Storbritannien storsatser på atomkraft med fransk aftale

»Afgørende«.

Sådan betegner den britiske premierminister Gordon Brown den enorme aftale mellem British Energy og Electricité de France (EdF).

Hele 118 milliarder kroner - det svarer til 774 pence per aktie - kostede det for det franske energiselskab at overtage British Energy, som den britiske regering ejede 36 procent af.

Den for Gordon Brown så afgørende aftale kommer til at betyde, at EdF bygger fire nye 1600 MW-reaktorer ved de eksisterende atomkraftværker i Sizewell og Hinkley Point i England. De fire reaktorer vil indenfor 15 år bidrage med 13 procent af den samlede elektricitet i Storbritannien.

Og netop om 15 år - i 2023 - vil samtlige af Storbritanniens nuværende atomkraftværkers levetid være udløbet. Otte af værkerne står allerede til at udløbe så tidligt som i 2010.

Afgørende for en fremtid med færre drivhusgasser

»Mere atomkraft bliver en realitet,« slår Gordon Brown fast, ifølge World Nuclear News, og uddyber: »Aftalen er afgørende for, at vi kan reducere vores afhængighed af olie og i stedet rykke mod en fremtid med færre drivhusgasser.«.

Atomkraft har længe haft et dårligt omdømme i Storbritannien - ikke mindst efter ulykken i Sellafield i 1957. Og i de seneste ti år har man ikke bygget et eneste atomværk i håbet om, at der kunne findes andre og mere miljøvenlige energiformer.

Men allerede under tidligere premierminister Tony Blair blev planerne om mere atomkraft genoplivet. Her røg regeringen dog ud i en fighte med Greenpeace, der udtrykte dyb skuffelse over, at den britiske regering ville »genoplive en dinosaur« i stedet for at researche i alternativ energi. Miljøorganisationen lagde også sag an mod regeringen, fordi reglerne for den offentlige høringsproces ikke blev overholdt.

»Hold op med at klynke«

Den nye aftale har også allerede mødt kritik af forbrugergrupper i Storbritannien. De frygter for stigende energipriser, efter at EdF nu kommer til at sidde på en fjerdedel af al energiproduktion på det britiske marked. Den kritik bliver afvist blankt af EdFs direktør i England, Vincent de Rivaz, i The Observer:

»Hold op med at klynke og vær stolt i stedet. Storbritannien har taget meget klar stilling til, at man nu vil satse på atomkraft - og at man vil være i førertrøjen,« siger han og henviser til, at der nu bliver investeret milliarder af pund i nye atomreaktorer.

Særligt en del af den nye aftale har værdi for franskmændene, skriver The Guardians industrikorrespondent, Terry Macalister. For med aftalen kan man bygge på eksisterende grunde, der allerede er godkendt til atomkraftværker.

Den franske regering ejer 85 procent af Edf, der i forvejen driver 56 reaktorer i Frankrig.

Frankrig råder over en højt udviklet atomkraftindustri. Knap 79 procent af landets elektricitet produceres i dag af atomkraftværker.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Mere interassant: Hvor kommer de resterende 87% fra? Noget vil nok være VE og resten fosilt. Greenpeace har ikke noget at klynke over. Der er masser af plads til at udvikle VE. Nu mangler vi blot nogen der kan levere varen. Ifgl. http://ing.dk/artikel/84522 skal selskaberne selv betale alt. Der tages ikke penge fra offentilge kasser, så VE-folket kan ikke klage over at de får færre penge til forskning.

I dag står kk for 18% af GB's strømproduktion http://www.dr.dk/Nyheder/Udland/2008/01/10... Hvor stor strømforbruget så er i 2025, ved jeg ikke, men det er sikkert steget pga. elbiler, varmepumper m. m. Ifgl. det sidste link skal de sidste dog først lukkes i 2035

  • 0
  • 0

Hvor stor strømforbruget så er i 2025, ved jeg ikke, men det er sikkert steget pga. elbiler, varmepumper m. m. Ifgl. det sidste link skal de sidste dog først lukkes i 2035

  • dét forstår jeg simpelthen ikke!: Skal 'varmepumper' eller 'm. m.' (eller måske 'det hele') lukkes i 2035?? :)
  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten