Storbritannien vil forbyde nyt 5G-udstyr fra Huawei

Illustration: oleschwander / Bigstock

»I dag sætter jeg en klar kurs for fuldstændig at få fjernet højrisikoleverandører fra vores 5G-netværk. Det vil ske gennem nye og hidtil usete beføjelser til at identificere og forbyde telekommunikationsudstyr, der udgør en trussel mod vores nationale sikkerhed,« lyder det fra den britiske minister for kultur, medier og sport, Oliver Dowden, i en pressemeddelelse.

Den britiske regering vil dermed forbyde teleoperatører at installere nyt udstyr fra den kinesiske techgigant Huawei i landets 5G-netværk fra september næste år

Lovforslaget inkluderer en strategi for at få fjernet udstyr fra såkaldte ‘højrisiko-leverandører. Hvis det vedtages, vil teleoperatører kunne idømmes bøder på op til 10 procent af deres omsætning eller på mere end 100.000 britiske pund om dagen.

Udmeldingen kommer bag på flere af de britiske teleoperatører, som mener, at beslutningen kan skrue prisen for landets 5G-netværk op med yderligere to milliarder britiske pund og forsinke udrulningen med flere år, skriver Financial Times.

Læs også: Danmark halter efter naboerne i 5G udrulning

Læs også: Danmark går enegang i 5G: Virksomheder må ikke byde på frekvenserne

I en notits fra den britiske regering fremgår det, at: »Huawei-koncernen har hovedkontor i og kontrolleres fra Kina. Regeringen vurderer, at den kinesiske stat og tilknyttede aktører har udført og forventes at fortsætte med at udføre cyberangreb mod Storbritannien og Storbritanniens interesser.«

Efter at USA indførte sanktioner mod Kina i juli, meldte den britiske regering ud, at teleoperatører skulle stoppe med at anskaffe nyt Huawei-udstyr fra udgangen af 2020, og at alt udstyret skal være fjernet ved udgangen af 2027.

Ifølge BBC har der været en frygt for, at teleoperatører ville indkøbe et lager af Huaweis 5G-udstyr for at installere det på et senere tidspunkt. Det vil dog ifølge lovforslaget fortsat være lovligt at installere Huawei-udstyr til at vedligeholde tidligere installeret udstyr fra den kinesiske techgigant.

Huawei afviser, at deres udstyr kan bruges til spionage for den kinesiske regering og fortæller til BBC, at de ikke ønsker at kommentere på den britiske regerings udmelding.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Computere er ikke helt den samme infrastruktur som et telefonnetværk er, men muligheden for bagdøre i computere er bestemt til stede. Også nogle der senere bliver installeret ved en "sikkerhedsopdatering".

Hvis man har mistillid til Huawei, kan man så stadig have tillid til laptops fra Kina? Jeg tænker feks på Lenovo (Thinkpad).

 • 6
 • 1

Findes en britisk producent af 5G udstyr? Det er det mest sikre for britterne, at udvikle og producere udstyret selv. Og der skal nok være kunder til britisk udviklet elektronik.

 • 0
 • 0

Simpel løsning for Huawei: Gør som CSC (DXC), skift navn.

Kina er verdens største fabrikant af mobiltelefoner, computere and fjernsyn, med en andel på hhv. 90%, 90% og 70% af verdens produktion i 2018. Så Lars Pedersen har ret: Der er noget selvmodsigende ved ikke at stole på Huawei og bare fortsætte med resten.

 • 0
 • 0

Kina er verdens største fabrikant af mobiltelefoner, computere and fjernsyn ...

Der er forskel på at være fabrikant og på at være designer af et produkt. Hvis jeg designer et produkt er det en smal sag at putte diverse bagdøre ind. Bagdøre som i praksis ikke kan opdages.

Hvis jeg blot er fabrikant af et produkt så er det meget sværere. Hvis det handler om produkter af stor vigtighed, så har designeren mulighed for at sammenligne det leverede produkt med det designede. På det måde er det muligt at finde forskelle.

I historien om Supermicro motherboards med "spion-komponenter" fortalte Bloomberg at den ekstra komponent var fundet ved en inspektion af leverede produkter. Det er stadigvæk ikke klart om Bloomberg historien havde noget på sig, men der har været en række amatørforsøg på at designe og placere spion-komponenter på motherboards der viste at det var muligt. Hvis det er muligt så sker det også.

Så ja, Lenovo er også et problem ... fordi de designer computerudstyr.

 • 0
 • 0

Der er forskel på at være fabrikant og på at være designer af et produkt. Hvis jeg designer et produkt er det en smal sag at putte diverse bagdøre ind. Bagdøre som i praksis ikke kan opdages

I forbindelse med kommunikation, så skal vi altid forvente at kommunikationsledet er offentligt. Det betyder derfor ikke noget, om der er bagdøre, hvis data er tilstrækkeligt beskyttet. Måske er muligt, at få en router eller andet udstyr til at gå ned. Men, er det vigtigt udstyr, så vil man normalt anvende flere redundante systemer, bestående af forskellige producenters udstyr. Jeg syntes derfor ikke at det er vigtigt om der er bagdøre, da vi altid skal sikre, at sikkerheden er ok, også når at data er offentligt tilgængelige, og kan antages at være modificeret.

 • 0
 • 1

I forbindelse med kommunikation, så skal vi altid forvente at kommunikationsledet er offentligt. Det betyder derfor ikke noget, om der er bagdøre, hvis data er tilstrækkeligt beskyttet.

Metadata er altid interessant. Hvem snakker med hvem. Hvornår. Etc.

Læg oveni at hvis man er inde i mobilnettet så kan man bruge nettet til at tracke hvor telefoner bevæger sig rundt i landet. I en krisesituation kan mobilantenner blive til støjsendere (evt. i bursts så de er svære at detektere). I en krigssituation kan man slukke for mobilnettet. Der er mange muligheder.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten