Store og små alkoholproducenter i Europa omstiller til håndsprit – bare ikke i Danmark

Illustration: LVMH

Det franske konglomerat inden for for luksusbarer, LVMH, har på selskabets parfumefabrik uden for Orléans siden mandag omstillet en del af produktionen til håndsprit til brug på hospitalerne i Paris. På bare 72 timer var man klar til at hælde den desinficerende væske på små flasker.

LVMH vil ifølge Financial Times levere 12 tons desinficerende gel til de 39 hospitaler i Paris, Assistance Publique – Hôpitaux de Paris, i slutningen af ​​denne uge.

Men ikke nok med det. LVMH udvider produktionen med to produktionslinjer på Givenchy-fabrikken i l'Oise nord for Paris og Guerlain-fabrikken nær Chartres sydvest for Paris.

Men det er ikke det eneste sted i Europa, hvor manglen på håndsprit har fået producenter af ethanol i forskellige afskygninger til at omstille sig for at give deres hånd med i coronakrisen.

Det franske selskab Richard SARL, kendt for anisdrikkene Pernod og Richard, bidrager også til, at der kan produceres mere håndsprit i en fart. Richard SARL er i gang med at levere 70.000 liter ren ethanol til Laboratorie Cooper, der er en af Frankrigs største producenter af håndsprit.

Den store donation kan ifølge en pressemeddelelse give 1,8 mio. flasker med håndsprit på 50 ml.

Richard Sarl tilføjer, at de også omstiller produktionen på lokale spiritusfabrikker i Sverige, Irland, Spanien og USA til håndsprit eller til ren alkohol til efterfølgende opblanding til håndgel som også indeholde glycerin og brintoverilte.

Illustration: Brewdog

I Storbritannien arbejder mikrobryggeriet Brewdog i Aberdeenshire døgnet rundt for have have det første batch af hånddesinfektion klar i næste uge. I stedet for deres øl, kaldet Punk IPA, er man i fuld gang med at få en Punk Sanitizer færdig.

Håndspritten vil blive givet gratis væk til sygehuse i lokalområdet melder The Guardian.

Ginproducenten Verdant Spirits, som ligger i Dundee i Skotland, vil producere 400 liter gel i denne uge og Psychopomp Microdistillery i Bristol, og 58 Gin i London er også i gang.

Ingeniøren fortalte tidligere i dag, at kemikerne på Kemiska sektionen ved Stockholms Universitet er gået i gang med at tømme lagre på hele universitetet for ethanol for at producere litervis af håndsprit.

Hos danske destillerier er der ikke hjælp at hente

I Schweiz har sammenslutningen af destillerier ifølge Frankfurter Allgemaine Zeitung tilbudt at brænde snapsprodukterne hårdere, således at der kan opnås en ethanolkoncentration på 60 eller 70 procent frem for de sædvanlige 40-50 procent, så det kan anvendes i kampen mod corona.

I Danmark melder adskillige butikker og webshops udsolgt for håndsprit og -gel.

Vi huser cirka 30 alkoholdestillerier, som er organiseret i brancheforeningen VSOD, herhjemme.

Men bestyrelsesmedlem Kim Møller-Elshøj, der er produktudviklingsansvarlig på Nyborg Destilleri, mener dog ikke ifølge finans.dk, at danske destillerier kommer til at bidrage til manglen på håndsprit. Dels er Fødevarestyrelsen meget striks i forhold til at tillade omstilling fra fødevareproduktion til kemisk produktion af f.eks. sanitære midler.

»Derudover kan den sprit, som bruges til produktion af håndsprit, købes til meget billigere priser end nogen af os i Danmark kan producere til,« siger han til Finans.

VSOD oplyser til Ingeniøren, at de ikke har yderligere at tilføje.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det virker underligt, at man ikke kan downgrade den producerede alkohol. Men det er måske ikke selve alkoholen der er flaskehalsen.

Jeg ser frem til Gammel Dansk håndsprit.

 • 8
 • 0

Håndsprit Husk: Brug Handsker, når du laver din egen håndsprit. Og sørg for at måle korrekt af. Gå udendørs, når du laver blandingen. Håndsprit med husholdningssprit 93%: I et målebæger blander du: 40ml eller 3spsk brintoverilte 3% 15 ml eller 1 spsk glycerin 105 ml demineraliseret vand Rør rundt i blandingen. Hæld den over på en literflaske. Fyld op med husholdningssprit 93% til flasken er fyldt op til en liter Har du ille husholdningssprit, kan du bruge isopropylalkohol:

Håndsprit med isopropylalkohol 99%: I et målebæger eller en anden beholder skal du blande: 40 ml eller 3 spsk brintoverilte 3% 15 ml eller 1 spsk glycerin 185 ml demineraliseret vand Rør rundt i de 3 ingredienser og hæld blandingen på en etliters flaske Og fyld efter med isopropylalkohold 99%

 • 13
 • 5

Myndighederne opfordrer til at man bruger håndsprit - problemet er bare, at det er umuligt at opdrive nogen steder. Leverancerne går forståelig nok først og fremmest til sundhedsvæsenet.

Samtidig kan det jo ikke afvises, at den manglende håndsprit - og dermed brug af den - gør at endnu flere bliver smittede og dermed vil belaste sundhedsvæsenet yderligere. Derfor vil mere tilgængeligt håndsprit være med til at gøre antallet af smittede mindre.

Idag ser man kunder rende fra den ene forretning til den anden i forsøget på at skaffe håndsprit, samtidig opfordres der til at man besøger færrest mulige forretninger for at nedbringe smitterisikoen - det hænger desværre ikke helt sammen.

Myndighederne bør derfor meget hurtigt få omstillet, de virksomheder der har mulighed for at fremstille ingredienser til håndsprit, til at overgå til denne produktion - alt andet er ikke rettigdig omhu.

Der findes også muligheder for at fremstille håndspritten selv, men det er efterhånden heller ikke længere muligt op opdrive de nødvendige ingredienser, og samtidig har man fra myndighedssiden frarådet, at man selv fremstiller håndsprittet - men hvad er alternativet ????

Der er noget der ikke helt hænger sammen - og noget som pressen - eller Ingeniøren - godt kunne bore lidt mere i.

 • 9
 • 8

Alternativet for mange er alm. grundig sæbevask. Det er lige så effektivt som håndsprit. Alle har så bare ikke adgang til håndvask hele tiden, fx hvis man arbejder udendørs. Og ja, også forsyningerne med ingredienser til hjemmeblandet håndsprit tørrer ud, herunder husholdningssprit. Mit bud er at der inden for kort tid er brug for - lige som fx i Sverige og Frankrig - at vi får gang i alternative producenter af håndsprit og ethanol for at sikre forsyningen. Svar fra myndighederne til pressen er det meget tungt med for tiden.

 • 15
 • 1

Så skal have fat i Nordmændene ;-) https://www.berlingske.dk/virksomheder/end...

Corona-virussen vil nok give anledning til, at mange lande vil tage et kritisk kig på, hvordan leveringssituationen af kritiske varer så som f.eks. medicin og håndsprit kan sikres, når man ikke længere har produktionen i landet - og man derfor i stor stil er afhængig af tredie lande, som f.eks. Kina.

Det er meget fint med kontrakter og aftaler om levering når situationen er normal, men unden en krise som denne , så lukker de forskellige lande ned og producenterne får kun lov til at leverer til eget land - upåagtet at der er aftaler om andet.

 • 10
 • 0

Den 14 Feb 2020 gav denne artikel

.. verden viden om hvad der kunne blive kritiske ressourcer som følge af Corona... https://www.nytimes.com/2020/02/14/world/a...

Hvorfor der ikke blev købt udstyr på dette tidspunkt - er en gigantisk strategisk og ledelses fejl - som topchefen har ansvaret for.

At Mette presser en erfaren topchef ud og ansaetter en anden ..

http://www.stm.dk/_p_14897.html

 1. januar 2020 - hvor krisen i Kina har vaeret kendt i lang tid - det er også topchefens ansvar.

hun kunne Jo have kaldt den erfaren...

https://da.m.wikipedia.org/wiki/Christian_...

Tilbage...

Tja... Tja...

 • 2
 • 13

Er der nogen som kan forklare hvorfor denne er blevet downvoted ???

Det er helt korrekt opskrift for en noget tyndtflydende håndsprit.

 • 9
 • 0

Det virker underligt, at man ikke kan downgrade den producerede alkohol. Men det er måske ikke selve alkoholen der er flaskehalsen.

Jeg ser frem til Gammel Dansk håndsprit.

Det primære problem er at danmarks største spritproducent ikke er dansk længere og det er ikke engang sikkert at der er industriproduktion af sprit i Danmark længere. De Danske Spritfabrikker er solgt til Norge og produktionen er flyttet rundt til alle mulige steder i europa - dermed får du ikke håndsprit fra De Danske Spritfabrikker.

...men jeg kan godt huske hospitalssprit med mærke fra De Danske Spritfabrikker, hvilket betyder at der var produktion af industrisprit parallelt med snapseproduktionen.

 • 4
 • 0

Alligevel nævner artiklen at der er 30 destillerier i Danmark, men at de ikke må producere håndsprit for fødefaremyndighederne.

Situationen taget i betragtning, så burde destillerierne midlertidig overtages af myndighederne og produktionen omstilles til håndsprit - upåagtet hvad fødevaremyndighederne siger - udstyret kan vel rengøres efter brug.

Så længe der fra myndighedernes side, ikke tages et sådant initiativ, så vidner det ikke om rettidig omhu.

 • 4
 • 9

Er der nogen der reelt ved hvad der er flaskehalsen i produktionen af håndsprit. Er det destillationsudstyr eller andet procesudstyr, sprit, glyserin, .... flasker, tappekapasitet. Eller er der bare nogen der sidder med deres PC og ikke aner noget om forsyningskæden, men synes de andre bør gøre noget. Producenterne har nok øget produktionen for længe siden. For et år siden var kapasiteten sikkert indrettet efter det den dengang meget lavere forbrug.

 • 6
 • 0

Brewdog var begyndt at producere håndsprit med det formål at donere det til det lokale hospital. Der er tale at hjælpe fordi man kan og vil. Er ret sikker på at mange husker Brewdog når det hele er ovre.

Grunden til at Nyborg destilleri ikke gør det er at deres ethanol er for dyr. Her er der tale om at man ikke kan se et forretningsmæssigt potentiale. Er ret sikker på at mange husker Nyborg når det hele er ovre.

Forhåbentligt står lægerne ikke og mangler håndsprit i nærheden af Nyborg.

PS. Et lille hint til Nyborg kunne være at købe den billige ethanol fra verdensmarkedet og tappe lidt håndsprit med jeres logo på. Så slipper I for at donere den dyre sprit væk. Men gør det kun hvis I har lyst til hjælpe.

 • 3
 • 4

Alligevel nævner artiklen at der er 30 destillerier i Danmark, men at de ikke må producere håndsprit for fødefaremyndighederne.

Der er mange destillerier men de har ikke en "industrikapacitet", det er ikke ment som nogen kritik af destillerierne - de producerer rigtigt gode produkter i forholdsvis små mængder (i forhold til hvad DDS producerede). Hvis de skal lægge om til produktion af industrisprit ville der ikke være plads til deres normale produktion og der vil være risiko for at deres mærkeværdi gik tabt. Situationen med Coronavirus er midlertidig - 6~12 måneder - og derefter skal de i gang med at genopbygge markedet, det er fuldt forståeligt at de ikke lige præcis syntes det er den bedste ide at lægge om.

 • 6
 • 1

Hvis de skal lægge om til produktion af industrisprit ville der ikke være plads til deres normale produktion og der vil være risiko for at deres mærkeværdi gik tabt. Situationen med Coronavirus er midlertidig - 6~12 måneder - og derefter skal de i gang med at genopbygge markedet, det er fuldt forståeligt at de ikke lige præcis syntes det er den bedste ide at lægge om.

Og det er ikke et problem for de spisesteder der er tvangslukket på ubestemt tid, og måske også 'taber deres varemærke' ?

Dit argument er overhovedet ikke acceptabelt i den alvorlige situation Danmark/Europa/Verden befinder sig i - og hvor alle må, store som små, forvente et økonomisk tab af en hvis størrelse inden corona-krisen er ovre - derfor alle må bidrage der kan - også whiskey-producenten i Nyborg.

Heldigvis er der producenter der forstår at tage et samfundshensyn, som f.eks. øl-producenten i England, men det skal vi åbenbart ikke forventer af whiskey-producenten i Nyborg - med mindre han får armen vredet om på ryggen af myndighederne.

 • 2
 • 7

Jeg tror faktisk at i retter bager for smed når i pukler på de små danske distillerier. Verdens produktion af Ethanol er enorm: I strørrelsesordnen 100 millioner tons, hvoraf det aller meste går til brændstof tilsætning. Der er defor helt sikkert nok, til al den håndsprit man kan drømme om. Tilgengæld er der givet en flaskehals i fylde og blandeanlæg, til at fremstille håndspritten. Det er al ære værd hvis forskellige gode folk gerne vil give lidt til samfundet; men at hænge en enkelt virksomhed i Nyborg ud, syntes jeg er både uretretfærdigt og forkert.

 • 9
 • 0

Det er al ære værd hvis forskellige gode folk gerne vil give lidt til samfundet; men at hænge en enkelt virksomhed i Nyborg ud, syntes jeg er både uretretfærdigt og forkert.

Argumentet fra Nyborg, var at fødevarestyrelsen ikke ville accepterer en produktion af håndsprit, men det er åbenbart ikke et problem på Samsø:

https://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/fr...

Det kunne derfor være rart om Ingeniøren kunne få fat i Fødevarestyrelsen, og får en forklaring på, hvad der er op op ned her.

 • 2
 • 2

Myndighederne anbefaler hyppig og grundig håndvask. Det er nummer et! Håndspritten er sekundær og anvendes, når der ikke er adgang til vand og sæbe. Mange supermarkeder og forretninger i øvrigt, tilbyder håndsprit ved kasseapparaterne. Bedste råd er stadig, at vaske hænder grundigt, når man har været udenfor eget hjem. Og gør rent hjemme - gør det til en rutine jævnligt at tørre overflader og håndtag man rører ved rene. Lad være med at røre ansigtet, når man er ude. Det er nemt lige at klø næsen eller gnide sig i øjnene, når man er ude at gå, men lad være!

 • 7
 • 0

Kim Møller-Elshøj, der til daglig er ansat som Blender på Nyborg Destilleri, udtaler sig i artiklen i kraft af sin stilling som bestyrelsesmedlem i VSOD, og han giver sit saglige og faglige bud på udfordringerne for danske destillerier ved at producere håndsprit.

I Nyborg Destilleri er vi opsatte på at få det til at lykkes. Vi er i kontakt med en dansk producent af håndsprit, og har tilbudt at stille vores produktionsapparat og mandskab (gratis) til rådighed for at producere sprit til dem. Der er dog stadig en række udfordringer som Kim nævner, blandt andet med Fødevaremyndighedernes godkendelse og at vi kun kan destillere til 90%. Det er vores folk i færd med at finde løsninger på nu, og de er meget opsatte på at kunne stille deres tid og kompetencer til rådighed for at hjælpe.

Allerede 11. marts valgte vi på Nyborg Destilleri at lukke vores restaurant og butik ligesom vores butik i Ørbæk for ikke at skabe yderligere smittespredning. Vi overvejer også andre initiativer for at støtte op om kampen mod Corona-virus og hjælpen til samfundet. Hvad vi dog ikke har gjort så meget ud af, er at markedsføre vores initiativer i diverse medier.

Adm.dir. Tørk Furhauge, Naturfrisk Group

 • 11
 • 0

Der er på fyns.dk en artikkel on den danske virksomher Kiilto, som rent faktisk producerer håndsprit, de oparbejder nu ifg. artiklen 210 tons ethanol om ugen, se det er noget der batter. Det er meget mere effektivt at støtte en såden virksomhed end at alle mulige andre går igang og lave nogle små produktioner.

 • 4
 • 0

Der er på fyns.dk en artikkel on den danske virksomher Kiilto, som rent faktisk producerer håndsprit, de oparbejder nu ifg. artiklen 210 tons ethanol om ugen, se det er noget der batter. Det er meget mere effektivt at støtte en såden virksomhed end at alle mulige andre går igang og lave nogle små produktioner.

Link til artiklen: https://fyens.dk/artikel/r%C3%A5varepriser...

Iflg. artiklen fremstiller Kiilto ikke selv ethanol, men er afhængig af andre leverandører.

Det er derfor overordentlig glædeligt, at destilleriet i Nyborg nu er i gang med den proces der skal til, for at se om deres udstyr kan benyttes til ethanol fremstilling til brug i håndsprit - for hvis det kan, så er der vist intet problem med afsætningen.

 • 1
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten