Storrygende generation har kastet røgslør over levealderen
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Storrygende generation har kastet røgslør over levealderen

Siden 1995 er danske kvinders levealder steget markant. Efter at den gennemsnitlige levealder i mange år har ligget under Sverige og Norge, er efterslæbet nu indhentet.

Man har tidligere forklaret dette med en række konkrete initiativer som en hjerteplan i 1993 og en generelt sundere levevis.

I en artikel i det amerikanske tidsskrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) giver Rune Lindahl-Jacobsen fra Syddansk Universitet imidlertid en anden forklaring.

Hovedårsagen til, at levealderen begyndte at stige, var simpelthen, at en ældre generation af storrygere født i mellemkrigsårene - og primært i perioden lige efter Første Verdenskrigs afslutning - døde og dermed forsvandt ud af statistikken.

Hvis danske kvinder født i perioden 1915-1945 havde haft samme dødelighed som deres norske og svenske søstre ville det ikke være muligt at observere en markant stigning i levealderen efter 1995.

Rune Lindahl-Jacobsen har i en tidligere artikel påvist, at danske kvinder født i mellemkrigsårene, røg meget mere end kvinder i Sverige og Norge.

Den nye artikel giver ikke kun en forklaring på stigningen i danske kvinder levealder, den påpeger også, at man generelt skal have styr på kohorteeffekter for, at man ikke fejlagtigt kommer til at tillægge disse til periodeeffekter.

Forklaringen er ikke sundere levevis for de nulevende kvinder, men at en generation af rygere døde ud.

Forklaringen er vel netop en sundere levevis? De er holdt op med at ryge.
Artiklen har vel bare påvist, at årsagen til, at Danmark har haltet bagefter i levealder, var rygning.
vh
Henrik

  • 1
  • 2

Det var omkring de to verdenskrige. I 1940-45 var Danmark besat. Det var Norge og Sverige ikke.

Det har givet større følelsesmæssige omkostninger med deraf følgende øget stressniveau.
Den slags promoverer anvendelse af stimulanser, og da cigaretter har været 'lige ved hånden' er det et naturligt valg.
Jeg vil vædde på at spiritusforbruget også var en del større i Danmark, end i de to nævnte lande.

Under krigen har tobakken været rationeret, men der har været nok til at skabe en generation af afhængige - som derfor har fortsat deres forbrug efter krigens ophør.
Samtidig har der været denne ulyksalige opfattelse, at tobaksrygning var ufarligt. Så om man røg eller ej gjorde jo ingen forskel.
Derfor var det heller ikke nogen katastrofe hvis børnene begyndte at ryge, det store incitament til at forhindre det var simpelthen ikke til stede.

  • 1
  • 5