Stort biogasanlæg har fået 187 mio. kr. i statsstøtte: Havde 38 lækager og 9,8 pct. metanudslip

Plus26. november 2021 kl. 10:339
Stort biogasanlæg har fået 187 mio. kr. i statsstøtte: Havde 38 lækager og 9,8 pct. metanudslip
Bånlev Biogas i Trige vest for Aarhus producerer otte millioner kubikmeter biogas hvert år på basis af omkring 150.000 ton husdyrgødning og restprodukter. I efteråret 2020 fik anlægget målt et metan-tab på 9,8 procent. Illustration: Skråfoto.
Bånlev Biogas havde store problemer med metan-læk, da anlægget blev undersøgt i en rapport fra Energistyrelsen. Ejerne lover forbedringer.
Artiklen er ældre end 30 dage

Da måle-eksperter i efteråret 2020 undersøgte et af Danmarks største biogasanlæg, Bånlev Biogas, fossede der så meget skadelig metan ud, at klimagevinsten ved anlægget er yderst tvivlsom.

I alt havde det østjyske anlæg 38 forskellige lækager og fik målt et tab metantab på 9,8 pct. af den samlede biogasproduktion, hvilket efter udbedringer senere kom ned på 8,4 pct. Målingen var en del af en større, opsigtsvækkende Rambøll-undersøgelse med bidrag fra DTU Miljø, Force Technology og Teknologisk Institut foretaget for Energistyrelsen.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
28. november 2021 kl. 11:59
  1. Hvad er omkostningen pr produceret kwh på biogasanlæg ?

2.Hvor meget gives i tilskud pr kwh ?

  1. Hvor sort er tilskudet fra offentlige kasser i % af anlægsudgifterne til biogasanlæg?
7
27. november 2021 kl. 15:52

Biogas handler ikke om klima eller energi. Det handler om at greenwashe gyllen fra svineproduktionen.

Biogas og det fosile naturgas handler realt kun om metangas. Biogas er en blaningen af CO2 og grøn metan. Naturgas er hovdesalig sort metan og en lille slule CO2. Når Biogas sættes ud i gas-nettet fjerne man meget at CO2 gasen så brændværdigen af gasen svare til naturgas.

Derfor er biogas en 1 til 1 udskiftneing af forsile brændlse med grøn energi.

Det er derfor der ikke er interesse for metantab.

Biogas anlæg er store anlæg der i funktion her og nu, disse anlæg er producer dirkate brugbar grøn energi. Selvfølig skal probelmmer med metan udslip løsses men det er forkert at stå og kemse den grøn energi der flyder nu.

Den god ved fremtid projekter som energiøerne er at de kan køre helt uden problmmer nu og her- fordi de ikke er drift! Når først ting bliver sat i drift så opstår der problemmer!

6
26. november 2021 kl. 17:18

Biogas handler ikke om klima eller energi. Det handler om at greenwashe gyllen fra svineproduktionen. Det er derfor der ikke er interesse for metantab.

5
26. november 2021 kl. 14:35

Hvordan kan der slippe så meget metan ud? Det er er et kæmpe anlæg, og 9,6% kan vel ikke skyldes utætte pakninger og den slags trivialiteter. Er det tankene der har revner, eller er det renseanlæggne der lukker metan ud sammen med CO2en? Bånlev er et ældre anlæg bygget til el-produktion, så rensedelen må være af nyere dato.

Som i flere andre betalingsartikler på Ing.dk synes jeg også denne mangler fakta af ingeniørmæssig karakter. Overskriften med de 187 mio i støtte og 9,8% udslip hører hjemme under clickbait.

Er det overhovedet korrekt at det er anlægget der får tilskud, jeg mener det er den solgte gas der gives tilskud til.

4
26. november 2021 kl. 12:01

Ja der er regler. Se bekendtgørelse om sikkerhed for gasanlæg §8-10. De burde også være listevirksomhed, hvor vilkåret stilles som en del af miljøgodkendelsen. Den kan du finde på miljøstyrelsens annoncearkiv (deres hjemmeside).

2
26. november 2021 kl. 11:09

Er det noget at sammenligne med og hvilke regler gælder ?

Det er mærliggende at tænke på rafinaderier og brændstof-distribution, samt kemi-virksomheder, og naturligvis vores naturgas-forsyning.

Er der regler og målinger for udslip på disse ? Hvis ja, er det så ikke besynderligthvis der IKKE er regler for biogasproduktion ?

1
26. november 2021 kl. 10:56

Det lyder da som en god brug af statsstøtte, til en inderligt overflødig industri. Det må skatteyderne da være glade for?

Giv 138 millioner i støtte til Copenhagen Atomics og Seaborg Tecnology.

Atomkraft har intet Metanudslip og lugter ikke af lort.