Storbritannien tillader børn med tre biologiske forældre
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Storbritannien tillader børn med tre biologiske forældre

Allerede i 2016 kan de første børn, der er resultat af fertilitetsbehandling med materiale fra tre personer, blive født.

Storbritannien har som det første land i verden tilladt mitokondriedonation fra en tredjepart i forbindelse med fertilitetsbehandling, og det skal give forældre med arvelige defekter mulighed for at føde raske børn.

Mitokondrier kaldes også cellernes kraftværker. Der omsætter de føde til energi, men arvelige defekter, der overføres fra moderen, kan betyde, at kroppen ikke producerer tilstrækkelig energi til at holde hjerte og hjerne ordentligt i gang.

En ny fertilitetsbehandling kombinerer dna fra de to vordende forældre med raske mitokondrier fra en anden kvinde, så man kan skabe et raskt barn, der har 0.1 pct. af sit dna fra donoren.

»Familier kan se, at teknologien er der, og de er ivrige efter at bruge den. Det ville være ondskabsfuldt og perverst at nægte dem det længere end højst nødvendigt,« siger den britiske sundhedsminister, Lord Howe, ifølge BBC.

Læs også: Bedre fertilitetsbehandling vinder Ingeniørens Produktpris 2010

Teknologien blev oprindeligt godkendt tidligere på måneden, men et antal modstandere forsøgte at stoppe det i Overhuset. Det lykkedes altså ikke, og forskerne bag teknikken er begejstrede.

»Vi har diskuteret mitokondriedonation offentligt i ti år for at belyse, hvordan det vil hjælpe de familier, der bliver ødelagt af mitokondriedefekter,« siger professor Alison Murdoch fra universitetet i Newcastle til BBC.

De britiske myndigheder vil frem til august arbejde på retningslinier for fertilitetsklinikker, der vil søge tilladelse til at bruge behandlingen.

Over sommeren vil forskerne fra universitetet i Newcastle offentliggøre resultaterne af deres sidste sikkerhedstests, og hvis alt går vel, kan de første fertilitetsbehandlinger sættes i gang i slutningen af 2015.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten