Store bygherrer konkurrerer på energikrav

29. september 2010 kl. 16:362
En undersøgelse af årets 18 største byggerier i udbud viser, at energikravene i halvdelen af byggerier er højere end lovens minimum. Grønt image er begyndt at trække igen, mener undersøgelsens bagmand.
Artiklen er ældre end 30 dage

Virksomhederne bag årets største byggerier konkurrerer om at være mest grønne og energivenlige. Det viser en opgørelse, som entreprenøren MT Højgaard har lavet over de 20 største byggerier, der er blevet udbudt i første halvdel af 2010.

I to af byggerierne kunne MT Højgaard ikke få oplyst energikravene, men blandt de resterende 18 var energikravene højere end lovens minimumskrav, fortæller sektionsdirektør John Sommer fra MT Højgaard.

»Hvor der for nogle år siden var lavenergikrav i en bygning her og en bygning der, så ser vi det meget mere massivt nu. Op til COP15 var der også mange projekter i gang, men derefter røg luften lidt ud af ballonen. Men nu kommer energikravene ind i igen. Folk kan godt se, at på den lange bane kan det betale sig«.

De største udbudte byggerier i første halvår af 2010

Navitas Park - Klasse 1

Industriens Hus - Klasse 2

FN Byen - Klasse 2

Vestas, HQ - Breeam

Multimediehus - Havnebiblioteket i Århus - Klasse 1

Bestseller, Haderslev Nord - Breeam

Plejecenter Trekroner og HP-Huset

Kokkedal Vest, plejeboliger

Lejerbo Afd. 157-0 Lunden

Krifa - Hovedkontor i Esbjerg - Klasse 1

Renovering af 291 lejemål

Ørestad, ny folkeskole - Klasse 2

Agervang/Engvang Holbæk

Vilhelmsro, Fredensborg

Finlandsparken

Byageren i Nærum

Grenaa Andelsboligforening

Byretten i Kolding - Klasse 2

Imagepleje årsag til lavenergikrav

Der er dog stor forskel på ambitionerne blandt bygherrerne. Fire af byggerierne skal opføres efter lavenergiklasse 2 - svarende til de krav, der bliver standard fra den 1. januar 2011.

Tre andre skal leve op til lavenergiklasse 1 - svarende omtrent til de krav, der forventes at blive standarden i 2015, mens de sidste to byggerier skal kunne certificeres efter den internationale Breeam-standard, hvis krav udover energi også handler om bæredygtighed som affaldshåndtering, indeklima og vandforbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kravene om lavenergibyggeri er primært båret af imageovervejelser, mener John Sommer.

»Jeg tror, at der er flere virksomheder, som kan se fornuften i at bruge lidt flere millioner i byggefasen for at styrke deres image. De er bange for, hvordan folk vil se på dem, hvis de kun lige opfylder lovens krav«.

Både private og offentlige bygherrer stiller krav

Byggerierne på listen omfatter domicilbyggerier for virksomheder som Vestas og organisationer som Dansk Industri, men undervisnings- og forskningsbyggeriet Navitas Park samt en retsbygning viser, at offentlige bygherrer også er interesserede.

Mens det for de store bygherrer meget handler om image, så er mindre bygherrer mere interesserede i de økonomiske fordele, der kan være ved lavenergibyggeri. Hidtil har de fleste bygherrer ifølge John Sommer været meget fokuserede på anlægsomkostningerne, men sektionsdirektøren mener, at fokus nu er ved at komme over på totalomkostninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Den største del af udgiften ved et byggeri er driftsfasen. Og for de mindre bygherrer er det netop økonomien, der er afgørende,« siger han.

Energiberegner skal sikre energikrav ved renoveringer

Men mens interessen for lavenergibyggeri vokser inden for nybyggeri, så kniber det mere med interessen, når der skal renoveres, siger John Sommer.

»Der er væsentligt færre energikrav ved renoveringer,« siger han.

For at ændre på det har MT Højgaard udviklet en såkaldt energiberegner, som bygherren kan bruge via entreprenørens hjemmeside.

»Med energiberegneren kan bygherren få et fornuftigt overslag over, hvad han kan spare, og hvad der er fornuftigt at gøre ved husene. Vi regner ikke med energibesparelser på over 50 procent, for det kan sjældent betale sig at gøre så meget. Det skal være realistisk,« siger John Sommer.

2 kommentarer.  Hop til debatten

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
30. september 2010 kl. 12:27

Som et større transportselskab i Danmark proklamerer, så handler det ikke om grøn, men hvor grøn. Og det ville da pynte, hvis der i højere grad blev set på en total vurdering af materialernes påvirkning af miljøet (og evt. senere bortskaffelse). Spørgsmålet er bare: Kan det betale sig? Isoleringstykkelser er jo ganske ligetil - der siver mindre varme ud. Men derudover begynder det at blive lidt diffust og lugte af hippie-mentalitet (undskyld udtrykket). Så det skal sælges til bygherren - og det er ikke nemt.

1
30. september 2010 kl. 12:00

Det interessante er om det målte energiforbrug også reduceres. For nogle år siden lavede jeg en undersøgelse der viste at det målte energiforbrug var mellem 70 og 200% større end det beregnede for en række perstigebyggerier. En anden vigtig faktor er det energiforbrug der medgår til fremstilling af den ekstra isolering. F.eks. medgår der ca. 15GJ/t til produktion af Rockwool (BEAT 2000) -kun 1/4 til fremstilling af Papiruld. Loftgranulat fra Rockwool isolerer samtidig 10% dårligere end Papiruld.....