Store elektronikfirmaer blæser krisen af banen

4. juni 2012 kl. 08:04
Store elektronikfirmaer blæser krisen af banen
Illustration: B&O.
Dansk elektronikindustri er i fremgang efter finanskrisen, viser rundspørge til seks store virksomheder. Brüel & Kjær og Deif skiller sig ud med meget høj vækst.
Artiklen er ældre end 30 dage

De værste effekter af finanskrisen er overstået, og seks store danske elektronikvirksomheder, som Ingeniøren har interviewet, giver nu alle overskud efter nogle svære år.

To virksomheder skiller sig positivt ud, nemlig Brüel & Kjær og Deif. De har det til fælles, at de udvikler og producerer egne avancerede produkter. Begge havde i 2011 en omsætning væsentligt højere end i superårene 2007 og 2008.

Det begynder desuden at ligne almindeligt gode tider, omend ikke højkonjunkturer for virksomheder som udviklingshusene Prevas og Develco og for den generelle elektronikproducent GPV. Bang & Olufsen kan også fremvise et overskud, selv om det er lille.

Gode vibrationer

Brüel & Kjær, som producerer instrumenter til måling af lyd og vibrationer, havde ligesom andre elektronikvirksomheder et katastrofalt dårligt 2009 med underskud, hvor omsætningen faldt til 611 mio. kroner. Men nedgangen er vendt til solid fremgang. I 2011 præsterede Brüel & Kjær en omsætning på 991 mio. kroner en fremgang på 62 procent på to år. Overskuddet i 2011 blev på 186 mio. kroner. Omsætningen er i dag et par hundrede millioner kroner over niveauet før krisen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Deif i Skive har ligeledes trodset de dårlige år. Virksomheden med 440 medarbejdere har haft kraftigt stigende omsætning år for år siden 2007, bortset fra et mindre fald i 2009. Senest har virksomheden vist et overskud på 30 mio. kroner i 2011.

»Vi blev også ramt af krisen i 2008. Men vi arbejder med et område, der er knap så berørt af krisen som så mange andre,« forklarer divisionsdirektør Mogens Garder, Deif.

Deif udvikler og producerer styringselektronik til generatorer og generatorsystemer til mobile kraftværker og til skibe. Deif er førende i verden inden for sit område.

Overskud hos B&O

Selv det nationale ikon Bang & Olufsen, som har været gennem nogle svære kriseår, værst i 2008/09 med et underskud på en halv milliard kroner, forventer i år et overskud på 100 millioner kroner ud af en omsætning på tre milliarder efter en årrække med dårlige resultater. Det er positive tegn for det berømte danske mærke. Men 100 mio. kroner ud af en omsætning på 3 milliarder er stadig kun 3 procents overskud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De to udviklingshuse Develco og Prevas, som udvikler elektronik for andre virksomheder, har i 2011 vendt underskud til overskud.

Den store elektronikproducent GPV har øget omsætningen og har i de to sidste regnskabsår udvist gode driftsresultater og små overskud. Et rimeligt overskud ventes også i regnskabsåret 2011/12.

En anden stor generel elektronikproducent, BB Electronics i Horsens, kom i øvrigt ud med et overskud på 30 millioner kroner i 2011. Så der er tilsyneladende igen god forretning i at producere elektronik.

Stadig mat stemning

Det generelle billede er, at de danske elektronikvirksomheder er kommet ind i bedre tider. Adm. direktør Kresten Nørgaard fra udviklingshuset Develco i Aarhus understreger dog, at stemningen langtfra er så euforisk som før finanskrisen.

»Det går o.k., men der er stadig en mat stemning i elektronikbranchen,« siger han.

»Vores kunder er påvirkede af krisen. Beslutninger om nye produkter tager meget længere tid, end de gjorde i de gode år og man arbejder også i høj grad med at vedligeholde gamle projekter. Jeg tror først, der kommer virkelig fremgang i 2013 eller 2014,« siger han.

Omstruktureringer

Alle de seks store danske elektronikvirksomheder har været gennem omstruktureringer som følge af krisen. Det gælder også de to succesrige virksomheder Deif og Brüel & Kjær.

