Storproducent hæver priserne drastisk på mikrochips

27. august 2021 kl. 11:2414
Storproducent hæver priserne drastisk på mikrochips
Den taiwanske chipgigant TSMC hæver priserne på sine mikrochips, hvilket kan føre til stigninger på populære produkter fra producenter som Apple. Illustration: TSMC.
En af verdens største producenter af mikrochips, TSMC, annoncerer prisstigninger på op til 20 procent. Det kan gøre produkter som bærbare computere og telefoner dyrere.
Artiklen er ældre end 30 dage

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), der er en af verdens førende producenter af mikrochips, hæver priserne på sine mest avancerede mikrochips med op til 10 procent, mens prisen på mindre avancerede chips, der eksempelvis bliver brugt i bilindustrien, kan blive forhøjet med op til 20 procent. Det skriver The Wall Street Journal, der citerer personer, der angiveligt er bekendte med situationen i det taiwanske firma.

TSMC leverer til virksomheder som AMD og Intel. Sidstnævnte har ellers insisteret på at producere sine mikrochips selv, men har i løbet af det seneste år måttet sande, at de ikke kan investere lige så aggressivt i nye produktionsfabrikker som TSMC.

Læs også: Elektronik-topchef om global forsyningskrise: Det forværres uge for uge

Et sammensurium af omstændigheder har ført til en ekstrem mangel på mikrochips – eksperter betegner det som en ‘perfekt storm’: Dels tager mikrochips flere måneder at producere, dels har corona ført til mere hjemmearbejde, så efterspørgslen på elektriske produkter er steget, og dels har moder natur også gjort sit med ekstrem vinterkulde i Texas, der fik elnettet til at bukke under. Sidenhen opstod der brand på en stor halvlederfabrik i Japan, og endelig var der tidligere på året en voldsom tørke i Taiwan, der gik ud over produktionen af mikrochips ved TSMC, da man i produktionen bruger gigantiske mængder vand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mikrochips er som bekendt en del af stort set al moderne teknologi, hvad enten det er biler, telefoner, computere eller et smart køleskab. Om stigningen kommer til at have direkte indflydelse på priserne på sådanne produkter, er dog ikke til at sige, for der er mange forskellige faktorer, der har indflydelse på den endelige pris på et produkt.

Læs også: Mangel på mikrochips tvinger Toyota til at skære voldsomt i produktionen

Chips er dog en af de dyreste komponenter i produkter som Apples iPhone, så prisstigningen kan altså godt manifestere sig i fremtidige priser. Wall Street Journal artiklen nævner godt nok ikke noget specifikt om, at Apple skulle være ramt af situationen.

Ved at hæve priserne på mikrochips har TSMC forsøgt at sænke efterspørgslen. Det skal gerne lette det massive pres på produktionen af mikrochips for firmaet. Derudover vil virksomheden også investere i udvidelser af produktionskapaciteten – blandt andet vil TSMC bygge en produktions-hub i Arizona til 12 milliarder dollars, svarende til knap 76 milliarder kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Chip-fabrik i Dresden: Kig med ind i 70.000 kvm renrum

TSMC har ikke svaret på en henvendelse om prisstigningen fra Reuters, men firmaet har tidligere meldt ud, at man forventer, at den massive efterspørgsel på mikrochips vil fortsætte ind i 2022.

14 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
30. august 2021 kl. 12:26

Hej Harry</p>
<p>Giver du noget for denne nye teknologi presenteret af Intel? <a href="https://ing.dk/artikel/intel-fem-nye-chipt..">https://ing.dk/artikel/in…;
<p>pft. Claus

Jeg syntes den ser ok ud - om den direkte er svær at udregne, tror jeg ikke, men der skal resourcer til for at også kunne fremstille.

Men, spørgsmålet er, om vi har brug for mindre strømforbrug. Burde vi i stedet ikke satse på bedre software? I dag, er softwareprogrammører totalt ligeglade med, hvor mange indstruktioner der skal til for at løse en opgave. De anvender gerne 10 eller 100 gange flere indstruktioner end nødvendigt, og de gør gerne en masse unødvendigt, mange gange. Selv standarder er præget af en overdådighed der kun øger energiforbruget. Jeg mener at man satser forkert, når man alene satser på fremstillingsteknologien som "redningen" på dårligt software. Og software bliver dårligere og dårligere.

Jeg har i mange år brugt en gammel computer, og jeg ser hvordan at softwaren hele tiden blivere mere krævende, og kræver flere indstruktioner, for at løse den samme opgave. Næsten hver gang, at der kommer en ny udgave af softwaren, så er noget blevet sløvere. Algoritmerne er optimeret, så der skal bruges flere indstruktioner, og større strøm, end der blev brugt i tidligere versioner.

Der kan også disktueres om vi placerer energiforbruget korrekt. En stor del af regnearbejdet er i dag flyttet til de håndholdte enheder, hvor man tidligere placerede regnearbejdet på de stationære enheder, hvor at energiforsyningen ikke var problemet. Måske burde vi gå tilbage til, at tunge beregningsopgaver udføres på stationære servere, og ikke på den håndholdte computer.

12
30. august 2021 kl. 10:04

Man køber bare patenterne fra andre - det er ikke et problem. Har du betalt, er det dit.

Det er ikke så meget spørgsmål om patenter, men om at designe en CPU der er hurtigere og bedre end konkurrenternes, samtidig med at den helst skal bruge mindre energi, så der skal også investeres i nye FABS der kan producere ved mindre nm.

Nogle firmaer koncentrerer sig om om udelukkende at designe chips og lader så andre firmaer om at producere deres chips, men Intel og Samsung er firmaer der i stor grad designer deres egne chips og selv producerer dem.

TSMC og Samsung tænker først på investering i nye FABS, så må aktionærerne komme i anden række og på den måde har de overhalet Intel.

9
29. august 2021 kl. 17:30

Det siger ikke så lidt om TSMC's finansielle muskler, når AMD, med en markedsværdi tæt på 1 trilliard kr, ikke kan følge med.

Intel lavede den fejl at de fik en finansmand som CEO og han mente at man kunne spare på R&D hvilket er det sidste man skal spare på hvis man vil være førende inden for Semiconductor industrien.

Det blev den ikke mindre af, Intel er nærmere halvanden trilliard kr.

Intel har idag en markedsværdi på omkring 220 milliarder dollars, så det kan højst være tæt på 1,5 billioner kroner og ikke trilliarder.

7
29. august 2021 kl. 13:15

Det blev den ikke mindre af, Intel er nærmere halvanden trilliard kr.

Så vidt jeg kan se mener du op imod 1.500 mia. DKK i markedsværdi for Intel. En trilliard er 10^21, så jeg vil mene at du er en faktor mia. ved siden af :-)

Tilbage til emnet så producerer TSMC kun andres chips, mens Intel er udfordret af, at de også har egne produkter, så de kan løbe ind i interessekonflikter. Men Intel kigger også ind i at producere andres chips.

5
27. august 2021 kl. 23:23

Håber Europa indser hvilken vej pilen peger på elektronik området.

4
27. august 2021 kl. 17:43

"Sidstnævnte" er altså Intel og ikke AMD.

3
27. august 2021 kl. 16:49

"TSMC leverer til virksomheder som AMD og Intel. Sidstnævnte har ellers insisteret på at producere sine mikrochips selv, men har i løbet af det seneste år måttet sande, at de ikke kan investere lige så aggressivt i nye produktionsfabrikker som TSMC."

Det siger ikke så lidt om TSMC's finansielle muskler, når AMD, med en markedsværdi tæt på 1 trilliard kr, ikke kan følge med.

2
27. august 2021 kl. 16:39

Min mormor købte sit første (K80) farvefjernsyn i 1968 og gav lige omkring 7kkr - så det er snarere 2 menneskealdre...

1
27. august 2021 kl. 11:47

Elektronik er generelt ret billigt, så skulle skattevæsenet oveni eventuelle prisstigninger fra producenterne få et godt øje til området, så er det mere spiseligt end så meget andet.

Tænk eksempelvis på et TV. Igennem snart sagt en menneskealder har jeg hævdet at et okay godt TV koster cirka 7 tusinde kroner trods inflation og meget andet gennem mange årtier.

Folks appetit på nye mobiler indikerer heller ikke at prisen skræmmer. Skulle Applefolket blive ramt at store prisstigninger, som antydet i oplægget så vil det vel bare gøre det mere mondænt at have en iPhone til i forvejen høj pris, som IMO ikke står mål med produktet.

Btw - jeg er da mere bekymret for eventuelle prisstigninger på kaffe!