Store virksomheder prøver fremtidens lastbil af på korte ruter

Plus29. september 2022 kl. 10:597
Store virksomheder prøver fremtidens lastbil af på korte ruter
Flere store virksomheder er begyndt at købe elektriske lastbiler. Her ses Coops første eldrevne lastbil i Danmark. Illustration: Coop Danmark.
Inden for det seneste år har Coop, DFDS og Amager Ressourcecenter satset på at reducere udstødningsemissioner på deres varelevering ved hjælp af batterilastbiler.
Artiklen er ældre end 30 dage

Inden for det seneste år er flere store virksomheder i Danmark begyndt at eksperimentere med eldrevne lastbiler.

I december sidste år begyndte Amager Ressourcecenters (ARC) to elektriske lastbiler at trille rundt med affald, og nogenlunde samtidig kom nyheden om, at Scania skulle levere 98 el-lastbiler til affaldsselskabet.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
2. oktober 2022 kl. 18:31

Tror Brint bliver mere fremtiden for tung trafik

mon ikke en batteri opladning kunne gøres på 5 - 10 min på en fuld opladning

6
2. oktober 2022 kl. 09:12

Ellastbiler kan nu godt tage de lange træk - det kræver "kun" et større batteri.

lidt tal: en lastbil bruger 1-2kWh pr kørt km (tyske forsøg siger ca 1,4kWh/km i praksis) Det er med 80 km/h (86,5 er vist den mest gængse hastighed i praksis) Der må køres 4,5 timer mellem pauser - så 9 timer (10 timer 2 gange ugentligt)

Så hvis lastbilen kører 10 timer kan den maksimalt køre 865 km på en dag. Det kan klares med et batteri på 865-1730 kWh - lad os her sige 1600 - eller 1,6MWh. Så behøver lastbilen ikke at lade undervejs.

man kan også "nøjes" med 800kWh, hvis man lader undervejs. Med MCS, så kan den ladepause komme ned på under et kvarter - hvis vi siger 3C, så er det 20 minutter.

Et realistisk senarie er 500 kWh, så kører lastbilen ca 300km, og lader op på 30 min med 1MW ladning. Så hvis chaufføren kører 3x3 timer med 2x30 minutters ladning (45 min pause), så køres der 750 km på en normal dag og 865km på de lange 10-timers dage.

5
2. oktober 2022 kl. 08:58

Det er lidt svært at sige, hvor hurtigt den enkelte lastbil kan lade batteriet i praksis, da det afhænger af flere faktorer omkring batteriet.

men - man kan godt sige lidt om det på et teoretisk plan: Hvis der kades med CCS (som til personbiler), så kan der maksimalt lades med 350 kW. Hvis batteriet nu acceptere 3C ladning (C er ladestyrke/kapacitet), så vil et 100kWh batteri kunne lades på 20 min. Hvis batteriet "kun" acceptere 1C ladning vil et 350 kWh batteri kunne lades på en time.

Hvis vi så går til MCS, så stiger ladestyrken til 3,75MW og hvis batteriet pludselig kan acceptere 10C, så vil et 375kWh batteri kunne lades på 6min... (men det er pt ikke aktuelt) Hvis batteriet "kun" acceptere 3C eller 1C, så er tiden hhv 20 min eller 1 time.

Kommer der batterier på 1MWh, så vil ladetiden stadigvæk ligge mellem 20-60 minutter, hvis C-værdien kan holdes på 1C til 3C.

4
2. oktober 2022 kl. 07:15

EL lastbiler forbliver nok bedst til nærdistributionen. Jernbanen er oplagt til "lange" transporter i Europa, ærgeligt at det er så dyrt og ineffektivt.

1
29. september 2022 kl. 15:39

Hvor lang tid tager det at oplade lastbilen?

Hvis den skal oplade 4 timer for at køre 300 km, så sætter det en grænse for anvendelsen.