»I 2009 købte vi to virksomheder og tog en oprydning i virksomheden,« fortæller adm. direktør Lars Rønn, Brüel & Kjær.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også udviklingshuset Prevas foretog en omstrukturering, og adm. direktør Henrik Møller ser den som en stærkt medvirkende årsag til, at Prevas i 2011 kunne præsentere et overskud.

»Årsagen til det bedre resultat i 2011 end i 2010 er, at vi fra 2009 begyndte at strømline vores virksomhed. Vi har gennemført nogle besparelser og flyttet til billigere lejemål. Samtidig oplevede vi i 2011 væsentlig større efterspørgsel både i Danmark og i udlandet,« fortæller han.

Fakta:

Prevas: Fin fremgang

Omsætning 2011: 63 mio. kr. (54 mio. kr. i 2010)

Overskud før skat 2011: 2,1 mio. kr. (-2,7 mio. kr. i 2010)

Udviklingshuset Prevas' danske afdeling har haft væsentlig fremgang i 2011.

»Vi opnåede et overskud takket være større efterspørgsel på elektronikudvikling og fordi vi har gennemført besparelser,« siger adm. direktør Henrik Møller, Prevas.

Prevas har søgt at gøre sig mere uafhængig af skiftende konjunkturer ved de seneste år at benytte sig af flere freelancere som buffer.

Henrik Møller har positive forventninger til 2012.

»Første kvartal har været o.k., men ikke prangende, og specielt marts har vist rigtigt gode takter,« siger han.

Develco: Lille vækst

Omsætning: Oplyses ikke

Overskud før skat 2011/12: 2 mio. kr. (-2,1 mio. kr. i 2010/11)

Udviklingshuset Develco har mærket finanskrisen og er dykket fra 45 medarbejdere før krisen til 35 i dag.

»Vi forventer at komme ud med et overskud i år. De af vores kunder, der mest sælger i Danmark og Europa, har det svært. De, der sælger ude i verden, har det godt,« fortæller adm. direktør Kresten Nørgaard.

»Vi arbejder med at flytte os i værdikæden hos vores kunder. Vi vil gerne ind at arbejde som sparringspartner inden for innovation for kunderne. Jeg tror ikke, vi kommer til at se en afgørende ny vækst i 2012,« siger han.

Brüel & Kjær: Stærk vækst

Omsætning 2011: 991 mio. kr. (848 mio. kr. i 2010)

Overskud før skat 2011: 189 mio kr. (103 mio. kr. i 2010)

Brüel & Kjær Sound and Vibration har haft en meget kraftig fremgang fra det værste kriseår 2009 til nu. Omsætningen er steget fra 611 mio. kr. til 991 mio. kr., og underskud er vendt til et komfortabelt overskud.

»I 2009 opkøbte vi to virksomheder og tog en oprydning i hele vores virksomhed. Det var et hårdt år. Men det er lykkedes for os gennem krisen at fastholde vores kompetencer uden at skære væsentligt ned på udviklingsaktiviteterne, og så har vi opnået fremgang på de fleste områder,« siger adm. direktør Lars Rønn.

»Det gælder for eksempel på støjovervågning af lufthavne og støjovervågning af motorveje, industri og minedrift. Her har vi bevæget os fra at være leverandør af måleudstyr til at blive serviceleverandør af lydmålinger,« fortæller han.

»Et andet nyt område for os er kvalitetstest og produktionstest. Her bevæger vi os også fra komponenter mod en bredere service.«

Brüel & Kjær har på verdensplan 1.100 medarbejdere. Omkring 500 ansatte arbejder i hovedkontoret i Nærum i Danmark.

De ovenstående tal for omsætning og overskud gælder kun den danske del af Brüel & Kjær. Det samlede Brüel & Kjær Sound and Vibration har en væsentligt højere omsætning og overskud. Men virksomheden offentliggør ikke et samlet transnationalt regnskab.

Brüel & Kjær regner med at forsætte fremgangen i 2012. Der forventes en omsætning og et resultat 'minimum på niveau med 2011'.

B&O: Beskedent overskud

Omsætning 2011/12 forventet: 3.000 mio. kr. (2.867 mio. kr. i 2010/11)

Overskud før skat 2011/12 forventet: 100 mio. kr. (60 mio. kr. i 2010/11)

Bang & Olufsen viser en begyndende stabilitet efter nogle år med store underskud. Regnskabsåret 2010/11 viste et overskud på 60 mio. kroner ud af en omsætning på 2,9 mia. kroner. Det seneste regnskabsår (afslutning 31. maj 2012) forventer B&O vil resultere i et overskud på 100 mio. kr. ud af en omsætning på 3 mia. kroner - altså kun 3 pct.

»Vi er er i gang med en restruktureringsproces. B&O har været gennem nogle svære år. Var det en normal virksomhed, ville 100 mio. kr. ud af 3 mia. ikke være godt nok,« erkender adm. direktør Tue Mantoni.

B&O har siden nytår lanceret en række nye produkter med et mere moderne designlook i serien 'B&O Play'. Det gælder blandt andet Beolit 12, en bærbar højttaler til iPhone og iPad, og fjernsynet Beoplay V1, som er billigere, end B&O-fjernsyn almindeligvis er.

B&O har store forventninger til salget af de nye produkter, og det kan betyde nyansættelser - dog næppe i udviklingsafdelingen.

Han kalder udviklingen i 2012 for 'usikker', ikke mindst fordi den europæiske økonomi står i stampe.

Deif: Stabil vækst

Omsætning 2011: 451 mio. kr. (387 mio. kr. i 2010)

Overskud før skat 2011: 30 mio. kr. (22 mio. kr. i 2010)

Deif kunne ligesom andre virksomheder mærke finanskrisen. Men på grund af sin stærke position nåede elektronikvirksomheden i Skive med 490 medarbejdere allerede i 2010 op på omsætningsniveauet fra før krisen.

»Da finanskrisen satte ind i 2008, tilpassede vi nogle omkostninger, men vi blev ved med at investere i fremtidige produkter, og det er nok det, vi ser resultatet af i dag,« siger divisionsdirektør Mogens Garder.

Deif har også store forventninger til 2012 og søger lige nu omkring 30 ingeniører.

»En god stabil vækst på 15-20 pct. i 2012 er nok ikke urealistisk. Jeg vil gætte på, at vi vil ansætte omkring 70 nye medarbejdere i år,« siger han.

GPV: Ny stabilitet

Omsætning 2010/11: 815 mio. kr. (714 mio. kr. i 2009/10)

Overskud før skat 2010/11: 6 mio. kr. (9 mio. kr. i 2009/10)

GPV, som producerer elektronik til mange brancher, var gennem en konkurs og en dramatisk rekonstruktion i starten af 2009, men nu går det bedre.

»Det er gået ganske fornuftigt siden rekonstruktionen. Vi har haft stigende omsætning, og vi har fokuseret på faste kundesamarbejder frem for projekter,« fortæller adm. direktør Bo Lybæk, GPV.

GPV har blandt andet haft stor vækst inden for elektronik til energiområdet.

Virksomheden har i dag en elektronikfabrik i Aars, en mekanikfabrik i Tarm, fabrikker i Thailand samt en mindre fabrik i Norge.

»Vi har fået fat i mange nye, spændende opgaver. Vi har investeret et betydeligt tocifret millionbeløb i maskiner og kompetencer, og det ser vi give payback nu. Så virksomhedens fremtid ser fornuftig ud,« siger Bo Lybæk.

Han lover, at GPV kan præstere 'et stabilt driftsresultat' i regnskabsåret 2011/12, som sluttede 31. marts, et regnskab, som endnu ikke er offentliggjort.

Derimod ser han stadig en del usikkerhed i markedet.

»Siden 2008/09 har udsigterne været tågede. Efterhånden så vi en forbedring, men i efteråret 2011 kom der nogen usikkerhed igen. Vi er blevet bedre til at manøvrere i mere usikre forhold, og vi er blevet bedre til at kunne skrue lidt op og lidt ned. Vi vil stadig skulle styre omkostningerne stramt,« siger han.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger