Den store meteorjagt er indledt i Norge

Illustration: Norsk Meteornetværk

Store lysglimt fik natten til søndag mange nordmænd til at spærre øjnene op. Nogle blev bange og ringede til politiet, mens andre var hurtige og fik et billede eller en kort video med meteoren, der passerede over skovområdet Finnemarka , der ligger omkring 60 kilometer vest for Norges hovedstad, Oslo.

Meteoren var synligt på nattehimlen kl. 01.08.47 natten til den 25. juli og var synlig i omkring 5 sekunder. De kraftige lysglimt og høje lyde fik en del nordmænd til at ringe til politiet, ligesom meteoren er fanget på en del video og billeder.

Der er også meldt om kraftige trykbølger, som har fået døre og vinduer til at blæse op, men der indtil videre ikke anmeldt nogen større skader ud over et enkelt knust vindue.

Alligevel har trykket været nok til at blive registreret hos NORSARs seismiske stationer.

Norsk Meteornetværk arbejder med at samle dokumentation i form af billeder og video, for bedre at kunne udpege hvilken type og hvor meteoren er ramt. Rapporten bliver løbende opdateret.

Læs også: Vi har godt styr på de største asteroider – men ikke ‘by-dræberne’

Stammer fra Aten-astroide

Når et himmellegeme når ind i jordens atmosfære og rammer jordens overflade, kaldes det en meteorsten eller meteorit og består af enten metal eller sten eller en kombination af disse.

Det er i sig selv ikke opsigtsvækkende, at en meteor rammer jorden. Faktisk bliver Jorden ramt af 17 meteorer (altså asteroider) hver dag – og det er vel og mærke kun dem, som overlever deres stjerneskudsrejse ned gennem atmosfæren. De er bare så små, at de fleste aldrig bliver opdaget.

»Det er bare sjældent, at de går lige over så tætbefolkede områder en sommernat, når mange er oppe,« skriver astrofysiker Eirik Newth på Twitter.

Nu er jagten så for alvor gået ind på at finde rester fra meteoren, og hvis man skulle finde en, så skal den afleveres på museum. For helt almindelig er meteoren ikke.

I første omgang var det antagelsen af meteoren stammer fra asteroidebæltet mellem Mars og Jupiter. Det afviser Norsk Meteornetværk, som peger på, at meteorens bane peger på at den skulle stamme fra en Aten-asteroide, som mere sjældent brænder op i astmosfæren.

NASA kalder den type asteroider for nærjords-asteroider, og de findes i fire kategorier, Atira, Aten, Apollo og Amor, alt efter hvordan de er placeret i forhold til jorden.

For nyligt advarede NASA om en asteroide, der nærmede sig Jorden netop natten mellem lørdag og søndag, kaldet “2008 GO20″, som skulle være 200 meter lang. Det er dog ikke den, som er faldet ned i den norske Finmark. Meteoren over Norge er dog langt mindre, og skulle man være i Norge, så skal man lede efter små sten.

Læs også: Usædvanlig stor meteorit fundet efter nedslag i Sverige

Der er tidligere fundet rester af meteorer syv gange i Norge, sidste gang var i 2013.

Emner : Asteroider