Storstilet dansk-polsk gasprojekt rykker tættere på

Planerne for et dansk-polsk gasinfrastruktur-projekt af de helt store er rykket tættere på virkeliggørelse.

Det drejer sig om Baltic Pipe-projektet, hvor en mindst 550 kilometer lang gasledning skal forsyne Polen med norsk gas via Danmark.

Læs også: Polen satser på norsk gas

Gasledningen skal – efter de foreløbige planer – tilsluttes direkte på en af de store, norske gastransmissionsledninger, Europipe II, ude i Nordsøen og herfra ind over Danmark, ned over Sydsjælland og gennem Østersøen, hvor den forbindes til det polske transmissionssystem.

Projektet er budgetteret til mellem 12 og 15,5 mia. kroner.

Høringsrunde gav 'go'

Partnerne bag projektet er transmissions-selskaberne Energinet og Gaz-System, som deler udgifterne til Baltic Pipe Projektet. Og det er en netop overstået første fase i en høringsrunde, der har rykket projektet frem.

Her kunne aktører markere en foreløbig interesse i gasledningen, og runden har vist, at aktørerne både vil bruge gasledningen og vil betale for den:

»Vi har fået tilstrækkelige bud til, at vi nu fortsætter som forventet i det såkaldte fast-track, hvor vi sigter på idriftsættelse 1. oktober 2022,« siger projektleder for Baltic Pipe, Sofie Leweson, fra Energinet.

Læs også: Norsk gas til Polen sendt i dansk udbud

I 2022 udløber en række polske gasselskabers kontrakter på russisk gas.

Der forestår dog endnu en udbudsrunde, hvor aktørerne frem til 24. oktober i år skal afgive bindende bud på, hvilke gasmængder de vil tegne sig for og til hvilke priser - før den afgørende investeringsbeslutning kan tages i Danmark og i Polen.

Endelig beslutning om et år

Ifølge Sofie Leweson forventes den endelige beslutning om at investere i det store projekt at blive taget inden december 2018:

»Det er jo en stor beslutning, som begge selskaber skal tage samlet og som i sidste ende skal godkendes af ejerne, som for Energinets vedkommende er Energi-, forsynings- og klimaministeriet,« forklarer hun.

Allerede nu arbejdes der både i Danmark og i Polen med rådgivning, projektering og myndighedsbehandling, og Rambøll kunne således forleden fortælle, at man har tegnet kontrakt med det polske Gaz-System.

Læs også: Politik og penge bag russisk gasrørsprojekt

Rambøll skal – i samarbejde med underrådgiverne Instytut Morski w Gdańsku (det Marine Institut i Gdansk), Geo, SMDI og Gazoprojekt – stå for miljøvurdering, opmålinger, design, anlægstilladelser og udbudsmateriale til entreprenør for rørledningen.

Kontrakten på dette arbejde lyder ifølge Rambølls pressemeddelelse på et trecifret millionbeløb.

Risikerer spild af penge

I Danmark har vi ifølge Sofie Leweson delt arbejdet op i mindre bidder, hvor Energinet udfører det indledende arbejde med projektering og myndighedsbehandling i samarbejde med Gassco og Dong Energy samt med støtte fra en række eksterne konsulenter.

Hun erkender samtidig, at man risikerer at spilde arbejde og penge, hvis projektet alligevel ikke bliver realiseret:

Læs også: Polsk ambassadør: Baltic Pipe er mere end blot gas

»Vi har netop opdelt udbudsprocessen i to faser for at reducere risikoen for spildte omkostninger så meget som muligt, og denne plan og de hermed forbundne udgifter er selvfølgelig godkendt af vores ejere,« forklarer hun.

Ifølge beskrivelsen af projektet skal det nye gasrør kobles direkte på gastransmissionsledningen Europipe II, som allerede er forberedt til sådan en tilkobling.

200 kilometer gasledning over land

Herefter følger 120 kilometer offshore gasledning frem til gasbehandlingsstationen, Nybro på den danske vestkyst, og derpå cirka 230 kilometer nye gasrør ind over Fyn og ned over Sydsjælland.

De nye gasledninger vil udvide den eksisterende, danske transportkapacitet på 3,5 mia. kubikmeter naturgas om året til 10 mia. kubikmeter om året.

Læs også: Gigantrenovering af vitalt naturgasfelt lukker dansk produktion over to år

Gasledningerne vil nogle steder følge den eksisterende linjeføring - andre steder skal de lægges i helt nye korridorer, der vil kræve en del planlægning og VVM-godkendelser, forklarer Sofie Leweson:

»Inden forventer vi at gå igang med en mere offentlig fase, hvor vi melder ud at vi starter VVM-undersøgelser og dialog med borgere, myndigheder, interesseorganisationer med mere – sådan som vi altid gør ved større infrastruktur-projekter,« siger hun.

Det store projekt er interessant for Danmark, fordi vi hermed får adgang til norsk gas.

Samtidig vil transport af de store mængder gas til Polen giver øgede transporttarif-indtægter til Energinet, som ifølge Energinet vil betyde lavere transportpriser til alle naturgasforbrugerne.

Projektet kan følges på Energinets hjemmeside her.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Fosile brændstoffer, heriblandt naturgas, kommer til at dominere energiforsyningen i mange årtier endnu. Al tale om VE, er kun skåltaler, for de virkeligt store investeringer i infrastruktur, er tilsyneladende i fosile brændstoffer.

 • 4
 • 9

Selvom gas ikke er super for miljøet, så er det milevidt bedre end det kul der bruges mange tons af om dagen i Polen.

Polen har ikke været meget for at investere i VE selv - men en kombination af gas og store arealer med solceller ville være vejen frem. Solceller er efterhånden ved at være så billige at de rammer laveste pris af ny kapacitet. Men da solceller ikke gør meget godt alene, så vil de passe godt ind med gas - og gassen vil forhåbentlig fortrænge noget af deres kul.

 • 18
 • 0

Når det nu er tydeligt at selvom der satses på VE, så investeres der tydeligvis masser af penge i fosile brændsler. Se Tyskland der nok har investeret mere end andre lande i EU, men som bygger flere naturgasværker, til backup for VE og til erstatning for atomkraftværkerne, der lukkes ned. Frankrig vil gå samme vej, og lukke 1/3 af deres atomkraft ned, til fordel for VE. Det betyder flere naturgasværker som back-up. Den Russiske naturgasledning der kommer til at krydse den Norsk-Danske-Polske ledning, er vel et tydeligt bevis på at fosile brændstoffer kommer til at dominere i årtier.

Ikke mindst den danske regerings Nordsø politik, er vel også et tegn på at vores politiske ledelse ikke tror på VE, som afløseren for fosile brændsler, foreløbigt?

 • 1
 • 7

Ikke mindst den danske regerings Nordsø politik, er vel også et tegn på at vores politiske ledelse ikke tror på VE, som afløseren for fosile brændsler, foreløbigt?

Mon ikke det har noget at gøre med en vis forpligtigelse til at sørge for at samfundet faktisk fungere. Det er jo meget nemt at side og være verdensmester i energiomlægning, når det kun er ord på en skærm. Men der er jo nogen der skal sørge for at tingene faktisk fungere i den virkelige verden. Og jeg ser denne slags projekter som udtryk for at de gør deres job ordenligt. Det, og så det faktum at vi næsten altid har strøm, vand, varme, kommunikation, osv. Hvis det var skrivebords "eksperterne" her på ing.dk der stod for forsyningssikkerheden, så ville situationen nok være anderledes ringe. Som i at de fleste 3-verdens lande ville have en mere pålidelige forsyning.

 • 5
 • 2

Jeg kan kun ryste på hovedet over den linjeføring....hvorfor ikke trække den igennem det sydfynske øhav? og sætte den i land i Sønderjylland og trække den ind til den eksisterende linje?

 • 0
 • 3

Jeg tror det er fordi, det er den billigste og bedste løsning.

Bedst, fordi gasledningen så giver redundans på gasforsyningen, der kan komme fra to sider.

Billigst, fordi der allerede er udført arealbindinger og ekspropriationer til den nuværende gasledning. Dette ændres nok ikke, selvom der graves et større rør red.

Jeg kender ikke priserne på selve gasrørene, men jeg kan forestille mig, at materialer og udførelse er dyrere på vand end på land.

 • 2
 • 0

Det ender jo nok med at røret trækkes fra den tyske nordsøkyst, igennem Tyskland til Polen, så Tyskerne får transitforretningen. Danske politikere og myndigheder skal sikkert bruge alt for lang betænkningstid før de rkan handles.

 • 0
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten