Når man nu kan dreje vingerne, hvorfor låser man så ikke vindmøllerne i de ekstreme blæsevejr, og drejer vingerne således at vinden passerer uden at fremprovokere et moment?
Normalt er masser af vind godt nyt for ejerne af vindmøller. Men i Skotland fandt firmaet Infinis ud af, at det også kan blive for meget af det gode.
Her satte gårdsagens stormvejr ild i en 100 meter høj Vestas vindmølle i en vindmøllepark i Ayrshire.
Se et billede af den brændende mølle her.
Der blev målt vindstød på op til 160 kilometer i timen i området. Det svarer til orkanstyrke.
Det er mindst anden gang siden den 27. november, at to danske møller er brudt i brand under et stormvejr. Også i Frankrig brød to møller i brand i september.
Læs også: To vindmøller brudt i brand i Frankrig
Også i marts sidste år oplevede skotterne problemer med en mølle, da en Siemens-mølle smed en 14 ton tung vinge.
Lokale i området fortæller til engelske medier, at både brandfolk og politi var til stede ved den brændende vindmølle.
Ilden i tårnets top gik dog ud af sig selv, før brandfolkene kom til.
Stuart McMahon, som tog en række billeder af branden, fortalte, at møllen ikke var i operation, da branden udbrød.
»Jeg hørte ikke nogen eksplosion, eller noget der mindede om det,« fortæller han til The Press and Journal.
Møllen er en af 15 i området, som leverer strøm til boliger og fabrikker på egnen. Parkens samlede kapacitet er på omkring 30 MW, og blev taget i brug i 2004.
Vindmøllen koster ifølge lokale medier omkring to millioner pund.
GCube, et firma som specialiserer sig i at forsikre vindmøller, regner med, at det ekstreme vejr over Skotland har betydet flere nedbrud - dog måske ikke så spektakulære som det i Ayrshire.
»Vi ser som regel nedbrud i vindmøller, når der er så kraftigt stormvejr som det, vi oplevede over Skotland i går,« fortæller firmaets direktør, Fraser McLachlan, til The Telegraph, og fortsætter:
»Der er en hel række af faktorer, der kan sætte ild i en mølle. Mekanismen kan gå i overdrev, det kan være de elektriske forbindelser eller olien kan blive så varm, at der går ild i den.«
Når man nu kan dreje vingerne, hvorfor låser man så ikke vindmøllerne i de ekstreme blæsevejr, og drejer vingerne således at vinden passerer uden at fremprovokere et moment?
Dét du beskriver er så præcis essensen bag vindmølle kontrol :-)
Vindmøller er designede til netop at pitche ud af vinden når hastigheden overstiger 20 eller 25 m/s (afhængig af design-specifikationerne). Der er simpelthen sket en fejl, siden den brød i brand.
Der er helt sikkert sket en eller anden fejl i kontrollen af møllen... på billedet ser det ud til, at kun 2 af vingerne er pitchet ud af vinden - de er dog designet til at stoppe selv om kun 2 ud af 3 vinger pitcher ud og bremser, så hvad der præcis er gået galt ved jeg ikke.
Møller kan generelt holde til ret meget - tjek selv de her V80'ere (samme model som den brændte) midt i en tornado (spol frem til 2:20). Hele parken klarede sig næsten uden skader og var oppe og køre igen for fuld damp kun et par dage efter tornadoen!
Man kan også se på billedet at der er 180 graders yaw fejl. Kan heller ikke gennemskue hvad vingerne er pitchet til, men ligner de er gået over i stall regionen. Er hvertfald gået helt galt med kontrollen.
http://www.youtube.com/watch?v=eQrtXx3aJdM...
Lidt Video af møllen i skotland. Den er helt galt, der er ihverfald ikke et krøjegear tilbage som fungere. Så hurtig som mølen drejer med vinden.
Vil nu sige at alle vingerne er pitchet ud som de skal. Selv om vingerne er pitchet helt om i nødtkants stilling, får de rotoren til at køre. og hvis man kun låser rotoren med bremsen, hvilket er det eneste man hvis man ikke er oppe i nacellen, skader det mere end det gavner, da bremsen er monteret efter gearkassen vil rotoren stå og banke i gearkassen og ødelægge den. Så det bedste er at den står og idler. Mon ikke ilden har ødelagt styring af bla. krøjning og derfor krøjer den rundt som den gør.
Vil nu sige at alle vingerne er pitchet ud som de skal. .... Mon ikke ilden har ødelagt styring af bla. krøjning og derfor krøjer den rundt som den gør.
Det er slet ikke muligt for det elektriske system at krøje så hurtigt. Hvis krøje motorene er i indgreb så køre de mindst 50000 RPM, hvilket jeg tvivler på at de kan ret længe.
[quote]Vil nu sige at alle vingerne er pitchet ud som de skal.
....
Mon ikke ilden har ødelagt styring af bla. krøjning og derfor krøjer den rundt som den gør.
Det er slet ikke muligt for det elektriske system at krøje så hurtigt.
Hvis krøje motorene er i indgreb så køre de mindst 50000 RPM, hvilket jeg tvivler på at de kan ret længe.[/quote]
Jeg mente heller ikke at det var krøjgearene der drev møllen, tværtimod!! Men at ilden havde ødelagt styringen/elsforsyningen til dem og derfor ikke noget der kan forhindre den i at vinden får nacellen til køre ukontroleret rundt.
Nu handler det jo mere om netop hvorfor ilden opstod, og dét kunne jo være at yaw motoren blev tvunget i for høje omdrejninger af vinden.
Hej. Møllen har været i stop længe før den brød i brand. Så vit jeg kan se er branden startet ud i trafoen.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard