Det store byggesæt: Fundamenter til havmøllepark sænket på plads

Illustration: Jan de Nul

To gigantiske betonfundamenter, der vejer henholdsvis 8.000 og 10.000 ton, er torsdag sat endeligt på plads på Kriegers Flak i Østersøen, hvor de skal bære to transformerplatforme til Vattenfalls kommende havmøllepark Kriegers Flak.

Det skriver Energinet i en pressemeddelelse.

Læs også: Ros til Vattenfall for valg af vindmøller til nye havmølleparker

De to transformerplatforme er placeret cirka otte kilometer fra hinanden, fordi havmølleparken, der får en kapacitet på 600 MW, er delt op i to områder af hensyn til råstofudvinding i området.

Den mindste transformerstation har en kapacitet på 200 MW, mens den største er på 400 MW og skal stå for koblingen mellem Kriegers Flak og den tyske havmøllepark Baltic 2.

Ventet på godt vejr siden januar

Det er første gang i verden, at havmølleparker anvendes til at sammenkoble elforsyningerne mellem to lande.

Fundamentet er støbt på selve prammen i Oostende i Belgien. Prammen kan sænkes under vand, så fundamentet begynder at flyde og kan trækkes af prammen. Illustration: Jan de Nul

Derfor er der også tale om et fælles projekt mellem Tyskland og Danmark, der er støttet af EU og udføres af selskaberne Energinet og tyske 50 Hertz.

Læs også: Verdens første offshore elnet bliver en realitet i Østersøen

Fundamenterne til de to transformerplatforme blev fragtet til Køge havn på en pram i januar, og her har de ligget og ventet på det rette vejr til installation.

Første passende vejrvindue kom i sidste weekend, hvor det første fundament blev installeret, og torsdag 22. februar 2018 blev installationen af det andet fundament fuldført.

Installationen er foregået fra den pram, som fundamenterne er blevet støbt på.

Læs også: Klintholm bliver servicehavn for Kriegers Flak havmøllepark

Prammen sejlede ud til Kriegers Flak, hvor havbunden er blevet forberedt til at modtage de enorme beton- og stålklodser, som med hjælp fra kranskibet Rambiz 3000 blev placeret på havbunden.

Halvt nedsænket i vand

Operationen foregik ved, at prammen blev delvist sænket under vand, således at et fundament kunne trækkes af prammen og kontrolleret sænkes ned på havbunden.

Installationen af hvert fundament varede ca. 10 timer.

Når fundamentet flyder, trækker kranen det væk fra prammen. Fundamentet fyldes gradvist med vand, som får det til at synke ned på plads. Illustration: Jan de Nul

Læs også: Kæmpe kabel til havmøllepark trækkes nu i land

Efter nedsænkningen af fundamenterne fyldes fundamenterne med sten og sand som ballastmateriale, og der udlægges beskyttelse mod erosion af havbunden omkring fundamenterne.

Inden sommer forventes selve platformene at blive installeret på fundamenterne.

Læs også: Historisk billig havvind: Vattenfall vil bygge Kriegers Flak til 37,2 øre pr. kWh

Den kommende havmøllepark på Kriegers Flak, som bliver Danmarks største, skal forsyne 600.000 husstande med grøn strøm.

Energiselskabet Vattenfall skal bygge selve havmøllparken.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Ifølge Wikipedia er Dronningestolens højde 128 m over havet. Dermed bliver kimmingsafstanden 2,2 * sqrt(128) = 25 sømil = 46 km.

I Danmark kan sigtbarheden på en god, tør dag, være op mod 20 sømil (København til Helsingør), eller 37 km.

Så det er bestemt muligt, på en god dag, at se derud.

 • 4
 • 0

Er der en beregning på hvor stor en avance ( øre / kwh ) Vattenfall får på at opsætte og drive Kriegers Flak målt over møllernes levetid . (Der er vel en standard beregningsmodel for vedligeholdesudgifter ) I det hele taget kunne det være interessant at se alle mellemregninger , synes jeg.

 • 0
 • 0

Der er vel kun havoverfladen, eller møllens fundament der pga jordens krumning (+ refraktion) begynder at "forsvinde" de 46 km ude?. Møllerne vil vel være synlige i fuld højde , i meget klart vejr. Så er de kommende kæmpemøller mellem Bovbjerg og Thyborøn meget mere "publikumsvenlige." Med deres afstand på ca 5 km fra kysten er den allernederste del synlig, når man står på stranden . Kommunens turisterhverv har allerede budt velkommen til fagre nye havudsigt: "Kom og oplev den vilde kystnatur ved Thyborøn". Kilde: Lemvig kommunes turismetrategi.

 • 0
 • 0

Hotelplatformen JB115 har en tid ligget 10km ude i Køge bugt efter den i 2 år har ligget arbejdsløs i Holland, nu har den været i Køge havn og er blevet opdateret med det nødvendige udstyr til 80 acomodations, og kan bugseres til Krigers Flak, turen skal efter planen starte idag Lørdag.

Formålet er at fungere som hotel for dem der laver kabelarbejde på de kabler som skal forbinde platformene, efter hvad jeg har hørt er platformen hyret for 3 mdr.

Så mangler vi bare en snor til Bjæverskov, så kan vi bytte endnu mere strøm med vores Tyske venner.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten