Store perspektiver i lavenergi-Bluetooth
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Store perspektiver i lavenergi-Bluetooth

Den nyeste version af Bluetooth, Bluetooth 4.0, som blev offentliggjort i efteråret, er allerede tilgængelig i de første produkter, og en bølge af nye produkter ventes at komme i 2012. Det vigtigste nye er, at Bluetooth 4.0 kan fungere med ekstremt lavt energiforbrug. Et meget brugt udtryk er derfor også 'Bluetooth low energy'.

Standarden er som skabt til sensorer, som får deres strøm fra batterier eller fra energihøstere.

De første pulsmålere med Bluetooth 4.0 er allerede på markedet. Andre oplagte anvendelser er i blodtryksmålere og andet medicinalt udstyr. På grund af det lave energiforbrug vil disse sensorer typisk kunne klare sig med et cellebatteri i årevis.

»Vi tror, at vi står ved starten af en bølge af nye produkter inden for helbred og wellness. Vi vil se en masse gadgets. I den ene ende har man en sensornode, i den anden ende en smartphone,« siger Leo De Rosa, European Area Manager i ConnectBlue, en svensk virksomhed, der blandt andet producerer Bluetooth 4.0-moduler.

Flere mobiltelefoner understøtter allerede Bluetooth 4.0 Det gælder den nye Samsung Galaxy SIII, Motorola Droid Razr, og Apples iPhone 4S og nogle nyere Apple-computere. Desuden har Casio udviklet ure, som kommunikerer med træningsbælter ved hjælp af Bluetooth low energy.

Når Windows 8 kommer til sommer, vil det også indeholde understøttelse af den nye standard. Det kan give et boost til udviklingen af nye Bluetooth 4.0-enheder.

Danske elektronikudviklere ser gode muligheder i standarden:

»Det er en spændende ny teknologi. Vi ser den som interessant i forhold til flere produkter,« siger direktør Anders Enggaard fra udviklingshuset Axcon:

»Min forventning er, at vi inden for det næste halve års tid vil se applikationer myldre frem.«

Medicinal og wellness

Bluetooth 4.0 er udviklet af den internationale Bluetooth Special Interest Group, eller Bluetooth SIG.

To af de markeder, som folkene bag Bluetooth 4.0 forventer sig mest af, er medicinal og wellness. Der foregår udvikling af eksempelvis glukosemålere udstyret med Bluetooth 4.0. Man regner også med, at der kan opstå en hel ny kategori af små Bluetooth 4.0-devices omkring personer, huse og i biler. Bluetooth 4.0-devices kan for eksempel levere oplysninger om, hvor en person er - hjemme, i min bil, på kontoret, i møderummet - og derefter intelligent foretage de justeringer, der skal til.

Bluetooth-konsortiet regner med, at de fleste nye smartphones ved slutningen af 2012 vil være udstyret med Bluetooth 4.0.

I modsætning til apparater med klassisk Bluetooth, som er forbindelsesorienterede, er apparater eller sensorer, som er udstyret med Bluetooth 4.0 som udgangspunkt ikke forbundne. Derfor bruger de heller ikke konstant energi på at holde sig i forbindelse. De samler oplysninger over en periode, så annoncerer de, at de har nogle data til moderenheden, og så sender de dataene komprimeret og på meget kort tid. Bluetooth 4.0 er med andre ord ikke velegnet til anvendelser, som kræver streaming af data. Der vil man stadig bruge den klassiske forbindelsesorienterede Bluetooth.

Normalt i sleepmode

Det, at apparaterne ikke er konstant forbundne, sparer rigtig meget energi. Bare tænk på, hvor hurtigt en mobiltelefon bruger batteri, når den har Bluetooth tændt. Med Bluetooth 4.0 skabes der kun forbindelse, når enheden har nogle data, den skal aflevere.

»Bluetooth 4.0's normale status er sleep mode. Den aktiveres kun ved eksterne påvirkninger som ændringer i temperatur eller tryk. Den er beregnet til først at åbne forbindelse, når der er en ændring i omgivelserne,« siger Leo De Rosa.

Bluetooth SIG's direktør, Mike Foley, forventer, at batterier til udstyr med Bluetooth 4.0 vil kunne holde fem til ti gange længere end udstyr med en ældre standard. Det vil betyde, at batterier i computermus og -tastaturer med Bluetooth 4.0 vil kunne holde fem-syv år, altså måske længere end selve produkterne.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først