Store mængder mikroplast cirkulerer i atmosfæren

Illustration: Erica Cirino

Når pandemien ikke raser, besøger over fire millioner mennesker hvert år den store amerikanske nationalpark Yellowstone for at opleve de uberørte og åbne vidder. Når turisterne står der og tager en dyb indånding, er luften måske knap så frisk, som de kunne forvente.

For i det vestlige USA svæver der på alle tidspunkter af døgnet 1.100 ton mikroplast i luften, viser en ny undersøgelse ledet af forskere ved Cornell og Utah State University. Et fænomen, der forventes at gøre sig gældende for store dele af verden.

Den store mængde menneskeskabt plastforurening, som ifølge forskerne bag undersøgelsen udgør den største miljømæssige problematik i det 21. århundrede, har ført til en sværm af mikroplast, der bevæger sig i en cyklus omkring Jorden.

Læs også: Forskere: Mikroplast fra mundbind truer miljøet

Mikroplasten kommer fra kasseret plast, der er fragmenteret til så små partikler, at de ikke kan ses med det blotte øje. Og når først vinden har fået fat i dem, kan de blive i atmosfæren i over en uge og transportere sig på tværs af kontinenter, viser undersøgelsen.

Mikroplastpartiklerne findes både i vores fødevarer, i verdenshavene og i afsides økosystemer. Der er sågar fundet mikroplast i tarmene på insekter, der lever ved Antarktis, skriver Utah State University i en pressemeddelelse.

Forskergruppen har undersøgt 300 prøver af luftbåren mikroplast fra 11 forskellige steder i det vestlige USA. Dermed rummer undersøgelsen det hidtil mest omfattende datasæt på området.

Resultaterne viste, at næsten ingen af partiklerne kom fra plast, der var kasseret i nærliggende byer, men kom især fra vejtrafik og partikler transporteret over havet.

Læs også: Mikrogummi fra dæk går direkte i vandmiljøet: Nu skal det måles og renses

Omkring 85 procent af mikroplasten i luften over det vestlige USA kom fra vejtrafik og især fra køretøjers dæk og bremseklodser, mens 10 procent anslås at komme fra havet og fem procent fra jorden.

Kræver handling

På trods af, at forskningen i mange år har peget på de skadelige følgevirkninger ved brugen af plast, produceres der hvert år stadigt mere af det. Ifølge Natalie Mahowald, der er en af forskerne bag, er det afgørende, at vi inden for kort tid bliver bedre til at administrere den kasserede plast.

»Det vi ser lige nu er, at ophobningen af fejladministreret plast bare stiger. Nogle mener, at mængderne vil tidobles for hvert årti. Men måske kan vi løse det, inden det bliver et endnu større problem, hvis vi administrerer vores plast bedre, inden den ophober sig i vores omgivelser og hvirvler rundt overalt,« siger hun til The Guardian.

Forskeren påpeger blandt andet, at mængderne af mikroplast i atmosfæren kan reduceres ved at fjerne plast i verdenshavene, og at en del af løsningen kan være at gå over til biologisk nedbrydelig plast.

En anden forsker bag undersøgelsen, Janice Brahney, betegner resultaterne som vigtige, men hun tilføjer, at der er behov for mere dybdegående undersøgelser af mikroplastens indvirkning på menneskers sundhed såvel som på forskellige naturlige miljøer.

Netop fordi produktionen af plast fortsat stiger, bliver sådanne spørgsmål mere og mere presserende, påpeger hun.

Undersøgelsen publiceres i den kommende udgave af tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Science.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Er det slått fast at nikroplast fra bildekk er farlig for mennesker? Nå har vi jo levd med denne problematikken i mer enn hundre år i verdens storbyer (og enkelte gater i mindre byer). En burde allererde for mange tiår siden oppdaget eventuell påvirkning på folks helse.

 • 2
 • 0

Vi ved ikke så meget om de skadelige virkninger af mikroplast, så et forsigtighedsprincip ville jo være godt. Men vi ved at man tilsætter et stof til dækkene som forlænger dækkets holdbarhed - det lyder jo meget godt at der så ikke slides så meget på dækket og at der kommer mindre mikroplast ud i atmosfæren - uheldigvis har stoffet skadelige virkninger, der bl.a. dræber laks. Det har nyligt været undersøgt på ministerniveau. Så det bedste du kan gøre er at tage toget eller cyklen. https://politiken.dk/indland/art8087968/%C...

 • 2
 • 0

Jeg har en mistanke om, at bildæk oprindeligt er lavet fra gummi. Derfor formidler jeg lige et indtryk fra min snævre virkelighed: Gummibånd som jeg har brugt i det fri er efter et år gået i opløsning og uanvendelige .. dem jeg har herhjemme er ok. Jeg vil derfor antage at dæk lavet af gummi i det mindste ikke hober sig op i naturen. At der er mere til problemet viser Lars' link til fulde. Hvis ikke det er journalist-hype lyder det rystende.

 • 1
 • 0

Fra nettet: "Apparently none of you noticed the first part of the article - the fish were introduced into urban creeks.

These are not salmon being killed off in wild rivers. They're in urban creeks.

Perhaps an urban creek is not the ideal habitat for salmon.

Maybe".

 • 1
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten