Større chance for at vinde i Lotto end at blive skadet af ammoniak

Haderslev Kommune førte ikke noget tilsyn med Vojens Skøjtehals ammoniakanlæg, der tirsdag eftermiddag slap 120 kilo ammoniak ud i omgivelserne.

Det skete til trods for, at anlægget stammer fra 1963, oplyser kommunen til Ing.dk. Årsagen er, at det kun er anlæg med over fem tons ammoniak, som det offentlige skal holde øje med.

I stedet er leverandøren York Refrigeration forpligtet til årligt at undersøge anlægget. Selskabets servicecentrer i Hammel oplyser, at det var et hul på et topstykke på en trykventil, der resulterede i, at togtrafikken blev standset, sirenerne tudede og folk i vindretningen blev opfordret til at holde sig inden døre. Årsagen til hullet kender York Refrigeration endnu ikke.

Forløbet afskrækker ikke professor i energiteknik ved Danmarks Tekniske Universitet og formand for Dansk Køleforening, Joachim Paul.

»Chancen for at vinde i Lotto er større end at blive skadet af et ammoniakanlæg,« siger Joachim Paul.

Ammoniak-panik er værst

Han vedkender, at den kemiske forbindelse mellem kvælstof og brint er ætsende og kan være eksplosiv. Men sandsynligheden er yderst ringe, da den nedre eksplosionsgrænse er på 13 procent og den øvre på 27 procent. Og inden en eksplosion eller ætsning vil ammoniaks mest karakteristiske egenskab nok også have haft en præventiv næseklemmesælgende-effekt.

»Blot et molekyle stinker så voldsomt, at det får folk i kørestole til at løbe og holde sig langt væk,« erklærer Joachim Paul og peger på, at blandt andet Carlsberg i over 100 år har anvendt ammoniak uden problemer.

»Det farligste scenarium er, at ammoniak spreder sig i et ventilationsanlæg, hvor der er mange mennesker for eksempel i et indkøbscenter. Ikke fordi stoffet er farligt i sig selv, men fordi stanken giver folk en følelse af, at de skal dø lige om lidt. Det vil skabe panik,« siger Joachim Paul.

Han udelukker, at udslippet i Vojens kan ske på nyere ammoniakanlæg og peger på, at hullet i topstykket sandsynligvis hænger sammen med, at anlægget har været lukket i sommerpausen. Simpelthen fordi ammoniakanlæg, der er i drift ikke, går i stykker.

»Når en kompressor bliver stående i flydende ammoniak og standses i lang tid, samles væsken i kompressoren, men den kan ikke komprimere væsken. Så hvis der er for meget væske på ved første stempelbevægelse ved opstarten på vintersæsonen, bliver ventilen ødelagt. De uheld er typiske,« konstaterer Joachim Paul.

Smeltende is

Tilbage i Vojens Skøjtehal er isen ved at smelte som på årets første forårsdag.

»Vi har lidt af et problem,« siger centerchef Birthe Holm Hansen og tænker især på de lokale stjerner fra byens ishockey-hold, der allerede på søndag tørner sammen med AaB's polstrede drenge på hjemmebane.

Men hun er fortrøstningsfuld. Olien og ammoniakken er allerede ved at tørre, så det største problem bliver formentlig at få el-tavlen repareret. Den styrer strømmen i hallen, men under udslippet fra ammoniakanlægget røg topstykket direkte ind i el-tavlen og ødelagde en række knapper.