Større muskler? Spis masser af sennep!

Hvis du vil have det optimale ud af træningsindsatsen, så kan det være en idé at spise en særdeles stærk kost. Forskningsresultater viser nemlig, at sennepsplanten indeholder muskelopbyggende stoffer.

Det bliver nok aldrig hverdagskost at se en bodybuilder sætte et helt glas Dijon-sennep til livs efter en time i træningscentret. Men det burde han måske overveje.

Nye forskningsresultater viser nemlig, at sennep indeholder stoffer, der har en række gavnlige effekter på muskler, som minder om dem, man kender fra blandt andet anabolske steroider. Som en bonus har stofferne ingen af steroidernes uheldige bivirkninger som for eksempel forhøjet aggression og lavere potens.

Resultaterne stammer fra forsøg ved North Carolina State University (NCSU) i USA. Forskere har isoleret et specielt steroid, en type homobrassinolide, i blandt andet sennepsplanten. Steroidet havde, når givet til mus, den samme muskelopbyggende effekt som anabole steroider. Desuden satte steroidet gang i musklers proteinsyntese, så man så forhøjet fedttab og muskelydelse hos testmusene.

Forskerne satser dog i første omgang ikke på, at det er i træningscentrene, de nye stoffer vinder frem.

»Vi håber, at brassinosteroider kan være et effektivt, naturligt og sikkert alternativ for alders- og sygdomsassocierede muskeltab,« siger professor Slavko Komarnytsky, fra NCSU's afdeling for planter og helse, til Science Blog.

I anden omgang forventer forskerne, at steroiderne kan være med til at skabe bedre helse hos raske mennesker - for eksempel som slankemiddel.

Hvor det i dag er nødvendigt at udvinde steroiderne fra planter, er det håbet, at de i fremtiden kan optages direkte igennem kosten.

»Nogle planter, vi spiser, som for eksempel sennep, indeholder disse forbindelser. I fremtiden vil vi være i stand til at fremavle planter med højere indhold af brassinosteroider og dermed producere funktionelle fødevarer, der kan behandle eller forebygge sygdomme og øge den fysiske ydeevne,« mener Slavko Komarnytsky.

Dokumentation

Artikel om resultaterne på Science Blog

Kommentarer (12)

Og her gik jeg og troede, at spinat var et vidundermiddel, når man så ham sømanden med kuglemuskler på armene banke en stor og brutal stodder - sønder og sammen.
Nej, sennep er for de drenge, som er tøffelhelte ved pølsevognen !

:-)

 • 0
 • 0

Hvis jeg spiser et helt glas Dijonsennep, får jeg helt sikkert lyst til at slå på et eller andet ;-).

Jeg tror nu at du blander det sammen med en peberstang, som jo skal i det modsatte hul. [b]:·[/b])

 • 0
 • 0

Hvor store mængder sennep skal det spises daglig, for at det har en virkning?
Er der forskel på hvilken sennep der indeholder størst muskelopbyggende stof?Vi mangler forslag til nogle varierede retter hvor sennep indgår?Jeg foreslår "skidne æg" hvor sennep indgår i en mælkesovs med kogte æg.
Jeg spiser også kogte kartofler på brød med sennep ovenpå, billig sund pålæg.

 • 0
 • 0

Jens D. Nielsen.Læste artiklen lidt overfladisk. Nu er mus og mennesker jo ikke det samme, og det er jo ikke sikkert at stoffet også virker på mennesker, iværtfald står det i en anden artikel omkring langvarig stress at det kunne gå i arv fra mus til mus gennem epigenetisk ændringer, men at forskerne ikke vidste om det samme også var gældende for mennesker, Måske er det også her nødvendig, at afprøve på mennesker? Hvorvidt dit eget eksempel kan tages til efterretning ,ved vi jo ikke, men vi skal nok ikke spise store mængder sennep før vi er mere sikker.

 • 0
 • 0

Spinat indeholder også meget naturligt steroids stof.

Så skulle man lave en ret som havde Sennep, Spinat og kylling/tun.

Måske er det løsningen på overvægts problemet: Sennep.
Har du lyst til slik, så dyp i dijon sennep... lækkert.LOL

 • 0
 • 0

nu har jeg spist enorme mængder sennep gennem hele livet - men jeg skal jo nok bare ned og købe et spejl fra det eksotiske kabinet i Tivoli i Aalborg for at se resultater ;-)

Eller måske laver du ingen fysisk aktivtet, plus du indtager for lidt fedt + protein.

 • 0
 • 0

Det kunne være interessant at vide, om brassinosteroider svækkes eller ødelægges ved opvarmning.
Det er velkendt for amatørkokke ( og professionelle) at senneppens skarpe smag svækkes ved kogning (sennepssovs til skidne æg m.m.)
Hvis brassinosteroiderne ødelægges ved opvarmning, er man nødt til at indtage senneppen rå for at opnå de store muskelbøffer, og så er et glas dijonsennep virkelig en skarp kost at indtage som daglig dosis.
Velbekomme og bon appetit!
Ib

 • 0
 • 0

Jens Nielsen skrev:

"Læste artiklen lidt overfladisk. Nu er mus og mennesker jo ikke det samme, og det er jo ikke sikkert at stoffet også virker på mennesker, iværtfald står det i en anden artikel omkring langvarig stress at det kunne gå i arv fra mus til mus gennem epigenetisk ændringer, men at forskerne ikke vidste om det samme også var gældende for mennesker..."

Nu er stress jo meget afhænging af ting som bla. hvilke stoffer som bliver transporteret af kroppen og hjernens måde at fungere på, hvilket er meget forskelligt fra art til art.
Derimod er muskelceller meget ens i pattedyrenes kroppe og reagere meget muligt ens overfor stoffet.

 • 0
 • 0

Jeg vil nødigt spolere fornøjelsen her.
Men er nødt til at sige at (Finn?) Okkels her på ing.dk, igen og igen har fortalt om netop senneps kræftfremkaldende evner.
Sorry.

 • 0
 • 0