Storm-pause øger risikoen for store skader

Det orange område markerer et område, hvor potentielt farlige og usædvanlige vejrforhold forventes, og hvor man skal være opmærksom og holde sig orienteret om vejrforholdene. Illustration: DMI

Når et stormlavtryk på vej over Nordsøen senere i dag når frem til Danmark, kan det resultere i større skader, end lignende storme tidligere har forårsaget.

Årsagen skal findes i det faktum, at der ikke har været ret mange storme over Danmark de seneste år.

Storme som den, der i dag blæser ind over landet, er nemlig ikke så almindelige. Stormen vil sandsynligvis være, hvad der kaldes en v2-storm. Det betyder, at stormen rammer over 30 procent af Danmark, og at vi har vindstød på over 24,5 meter i sekundet, som klassificerer en storm på Beaufort-skalaen.

»Vi havde en storm i starten af januar 2012 og i slutningen af november 2011, begge v2’ere, og så skal vi faktisk helt tilbage til den meget kraftige storm i januar 2005 for at se noget lignende. Så vi har ikke haft ret mange storme de seneste otte år,« siger Mikael Scharling, der er klimatolog ved DMI.

»Fordi vi ikke har haft så mange storme de seneste par år, kan der godt komme nogle større skader. Der er eksempelvis mange træer, der kan være blevet svækket i mellemtiden, så der er risiko for, at de kan knække og falde. Det ser man typisk: Hvis der ikke har været storm i længere tid, kommer der flere skader,« forklarer han.

Læs også: Så galt gik det under den seneste storm

Mikael Scharling mener dog, at Danmark er godt forberedt på stormen, fordi der tidligt er blevet varslet om den. Han tilføjer, at selv om storme af dagens kaliber er relativt sjældne, så kan man alligevel kalde den en klassisk storm.

»Vi får næsten altid stormene ind fra vest, typisk enten stik vest eller også kommer de fra vest-sydvest og går op lidt skråt nordpå. På den måde er denne storm ret typisk, en klassisk storm. Det er et dybt lavtryk, der kommer ind og bevæger sig ret hurtigt forbi Danmark,« siger han.

Dagens storm vil primært ramme Danmarks vestkyst, især den sydlige del, men der vil formentlig også være dele af de kystnære områder på Fyn og Sjælland, som vil blive ramt. Der er udsendt varsel om storm for Midt- og Vestjylland, Østjylland, Syd- og Sønderjylland, Fyn, København og Nordsjælland, Vest- og Sydsjælland samt Lolland-Falster og Bornholm.

DMI har en stormliste, hvor storme over Danmark tilbage til 1891 er opgjort og klassificeret efter, dels hvor stærk stormen er, dels hvor meget af Danmark den rammer.

Emner : Klima
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Citat: »Fordi vi ikke har haft så mange storme de seneste par år, kan der godt komme nogle større skader. Der er eksempelvis mange træer, der kan være blevet svækket i mellemtiden, så der er risiko for, at de kan knække og falde. Det ser man typisk: Hvis der ikke har været storm i længere tid, kommer der flere skader,« forklarer han.

Jeg kan sagtens se at vi får flere skader pr. storm når det kommer sjældent - til gengæld sparer vi skader på de storme der ikke har været. Så set over et årti kunne jeg forestille mig at det måske går lige op ...

Men bliver skaderne generelt større? Et stort træ bliver normalt nok ikke så meget større at det laver større skade når det vælter. Men hvad med bygninger og andre installationer - bliver de så hurtigt svækket at der sker større skader (hele huse/gavle/tage vælter), hvis der ikke bliver lavet noget "blæsevejrs-sanering" med et par løse tagsten/mursten med hyppige mellemrum?

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten