljø, så bremses initiativet af politikere fra blå blok. Hvad er det for mennesker, der styrer dette land? En flok bagstræberiske ignoranter. Lånegarantierne til dette projekt udgør jo ikke noget astronomisk beløb.

Regeringen Løkke Rasmussen II øger farten på Danmarks nedtur.

 • 23
 • 14

Hvem husker ikke det fatale nederlag biogassen mødte i Helsingør, hvor man med EU penge fik opstillet et flot biogasanlæg, som aldrig kom til at virke. Retssagerne buldrede rundt herom i årevis, og det fine anlæg virker i dag så vidt jeg ved blot som et skraldsorterings-anlæg. Er vi virkelig ikke blevet klogere. Vi trænger til en positiv historie om biogas og dens udnyttelse. Er det medierne der har skylden,? jvf. Randolph Hearst: Bad news is good News ! Good News is no News !

 • 8
 • 1

Og den politiske velvilje skulle vist også betså i penge eller krav om iblanding, så afsætning var sikret. Findes der nogle VE projekter som kan køre i sig selv uden støtte på forskellig vis?

 • 6
 • 4

Regeringen Løkke Rasmussen II øger farten på Danmarks nedtur.

Ja, de vil jo heller ikke fjerne topskatten. Danmarks nedtur skyldes at ingen får ros for at sætte noget i værk og tjene penge på det, tværtimod brandbeskattes de og lægges for had i den offentlige mening. Der findes ikke noget mere suspekt end folk der tjener penge.

Resultat, stort set kun offentligt støttede initiativer kan blive til noget, og det rækker bare ikke.

 • 5
 • 15

Nu var det godt nok lokalpolitikerne som denne gang var stopklodsen og som borger i Holstebro kommune kan jeg da oplyse dig at vores borgmester nok ville blive overordenlig negativ over at blive kaldt blå blok!

Men det er naturligvis langt nemmere bare at smide beskyldninger efter den politiske agenda der nu passer en selv bedst istedet for at undersøge sagen.

 • 12
 • 2

Danmark skal leve af at udvikle nye teknologier, fordi vores naturlige råstoffer er så begrænsede.

Men er det ikke rigtigt forstået at vores viden på området faktisk allerede er i spil der hvor det er relevant og at vi allerede i ubemærkethed leverer teknologi og enzymer hertil? Og er vort problem ikke bare at hvis produktion af 2. generations bioethanol skal kunne løbe rundt så skal det op i en størrelse hvor det kræver et opland at hente biomassen fra der er større end Danmark? Så på den måde kan det være rigtigt at vore naturlige råstoffer er begrænsede!

 • 2
 • 3

Nej. Jeg har fulgt projektet på sidelinjen, da jeg er i Arla som muligvis kan levere mejeriaffald til Maabjerg.

Det bliver næppe 1.000 stillinger. Nok heller ikke 500. 100 måske. 200 måske, men så er det stillinger rundt om der er nye 'fordi bilen nu bare køre et andet sted hen end den plejer' talt med

 • 9
 • 0

Vi ofrede en lille milliard på Inbicon, der allerede ved COP 15 i 2009 skulle have demonstreret, hvad Danmark kan med bioteknologi.

På basis af denne investering burde man vide, hvad det koster at fremstille ethanol ud fra halm.

Er det ubilligt at bede om en kortfattet redegørelse for Maabjergprojektets

 1. Anlægspris + en redegørelse for levetid, rentefod og årlig ydelse.

 2. Driftsomkostninger omfattende a. Arbejdsløn b. Vedligehold c. Energiforbrug d. Miljøomkostninger. f. Råstofforbrug.

 3. Forventet udbytte anført i mængder og i penge.

Først med disse tal på bordet kan vi føre en diskussion, der er ingeniører værdig.

Angående "Inbicon" kan man søge oplysninger på:

www.Reo Inbicon Kjærsgård

Rapporten er udarbejdet på baggrund af et stærkt mangelfuldt datamateriale, så hvor der har skullet gættes, er der blevet gættet til den elskværdige side. Alligevel fremtræder projektet som et helt utilstedeligt sløseri med andre folks penge.

Indtil ordentlige informationer fremlægges om Maabjergprojektet, må dette antages også at være en skandale.

 • 5
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten