Det er og bliver en dødfødt ide at lade teknologien gøre arbejdet alene.
Vi har allerede set hvad der sker, hvis ikke vi som samfund "sætter os" på en del af klimagevinsten.
SAS har det sidste halvandet årti sænket deres CO2 udledning pr. passager kilometer med op mod 22%. Det er de selv meget stolte af. "Målt per passagerkilometer er reduktionen i udledning 22 procent" skriver koncerndirektør i SAS Lars Sandahl Sørensen. https://www.altinget.dk/energi/artikel/sas...
Problemet med det er at det ikke har reduceret udledningen af CO2 fra SAS nævneværdigt. SAS' reduktion af CO2 pr. passagerkilometer er nemlig ikke drevet af et ønske om at udlede mindre men af et ønske om reducere deres største udgift - brændstof.
SAS' har benyttet hele deres besparelse på brændstof (og den implicitte CO2 besparelse) på at sænke priserne på billetterne og dermed få flere til at flyve.
Det betyder at SAS, i dag, udleder så godt som samme mængde CO2 til atmosfæren som det gjorde i 2005 og hvad er der så sparet? Klimaet reagerer kun på den samlede udledning, ikke om hvorvidt SAS flyver to eller to millioner passagerer om året.
Hvis flyselskaberne blot kan bruge brændstofsbesparelserne på at få flere til at flyve, så kommer CO2 udslippet fra flyindustrien til at være stabilt (eller stabilt stigende) indtil passagertilvæksten ikke længere kan ophæve CO2 besparelserne. Der er ingen tegn i sol og måne på at dette sker i nogen nær fremtid.
Så selvom SAS' strategi er at udlede 25% mindre CO2 - på trods af stigende passagertal - i 2030, så har vi endnu intet set af dette. SAS erkender ovenikøbet at det først batter fra 2023, når de kan begynde at gøre brug af biobrændstof fra deres samarbejdspartnere og desuden satser de på elfly - som om vi ser dem på den her side af 2035?!
Derfor er vi som samfund nødt til at "inddrage" nogle af gevinsterne ved besparelserne for at sikre at folk ikke blot flyver mere og dermed opvejer enhver reel besparelse.