Storbritannien langt fra 2020-mål for grøn energi

Storbritannien ser ikke ud til at kunne nå sine EU-mål for vedvarende energi i 2020.

Det fremgår af en rapport fra et tværpolitisk parlamentarisk udvalg, som omtales af EU-mediet, Euractive.

Storbritanniens mål er, at 15 pct. af energiforbruget skal komme fra vedvarende kilder i 2020, men ved udgangen af 2015 stammede bare 8 pct. af energien fra vedvarende energi.

Læs også: Investorer sværmer om vedvarende energi

»Storbritannien når ikke sit vedvarende energimål for 2020, hvis der ikke sker nogle politiske forbedringer,« siger Angus MacNeil, som er formand for det tværpolitiske energi- og klimaudvalg, der står bag rapporten.

Ifølge dén er Storbritanniens elsektor dog godt på vej til at opfylde sit forventede bidrag til at nå målet, mens energiforbruget til transport og til opvarmning af bygninger halter bagefter. Præcis som vi kender det herhjemme.

EU's mål for vedvarende energi er en juridisk bindende forpligtelse, hvor manglende indfrielse kan give en bøde fra kommissionen. Men efter briternes beslutning om at melde sig ud af EU er det uklart, om det stadig vil være en mulighed.

Læs også: Elsektoren efter Brexit: Hvem skal nu tage Storbritanniens klima-tørn?

»Hvis Storbritannien løber fra sine målsætninger, vil det undergrave tilliden til regeringens forpligtelse til vedvarende energi og til de klimamål, der blev aftalt i Paris,« siger Angus MacNeill.

Han mener, at regeringen enten skal forpligte sig til at nå 2020-målene eller udskifte dem med mere langsigtede mål for at mindske kulstofindholdet i atmosfæren.

Sidste år aftalte mere end 190 lande ved klimaforhandlingerne i Paris at begrænse stigninger i den globale temperatur til et godt stykke under 2 grader.

Læs også: Kina og USA godkender klimaaftale fra Paris

Storbritannien har været set som en leder i bestræbelserne på at bekæmpe klimaændringer og har et indenlandsk mål om at reducere CO2-emissionen med 80 pct. i 2050 – set i forhold til 1990-niveauet, skriver Euractice.

Den britiske regering har tidligere afvist forsøg fra EU-Kommissionen på at fastsætte nye mål for vedvarende energi i EU frem mod 2030.